Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Skladatelj tedna • oddaje

Skladatelj tedna Marjan Kozina, peta oddaja

24.09.2021

Marjan Kozina je bil eden najpomembnejših slovenskih glasbenih ustvarjalcev 20. stoletja. Bil je tudi plodovit in duhovit pisatelj in prevajalec. Pisal je o glasbeni teoriji, estetiki, umetnikovi vlogi, pa tudi potopise in drugo. Mojster peresa se je loteval strokovnih tem, ki jih je zajel v knjigah ABC glasbe in Svet operne glasbe, obravnaval splošne človeške teme v delu O človekovi dejavnosti in napisal celo knjigo Veseli potopisi.

Skladatelj tedna Marjan Kozina, četrta oddaja

23.09.2021

Marjanu Kozini je bila blizu tudi scenska glasba in nič presenetljivega ni, če je po vojni ustvaril tudi glasbo za nekaj slovenskih filmov, med katerimi s svojo prepoznavno temo vzbuja še posebno pozornost prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji.

Skladatelj tedna Marjan Kozina, tretja oddaja

22.09.2021

V tretji oddaji bomo osvetlili medvojno obdobje umetnikovega življenja, ki je brez dvoma zelo vplivalo na njegovo glasbeno ustvarjanje. Kozina se je leta 1943, po kapitulaciji Italije in potem, ko so mu bombardirali hišo, njegovo ženo pa so gestapovci odpeljali v zapor, odločil za odhod v partizane. Tega leta je po libretu hrvaško-srbskega dramatika Iva Vojnoviča dokončal tudi opero Ekvinokcij, in jo, da je ne bi med vojno izgubil, zakopal na vrtu svojih staršev. Prvič so jo izvedli leta 1946 v ljubljanski Operi, dve leti pozneje je zanjo prejel Prešernovo nagrado.

Skladatelj tedna Marjan Kozina, druga oddaja

21.09.2021

Ta teden cikel oddaj Skladatelj tedna namenjamo Marjanu Kozini, zanimivi glasbeni osebnost iz novejše slovenske glasbene zgodovine, pa tudi nasploh. Iz njegove glasbe je mogoče zaznati vsestransko človeško širino. V posebno veselje so mu bili tudi matematika in filozofija, igranje šaha, pisanje satir in humoresk. Z njimi je znal duhovito ošvrkniti človeške neumnosti in nečimrnosti, ki jih je seveda neskončno. Bil je pronicljiv opazovalec in tenkočuten poslušalec. V dolenjski oštariji ali na piranski Punti je ure in ure poslušal kmečke oziroma ribiške zgodbe. In se iz njih učil.

Skladatelj tedna Marjan Kozina, prva oddaja

20.09.2021

Realist novoromantičnega tipa, z nekaterimi prvinami novejših kompozicijskih tehnik, z izrazito programsko glasbo, ki iz realizma ponekod že prehaja v naturalizem – tako so Marjana Kozino kot skladatelja opisali oziroma definirali glasbeni strokovnjaki. Ta opredelitev drži, gotovo pa tudi povsem drugačna, tista, ki se ozira na vsebino njegove glasbe, to je dejstvo, da je njegova glasba največkrat zapela o prelepi rojstni pokrajini. Muzikolog in dirigent Ciril Cvetko je o njem celo zapisal, da je bil "kot rapsod, ki opisuje svojo zemljo in ljudi na njej in ki se je najpristneje izživljal v svobodni neoklepajoči obliki".

Skladatelj tedna Demetrij Žebre, peta oddaja

17.09.2021

"V ospredju Žebretove ustvarjalnosti je bila simfonična glasba v široko zasnovanih pesnitvah ali zvočnih upodobitvah v slogu klasikov moderne, z elementi impresionizma, v določenih skladbah pa tudi neoklasicističnih značilnosti. Žebretova dela odkrivajo izvirno skladateljevo muzikalno inventivnost in mojstrsko skladanje za orkester. V njegovi komorni in solistični glasbi pa na soroden način izstopajo pretanjeni detajli in hkrati glasbena celota, ki poslušalcem odkrije skladateljev izrazit čustveni naboj, temperament in izrazno moč."

Skladatelj tedna Demetrij Žebre, četrta oddaja

16.09.2021

Žebre je bil uspešen zlasti kot dirigent, saj je bil od leta 1936 korepetitor, od leta 1938 do 1948 pa dirigent ljubljanske operne hiše, kjer je debitiral z Verdijevim Rigolettom. Med letoma 1949 in 1952 je bil dirigent operne hiše v Mariboru, kjer je bil hkrati pobudnik simfoničnega muziciranja v mestu. Bil je tudi prvi umetniški vodja prve Mariborske filharmonije, ki je delovala med letoma 1950 in 1965.

Skladatelj tedna Demetrij Žebre, tretja oddaja

15.09.2021

V tretji oddaji bomo predstavljamo Žebretove skladbe Svobodi naproti za simfonični orkester, samospev Maja in morje za sopran in mali orkester, in balet Dan - simfonično sliko v treh stavkih za veliki orkester.

Skladatelj tedna Demetrij Žebre, druga oddaja

14.09.2021

Žebretov opus obsega orkestralna in koncertantna dela, komorne in solistične skladbe, samospeve, zborovske skladbe, četrttonsko in šestinotonsko glasbo ter glasbeno-scenska in filmska dela ter glasbo za balet.

Skladatelj tedna Demetrij Žebre, prva oddaja

13.09.2021

Cikel oddaj Skladatelj tedna v tem tednu posvečamo enemu najtehtnejših slovenskih skladateljev 20. stoletja Demetriju Žebretu. Njegova kompozicijska ustvarjalnost je pogosto v senci obsežnega dirigentskega dela, saj je bil Žebre zelo prodoren in uspešen dirigent, kot ustvarjalec pa zelo samokritičen in zadržan perfekcionist. Žebre je bil v razsežnosti svojega vsestranskega glasbeno-umetniškega dela tudi uspešen umetniški vodja in operni direktor, snovalec glasbenih programov in glasbeni organizator.

Skladatelj tedna Mikis Theodorakis, peta oddaja

10.09.2021

Theodorakis je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja poskrbel za umetniški obrat. Znova se je omejil na zasedbo simfoničnega orkestra, na običajno komorno zasedbo in tradicionalna glasbila klasične glasbe. Slogovno se je celo približal različici modernizma, kakršnega so takrat poznali v Vzhodni Evropi. V svoja dela je vpletel angažirana besedila, največkrat povezana z zelo mračnimi, apokaliptičnimi čustvi, ki so spremljala tedanji svet hladne vojne na vrhuncu oboroževalne tekme.

Skladatelj tedna Mikis Teodorakis, četrta oddaja

09.09.2021

Canto General je delo, ki ga je Teodorakis ustvaril v svojem pariškem pregnanstvu na začetku sedemdesetih in predstavlja odo zmagoslavja človeškega nad vsakršnim nasiljem oblasti. Slogovno Canto General pomeni vrhunec obdobja, v katerem se je Teodorakis ozrl k ljudski glasbi Grčije in vsega sveta, saj je zlagal predvsem dela, v katerih je bil v ospredju človeški glas.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov