Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Izluščeno • oddaje

Izluščeno Odprte kulturne ustanove na Prešernov dan

03.02.2023

Na današnji kulturni praznik so na široko odprla vrata kulturne ustanove po vsej državi. Muzeji, galerije, gledališča, kulturni domovi … le poglejte malo za vogal! Mi pa bomo v naslednjih minutah obiskali enega naših najpomembnejših muzejev, ki ima danes sploh bogat program. Pojdite z nami v Narodni muzej Slovenije v rubriki Izluščeno ob 9. 20!

Izluščeno Na Prešernov dan vabijo kulturne ustanove

02.02.2023

Na današnji kulturni praznik so na široko odprla vrata kulturne ustanove po vsej državi. Muzeji, galerije, gledališča, kulturni domovi … le poglejte malo za vogal! Mi pa bomo v naslednjih minutah obiskali enega naših najpomembnejših muzejev, ki ima danes sploh bogat program. Pojdite z nami v Narodni muzej Slovenije!

Izluščeno Think green - O vidikih trajnostnega prehranjevanja

06.02.2023

Tudi področje prehranjevanja je, v luči številnih sprememb - kot so podnebne in družbene - nekje na razpotju. Obstoječi vzorci proizvodnje in porabe hrane postajajo nevzdržni in treba jih bo temeljito spremeniti. V Sloveniji imamo na področju trajnostnega prehranjevanja še veliko možnosti za izboljšanje in temu sledijo tudi sodobne prehranske smernice. Rubrika Think green se je po odgovore odpravila na slovenski Inštitut za nutricionistiko. Foto: Pixabay

Izluščeno EU želi zaščititi 30 odstotkov morskega območja

06.02.2023

Cilj evropskega projekta Remedies, ki ga bodo koordinirali na našem Kemijskem inštitutu in bo trajal štiri leta, je predstavljanje načinov za zmanjševanje količine plastičnih odpadkov v Sredozemskem morju. Na Kemijskem inštitutu računajo, da bo projekt preko devetih predstavitvenih središč v Sredozemlju dosegel do 100.000 ljudi. Zbrati želijo približno 400 ton plastičnih odpadkov. Obenem bo projekt povezoval kar 23 partnerjev iz 12 držav in je skupno vreden 9,14 milijona evrov. Govorili smo s koordinatorjem projekta Dr.Urošem Novakom v Izluščeno v ponedeljek 6.februarja med 9.in 10.uro.

Izluščeno Tri barve za eno smrt: na natečaju založbe Litera je zmagala Janja Rakuš

03.02.2023

Založba Litera je ob 20-letnici delovanja razpisala javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman. Kritiki so izbrali roman Tri barve za eno smrt, pisateljice Janje Rakuš. Prisluhnite pogovoru!

Izluščeno Izluščeno, 1.2. - Lik kurenta in Kurentovanje

01.02.2023

Jutri opolnoči (2.2.) se bo s Kurentovim skokom začel najbolj nori čas v letu. Na tem posebnem mističnem dogodku si bodo kurenti ob soju ognja prvič nadeli zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričeli odganjati zimo in zlo. Več o liku kurenta in letošnjem Kurentovanju pa v današnjem Izluščeno.

Izluščeno Na kmetiji inovativnega kmeta ničesar kar pridelajo ne zavržejo

30.01.2023

Obiskali smo Ekološko kmetijo Paldauf, kjer družina Igorja Paldaufa prideluje neindustrijsko hrano, na ekološki način in jo tudi ročno pakira. Ničesar, kar pridelajo, ne zavržejo, kar ne gre za prehrano ljudi, predelajo v hrano za živali. Kako so kmetijo z leti energetsko prenovili, in kaj vse na kmetiji inovativnega mladega kmeta Slovenije iz leta 2019 raste, smo preverili kar v Vučji vasi. Prisluhnite. Oddaja je pripravljena s finančno podporo Evropske komisije v okviru projekta Misija – mlada kohezija. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Unije.

Izluščeno Kajenje ostaja najslabša razvada za zdravje

30.01.2023

Pred nami je dan brez cigarete in te dni večkrat slišimo, na kaj vse slabo vpliva kajenje, in da je vedno dober čas za opustitev te razvade. Prenehanje kajenja pred 40 letom starosti prinese številne koristi za zdravje. Podrobnosti smo preverili s Heleno Koprivnikar, specialistko javnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. (Foto EPA)

Izluščeno Inovativna živila 2023

27.01.2023

Znani so rezultati izbora najbolj inovativnih živil za leto 2023. Izbor deveto leto organizira Inštitut za nutricionistiko. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike in spodbujati gospodarstvo pri razvoju trajnostnih živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Podjetja s prijavo nimajo stroškov, prejeto priznanje pa je lahko tudi dobra podaljšana roka promocije zdravih živilskih izdelkov. Letošnji izbor je izluščila vodja projekta, doc. dr. Anita Kušar. Fotografija: nutris.org

Izluščeno Nominacije za oskarje so podeljene!

25.01.2023

Znani so nominiranci za najprestižnejše filmske nagrade.. Kateri filmi so prejeli največ nominacij? Prisluhnite rubriki Big Screen!

Izluščeno Poznamo ptice okoli nas?

25.01.2023

Ptice slišimo skoraj vsak dan, od blizu pa jih vidimo redkeje. Z društvom DOPPS bomo ta teden poslušali, opazovali in beležili ptice v mestu, na vasi, okoli doma, službe, šole ali vrtca. Prisluhnite pogovoru z ornitologom Tilnom Basletom, ki nam je zaupal, kako bo potekala akcija Ptice okoli nas in kako lahko v njej sodelujemo prav vsi. (Foto Gregor Bernard)

Izluščeno Fermentiranje kot preteklost in prihodnost

25.01.2023

Nekoč so ljudje ohranjali različna živila s fermentiranjem ali pa so s tem postopkom poskrbeli, da so različna živila pridobila boljšo prehransko vrednost, prebavljivost ... Zdaj se vračamo nazaj in odkrivamo znanja, ki so jih imele naše babice. Kruh z drožmi, domači kefir, kombucha, fermentirana, kisana zelenjava se vračajo nazaj v naše vsakdanje življenje. A tudi te postopke je potrebno prilagoditi na moderno življenje in si olajšati delo. To počnejo v mladem podjetju Kefirko in zato vam ga predstavljamo v rubriki RSI Exclusive.

Stran 1 od 53
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov