Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Godbe z zgodbo • oddaje

Godbe z zgodbo Dejvi Hrušovar

07.06.2023

Tadej oziroma Dejvi Hrušovar se je rodil 5. junija leta 1947 v Celju, kjer je obiskoval osnovno in srednjo šolo. V času šolanja je igral violino, pozneje tudi kitaro in trobento, ter redno prepeval v šolskih zborih in prav večglasno petje je zaznamovalo njegovo poznejše delo pri Belih vranah in zasedbi Pepel in kri. Glasbeno pot je začel v skupini The Fellows, ki je igrala priredbe tujih uspešnic. Leta 1963 je Dejvi ustanovil skupino Bele vrane in se prvič preizkusil v vlogi skladatelja. V zasedbi Bele vrane se Dejvi Hrušovar še ni zelo avtorsko izpostavljal, večino skladb so napisali hišni, radijski skladatelji, npr. Mojmir Sepe, Jure Robežnik in Jože Privšek. Po razpadu skupine je Dejvi skupaj z Dušanom Velkaverhom ustanovil novo zasedbo Pepel in kri, v kateri se je avtorsko razcvetel. Dejvi Hrušovar se je v svoji bogati karieri podpisal pod več kot 400 skladb za različne izvajalce in pomembno vplival na smeri razvoja slovenske popularne glasbe. Godbe z zgodbo so posvečene njegovi ustvarjalnosti.

Godbe z zgodbo Tina Turner

31.05.2023

24. maja je na svojem domu v Švici umrla Tina Turner. Anna Mae Bullock, kot ji je bilo ime, je svojo uspešno glasbeno pot začela v 50. letih prejšnjega tisočletja, ko je spoznala glasbenika in svojega moža Ika Turnerja. Stara je bila le 18. let, ko je začela prepevati v njegovi skupini. Leta 1960 jo je Ike preimenoval vTino Turner in skupaj sta v 60. letih posnela veliko uspešnic. Za priredbo skladbe Proud Marry sta leta 1972 osvojila tudi nagrado grammy. Po 16. letih mučnega in nasilnega zakona, ki ga je Tina opisala tudi v biografskem filmu iz leta 1993 What's love got to do with it, je leta 1976 zbežala od Ika in se nekaj mesecev skrivala pri prijateljih. Po ločitvi je obdržala svoje umetniško ime in se podala na samostojno glasbeno pot, ki pa na začetku ni bila preveč uspešna. Šele leta 1983 je s priredbo skladbe "Let's Stay Together" Ala Greena prišla na evropske glasbene lestvice. Veličastna vrnitev na svetovne odre in lestvice pa se je zgodila leta 1984 z albumom Private dancer. Tina je bila takrat stara 44 let in je bila najstarejša pevka, ki ji je uspelo priti na 1. mesto ameriške lestvice. Od takrat je nič več ni ustavilo. Postala je ena najbolj priljubljenih in najuspešnejših ženskih rock pevk vseh časov, njene skladbe pa so z leti postale zimzelene. Izdala je 10 studijskih albumov, med drugim osvojila 12 grammy kipcev in prodala okoli 200 milijonov albumov. Je ena najbolje prodajanih pevk v zgodovini rock'n'rolla. Tina Turner se je leta 2008, ob 50. letnici kariere še zadnjič podala na svetovne odre, potem pa se je upokojila. Zadnja leta je imela veliko zdravstvenih težav in leta 2017 so ji presadili ledvico. Leta 2018 so jo nagradili z nagrado grammy za življenjsko delo, leta 2019 pa je na broadwayski oder prišel muzikal o njenem življenju z naslovom Tina. Leta 2021 pa so jo uvrstili tudi v rock'n'roll dvorano slavnih. V Godbah z zgodbo, pa zdaj nekaj njenih uspešnic.

Godbe z zgodbo Anika Horvat praznuje

24.05.2023

V Godbah z zgodbo prepeva priljubljena primorska pevka Anika Horvat, ki praznuje 46. rojstni dan. Na glasbene odre je stopila, ko je bila stara komaj 9 let, in začela zmagovati na različnih otroških festivalih. Leta 1996 je takrat 19-letna Anika zmagala na festivalu Melodije morja in sonca s skladbo Lahko noč, Piran in od takrat je stalnica na festivalskih odrih. Dvakrat je zmagala na slovenski Popevki, tam jo bomo slišali tudi letošnjo jesen, in dvakrat na festivalu Melodije morja in sonca (zadnjič lani v duetu s Tinkaro Kovač). Anika redno sodeluje tudi z našim Big bandom ter snema pop albume. V Godbah z zgodbo bomo slišali nekaj njenih festivalskih uspešnic.

Godbe z zgodbo Joe Cocker

17.05.2023

Godbe z zgodbo so v znamenju enkratnega vokala Joa Cockerja, ki bi 20. maja praznoval 79. rojstni dan.... Joe Cocker je v skoraj pol stoletja trajajoči karieri izdal 23 studijskih albumov in jih prodal v milijonskih nakladah. Prehodil je tipično pot rockovske zvezde- od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let, prek težav z drogami in alkoholom v 70. letih, do ponovnega zagona glasbene kariere v 80. in 90. letih prejšnjega tisočletja in uspeha v novem tisočletju. Legendarni pevec z raskavim glasom, se je v glasbeno zgodovino zapisal z odličnimi priredbami. Nekatere njegove izvedbe in priredbe znanih skladb so celo boljše od originalov. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 2007 ga je z redom britanskega imperija odlikovala tudi angleška kraljica. Joe Cocker je za posledicami pljučnega raka umrl 22. decembra leta 2013, star 70. let. V Godbah z zgodbo poslušamo njegove največje uspešnice.

Godbe z zgodbo Pesem Evrovizije

10.05.2023

Ta teden je v znamenju 67. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki letos poteka v Liverpoolu v Angliji. V Godbah z zgodbo pa se ne ukvarjamo z aktualnimi skladbami, temveč se vračamo v zgodovino tega velikega glasbenega festivala in se spominjamo nekaterih zmagovalnih skladb in izvajalcev. Evrovizijske uspešnice prepevajo Gigliola Cinquetti, Sandie Shaw, Nicole, Riva, Toto Cutugno, Linda Martin, Secret Garden, Dana International, Charlotte, Lena, Loreen in Kalush Orchestra.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov