Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sen znala jes • oddaje

Sen znala jes Kaj so to kočarice? Koče in ladje hkrati? (s2e25)

17.06.2021

Vreme je vse lepše in Šavrinka Nadja je bila zadnjič na izletu z ribiško barko. Tokrat priznava, da jo je bilo kar malo sram, ko je ribič razlagal, da je včasih plul s kočarico. V njeni domišljiji si je že predstavljala gorsko kočo, ki je postavljena na ladjo. Pa je temu res tako? Odgovor bo poiskal piranski ribič Zlatko Novogradec.

Sen znala jes Ma kaku en človek riva dobit kamne? (s2e24)

09.06.2021

V rubriki Sen znala jes nam bo Šavrinka Nadja tokrat zastavila sila preprosto vprašanje: "ma kaku riva en človek dobit kamne?". Še dobro, da je tu dr. Tomaž Jakomin, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Izola.

Sen znala jes Ma kaku si riva gledališki igralec zapomniti ves tekst? (s2e23)

07.06.2021

Še dobro, da prihaja sproščanje protikoronskih ukrepov. Naša Šavrinka Nadja "ne vidi ure", da gre z možem lahko spet v gledališče. Pravi, da se po ogledu predstave počuti imenitno. Igralce na odru nadvse spoštuje, še danes ji ni jasno, kako si "rivajo" ti ljudje zapomniti tako dolga besedila? Odgovor ji je ponudil igralec koprskega gledališča Rok Matek.

Sen znala jes Ma kaj pridnim čebelam še kdo pomaga?

31.05.2021

Na travnikih okrog hiš je vse bolj živahno. Vse cveti, vse mrgoli in to je opazila tudi Šavrinka Nadja. Navdušena nad čebelami in njihovo pridnostjo se sprašuje, če ta mala bitja res zmorejo vse sama? Jim pri opraševanju morda kdo pomaga? Odgovor ji ponuja doc. dr. Danilo Bevk iz Nacionalnega inštituta za biologijo.

Sen znala jes Ma zakaj ribiči lovijo samo "ujutro"? (s2e21)

24.05.2021

Zagotovo imate mnogi radi ribe. Ni ga boljšega od sveže ulovljene ribe. A Šavrinka Nadja pravi, da rib ne je za zajtrk. Sprašuje se, zakaj mora zjutraj v ribarnico po ribe in ne "popudan". Pogostijo ima namreč zvečer! Ma kaj ribiči res lovijo samo zjutraj? se sprašuje naša Ištrianka. Odgovor ji ponuja slovenski ribič iz Pirana Zlatko Novogradec.

Sen znala jes Presihajoča jezera: ma kdu spije vso to vodo? (s02e20)

17.05.2021

Že nekaj časa tedne začenjamo z zvedavo Šavrinko Nadjo, ki vselej naleti na kakšno nejasnost in nelogičnost tega sveta. Vsaj na prvi pogled. Še dobro, da imamo na dosegu številne strokovnjake, ki odgovarjajo na njena vprašanja. Tokrat se Nadja sprašuje, kam izgine vsa voda presihajočih jezer na Krasu. Kdo pravzaprav spije vso to vodo? Odgovarja ji biolog in muzejski svetnik Notranjskega muzeja mag. Slavko Polak.

Sen znala jes Sen znala jes - Imamo Primorci samo morje ali tudi jame? (S02E19)

10.05.2021

Šavrinka Nadja na naših plažah najbolj uživa pozimi. Pravi, da takrat ob slovenski obali ni nikakršne gneče in da smo Primorci res lahko ponosni na morje. Nekdo ji je ob tem prišepnil, da smo lahko ponosni tudi na naš razvejan jamski sistem. Šavrinka Nadja temu seveda ne verjame. V nasprotno jo bo skušala prepričati strokovna vodja Notranjskega muzeja Tina Poljšak.

Sen znala jes Ma kaku se lahko kamen topi? (S2E18)

03.05.2021

Ponedeljkova jutra so na Radiu Koper v znamenju radovedne Šavrinke Nadje, ki se bo tokrat ukvarjala s kamninami. Nadja namreč razmišlja o tlakovanju dvorišča. Ko je slišala, da se kamen lahko topi, jo je spreletel dvom. Kateri kamen uporabiti? Ali potem res drži, da je kamen lahko topen? Odgovore ji je ponudil biolog in muzejski svetnik mag. Slavko Polak iz Notranjskega muzeja v Postojni.

Sen znala jes Ma res obstajajo buže v zraki? (S2E17)

26.04.2021

Šavrinka Nadja se nekaterim rečem res ne neha čuditi. Zadnjič je slišala, da obstajajo buže v zraku? Sama pravi, da je videla že marsikatero luknjo, a tiste v zraku pa še nikoli. Pri iskanju odgovora je tokrat Šavrinki Nadji pomagal letalski pilot Primož Jovanovič. Prisluhnimo, če lahko res kdaj pademo v zračno luknjo.

Sen znala jes So človeške ribice zdaj kaj osamljene? (s2e16)

19.04.2021

Postojnska jama je že nekaj časa zaradi koronavirusne epidemije zaprta. Šavrinko Nadjo je kar zaskrbelo ob misli, da so človeške ribice v jami že toliko časa osamljene. Ali so res ji je razkril Primož Gnezda, biolog v Postojni jami.

Sen znala jes Koliko časa nastajajo kapniki? (s2e15)

12.04.2021

Šavrinka Nadja vse več časa preživlja na vrtu. Vse več je namreč reči, ki jih je potrebno v tem letnem času tam postoriti. Zadnjič se je njen "morožo" malce prepotil, zaradi mokre majice pa se je nato prehladil. Ko sta s Franetom govorila o prehladu in izcedku iz nosu, se je Šavrinka Nadja spomnila, da so slednji pri njem skoraj takšni, kot kapniki v Postojnski jami. Obstaja pa nadvse pomembna razlika, prisluhnimo, katera. Odgovor je podala višja kustosinja in strokovna vodja Notranjskega muzeja Tina Poljšak. \t

Sen znala jes Sen znala jes - Ma kej je blo pr Črni kali murje? (s2e14)

05.04.2021

Danes je praznik, zato je Šavrinka Nadja spala nekoliko dlje. A kljub temu se je odločila, da bo tudi danes z nami delila svojo zgodbo. Tokrat nam bo pripovedovala o odkritju, do katerega sta prišla z možem med sprehodom okrog Črnega kala. Zanimiva najdba ji poraja vprašanja, ali je bilo pri Črnem kalu res nekdaj morje? Odgovor ji ponuja biolog in muzejski svetnik z Notranjskega muzeja Slavko Polak.

Stran 1 od 5
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov