Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Prva jutranja kronika 05:30

24.03.2023

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Jutranja kronika

10722 epizod


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija. Kot podkast so na voljo tudi oddaje Danes do 13h, Dogodki in odmevi, Po Sloveniji Radijski dnevnik in Zrcalo dneva. Naročite se lahko tudi na kratka poročila v podkastu Novice Radia Slovenija.

Prva jutranja kronika 05:30

24.03.2023

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


30.05.2023

Stavka zaposlenih na javnih univerzah

Zaposleni v visokem šolstvu bodo zahteve po odpravi plačnih krivic danes okrepili s stavkovnimi shodi in prekinitvijo dela. Minister za visoko šolstvo Igor Papič meni, da je stavka nepotrebna, saj se o plačnih nesorazmerjih pogovarjajo v okviru krovnih pogajanj. V drugih temah: - RTV bo dobil novo vodstvo. Kakšna so zagotovila, da se politika ne bo vmešavala v delo medijske hiše? - Krepitev napetosti na severu Kosova. Po spopadih sil Kforja in Srbov več deset ranjenih, med njimi ni slovenskih vojakov. - Mineva eno leto od smrti Borisa Pahorja. Spominu na pričevalca vojnih grozot se bodo poklonili v Trstu in Bruslju.


30.05.2023

Vlada za odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju predvideva 267 milijonov evrov

Vlada je torej sindikatom javnega sektorja predstavila svoj predlog odprave plačnih nesorazmerij, vreden 267 milijonov evrov. Sindikati se bodo do njega še opredelili, a poudarjajo, da so njihovi apetiti precej večji. Jutri se bodo sicer začela tudi pogajanja po plačnih stebrih. Druge teme oddaje: - Zaradi stavke na treh javnih univerzah danes odpade pedagoški proces - V spopadih med Kforjem in kosovskimi Srbi več kot 50 ranjenih - V Kidričevem slovesno odprli novo obrtno cono


29.05.2023

Nov vrhunec slovenskega kolesarstva: Roglič kot prvi Slovenec osvojil italijanski Giro

V Rimu se je z zmagoslavjem Primoža Rogliča včeraj končala 106-a kolesarska dirka po Italiji. Po dveh francoskih Tourih, ki ju je osvojil Tadej Pogačar, in treh španskih Vueltah, na katerih je zmagal Roglič, je od včeraj v slovenski športni lasti prvič tudi italijanski Giro. V oddaji tudi: - Čakalne vrste v zdravstvu kljub denarju vse daljše; nujni so tudi nefinančni ukrepi - Turčijo bo še pet let vodil Erdogan - Bo kompromisni dogovor o zvišanju ameriškega javnega dolga prepričal razdeljeni kongres?


29.05.2023

Prva jutranja kronika 05:30

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


28.05.2023

Primož Roglič prvi slovenski zmagovalec kolesarske dirke po Italiji

Pred slovenskim športom je nov zgodovinski dan. Rožnato majico najboljšega kolesarja na dirki po Italiji bo prvič v zgodovini v Rim pripeljal Slovenec. Primoža Rogliča danes čaka le še parada šampionov, potem ko je na včerajšnjem kronometru pometel s konkurenco. Druge teme: - Vrh ameriške politike načeloma dosegel dogovor o zvišanju zgornje meje dolga. - Na shodu proti nasilju v Srbiji poskus vdora v tamkajšnjo radiotelevizijo. - Zlata palma Cannskega filmskega festivala filmu Anatomija padca francoske režiserke Justine Triet.


27.05.2023

Ustavno sodišče odpravilo zadržanje izvajanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija

Ustavni sodniki so s štirimi glasovi za in enim proti odpravili začasno zadržanje nekaterih členov novele zakona o RTV Slovenija. Odločitev vodi v ukinitev nadzornega in programskega sveta RTV - in vzpostavitev novega, 17-članskega sveta v enem tednu po objavi sklepa v Uradnem listu. Za odpravo zadržanja so glasovali sodniki Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Proti je glasoval sodnik Rok Svetlič, sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič nista glasovala. Ustavni sodniki priznavajo, da je odprava začasnega zadržanja posledica spoznanja, da trenutno ni potrebne večine za vsebinsko odločitev. Druge teme: - Ljubljansko-haaška konvencija: orodje za mednarodno sodelovanje pri preganjanju najhujših zločinov. - Na shodu v Beogradu več 10 tisoč ljudi podprlo predsednika Vučića, ki zapušča vrh Napredne stranke. - Bodo Svete Višarje prizorišče nove slovenske kolesarske pravljice?


26.05.2023

Drugi tir bo po novi oceni končan decembra 2025, stal bo nekaj več kot 1,1 milijarde evrov

Novo vodstvo družbe 2TDK bo danes predstavilo novosti glede projekta Drugi tir. Končal naj bi se nekaj mesecev prej, kot je napovedalo prejšnje vodstvo, tudi ocena njegove vrednosti je manjša. Stal naj bi milijardo 109 tisoč evrov. Še nekaj drugih poudarkov oddaje: - Državni zbor na izredni seji o priporočilih SDS za izboljšanje položaja upokojencev. - Dobitnik letošnje desetnice za izvirno otroško in mladinsko leposlovje Andrej Predin za knjigo Arlan pod preprogo. - V Trbižu vse pripravljeno na jutrišnjo 20-to etapo dirke po Italiji.


26.05.2023

Drugi tir bo končan do konca leta 2025

Poslovodstvo družbe 2TDK, zadolženo za graditev drugega tira Divača-Koper, bo danes predstavilo potek gradnje oziroma trenutno stanje na trasi ter novelacijo investicijskega programa. Vlada je namreč včeraj potrdila spremenjen investicijski program, po katerem se bo projekt zaključil konec leta 2025. Ocenjena vrednost projekta je nekaj nad 1,1 milijarde evrov. V oddaji tudi: - ZDA kljub ruskemu premeščanju jedrskega orožja v Belorusijo, ne bodo prilagajale svoje jedrske drže - Srbski predsednik Vučić z današnjim shodom nad jutrišnji protest opozicije - Mariborski mestni svetniki podprli načrte za graditev 60 stanovanj za mlade


25.05.2023

Državni zbor obravnava novelo o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Poslanci se bodo prvič lotili novele o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek, ki se iz zasebnih zavarovalnic prenaša na zdravstveno blagajno. Kot pravi direktorica zdravstvene blagajne Tatjana Mlakar, je najbolj moteče, da v predlogu zakona ni finančnih izračunov. Zavarovalnice napovedujejo tožbe, marsikoga skrbi, kolikšna bo višina obveznega prispevka, ko ga ne bo več kril proračun. Ostali poudarki oddaje: Asistentke in asistenti osebne asistence danes stavkajo Donald Trump je v tekmi za republikansko predsedniško nominacijo dobil močnega izzivalca. Kandidaturo je sinoči napovedal guverner Floride Ron Desantis, ki si je utrdil položaj s skrajno konservativnimi reformami. Poslovila se je legendarna Tina Turner. Kariera kraljice rokenrola je zajela kar 60 let. Z več kot 100 milijoni prodanih plošč velja za eno od najuspešnejših glasbenic.


25.05.2023

Državni zbor prvič o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Poslanci in poslanke imajo danes na mizi predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero namerava koalicija preoblikovati dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predlog je poskrbel za kar nekaj razburjenja, predvsem med zavarovalnicami. Preostale novice: Asistentke in asistenti osebne asistence danes stavkajo. Guverner Floride DeSantis tudi uradno naznanil predsedniško kandidaturo. Poslovila se je kraljica rokenrola Tina Turner.


24.05.2023

Poslanci o rebalansu proračuna za letos, ki znižuje primanjkljaj na še vedno visoke tri milijarde evrov

Rebalans proračuna za letos, ki ga vlada označuje za tehničnega, češ da ga je pripravila zaradi treh novih ministrstev, bo zaznamoval današnje nadaljevenje redne parlamentarne seje. Ob visokem primanjkljaju fiskalni svet opozarja na enkratne ukrepe, ki postanejo stalni, kot se je to zgodilo ob lanski vezavi zdravstvene blagajne na državni proračun. V oddaji pa tudi o tem: - Ob prvi obletnici stavke na RTV Slovenija opozorila o veliki škodi, tudi poslovni, ki jo povzroča vodstvo javnega medija - Protestna enourna prekinitev dela na največji upravni enoti pri nas zaradi nizkih plač, obsega dela in kadrovske stiske - Dve milijardi evrov pomoči italijanske vlade deželi Emilija - Romanja za odpravo posledic uničujočih poplav


24.05.2023

Pred poslanci nov rebalans

Pol leta po potrditvi proračuna je pred poslanci danes že prvi rebalans. Vlada navaja, da gre za tehnično rešitev zaradi reorganizacije ministrstev. Kljub visokemu predvidenemu primanjkljaju vanj še niso vključeni stroški sprememb zdravstvenega zavarovanja in finančni izid pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. V oddaji pa še o teh temah: - Po poplavah v Italiji vlada z obsežnim svežnjem pomoči - Neurje z vetrom in točo prizadelo MAribor z okolico - Enourna stavka zaposlenih na ljubljanski upravni enoti


23.05.2023

Na prvem predsedničinem forumu o zdravstvu

Na prvem forumu, ki ga pripravlja predsednica republike Nataša Pirc Musar, bodo danes strokovnjaki s področja zdravstva in politike ter predstavniki civilne družbe govorili o reformi zdravstva. Ministrstvo je doslej izvedlo dva pomembnejša ukrepa, a rezultati za zdaj niso spodbudni, opozarja svetovalec za zdravstvene sisteme Dorjan Marušič. V oddaji tudi: - Poslanke in poslance čaka splošna obravnava predloga novele zakona o zaščiti živali; nasprotujejo mu tako kmetje kot veterinarska stroka. - V ospredju srečanja obrambnih ministrov Evropske unije nadaljnja vojaška podpora Ukrajini, predvsem povečanje sredstev zanjo. - Slovenski hokejisti nastop na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Latviji končali brez točk, Slovenija in Madžarska se vračata na nižjo kakovostno raven tekmovanja.


23.05.2023

Prvi Predsedničin forum posvečen zdravstvu

Zdravstvo ostaja izpostavljena tema v slovenski politiki. O različnih pogledih in rešitvah na tem področju bodo danes spregovorili številni strokovnjaki, ki se bodo udeležili posveta s predsednico države Natašo Pirc Musar. Druge teme: - Ustavni sodniki še brez sklepa o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija - Boji v ruski obmejni regiji Belgorod, Kijev zanika vpletenost - Komunalne storitve na Ptuju po podražitvah sedaj nekoliko cenejše


22.05.2023

Ustavni sodniki danes znova o oceni ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija

Ustavno sodišče ima na današnji seji na dnevnem redu znova pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, ki jo je poleg prvopodpisanega predsednika programskega sveta RTV Petra Gregorčiča vložilo več vodilnih na RTV. Na seji sredi meseca naj bi imeli ustavni sodniki na mizi predlog sklepa, s katerim bi odpravili začasno zadržanje izvrševanja dela zakona, vendar na koncu niso sprejeli nobene odločitve. Druge teme: - Grški premier Micotakis kljub veliki zmagi na volitvah nakazuje skorajšnje predčasne, saj si želi vladati brez koalicijskih partnerjev. - Evropski zunanji ministri v Bruslju predvsem o novem, enajstem svežnju sankcij proti Rusiji. - Začenja se 17-ti mednarodni festival Svetlobna gverila, ki se letos ukvarja z gentrifikacijo prostora in zmanjševanjem njegove dostopnosti.


22.05.2023

S poslanskimi vprašanji premieru Robertu Golobu začetek redne seje državnega zbora

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrski ekipi se bo začela redna seja državnega zbora. Pred poslankami in poslanci je tudi nekaj žgočih zadev. Med drugim bodo imeli na mizi rebalans proračuna in predlog novele za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Drugi poudarki oddaje: - Pred ustavnimi sodniki znova ustavna pobuda o noveli zakona o RTV Slovenija - V Grčiji prepričljiva zmaga vladajočih konservativcev, a s premalo glasov za samostojno oblikovanje vlade - Novi župan občine Rače-Fram Samo Rajšp


21.05.2023

Skupina G7 v oboroževanje Ukrajine z bojnimi letali

Voditelji držav G7 bodo danes sklenili zasedanje na Japonskem, na katerem je poleg odnosov s Kitajsko v ospredje stopilo oboroževanje Ukrajine. Napoved Združenih držav o dobavi bojnih letal F-16 Kijevu pomeni nov način zahodnega pristopa. Kot je dejal nemški kancler Olaf Scholz, je napoved skupnega usposabljanja ukrajinskih pilotov na teh letalih sporočilo Rusiji, da ne sme pričakovati uspeha svoje invazije na Ukrajino, tudi če računa na dolgotrajen konflikt - po njegovih besedah bo prevladala podpora Ukrajini, Rusija pa se mora umakniti. Drugi poudarki: - Moskva trdi, da je ruska vojska v celoti prevzela nadzor nad Bahmutom. - Na Hrvaškem se nadaljuje preiskava strmoglavljenja športnega letala. - Kobilarna Lipica tudi uradno na Unescovem seznamu nesnovne dediščine.


20.05.2023

Skupina G7 o dobavah bojnih letal Ukrajini

Voditeljem sedmih gospodarsko najmočnejših držav sveta spored srečanja na Japonskem narekuje predvsem ruska invazija na Ukrajino. Združene države Amerike so Kijevu že obljubile dobavo bojnih letal. Kot je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, so Ukrajini dali, kar potrebuje, zdaj pa so se obrnili k razpravam o izboljšanju ukrajinskih protizračnih sil. Pozneje pa se bodo odločili, kdaj bodo letala dostavljena, kdo jih bo dostavil in koliko. Drugi poudarki: - Beograd sinoči že tretjič napolnili protestniki proti nasilju. - Pomoč države po obilnem deževju pričakuje tudi kmetijstvo. - Svetovni dan čebel v znamenju izobraževanja vseh generacij.


19.05.2023

V Hirošimi se začenja vrh G7: udeleženci naj bi se zavezali razoroževanju in poenotili stališča do Kitajske.

V Hirošimi na Japonskem so zbrani voditelji sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav sveta. Lotili so se že nekaterih pomembnih tem. Ameriške oblasti naj bi predstavile nabor dodatnih sankcij proti Rusiji; pri tem ne želijo le podpore skupine G7, ampak tudi članic skupine G21. Številne med njimi imajo tesne vezi tako z Moskvo kot Pekingom. Vrha se bo po neuradnih podatkih udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in nagovoril zbrane. Nekateri drugi poudarki oddaje: - Na vzhodu države se še sprožajo plazovi. Pristojni ob sanaciji ocenjujejo škodo. Ta naj bi samo v Slovenskih goricah presegla tri milijone evrov. Lokalne skupnosti zato pozivajo državo k takojšnji pomoči. - Kako se bo dejansko izvajala dolgotrajna oskrba? Centri za socialno delo, ki naj bi postali vstopne točke, svarijo, da imajo premalo ljudi. - Za naslov prvaka nogometne lige Evropa se bosta pomerili Sevilla in Roma; finalista konferenčne lige pa sta West Ham United in Fiorentina.


19.05.2023

Na vzhodu države sanirajo posledice plazov

Po obilnem deževju se na vzhodu države nadaljuje sanacija posledic plazov. Teh se je v zadnjih dneh sprožilo čez tisoč 100, od teh med 250 do 300 v Halozah, tla pa se še vedno niso povsem umirila. Pristojni župani pozivajo vlado k sprejemu interventnega zakona oziroma takojšnji pomoči. V oddaji tudi: - Zaradi poplav v Italiji evakuirali več kot 20 tisoč ljudi - V Ukrajini znova alarmi za zračni napad - Pri nas prvič svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi


Stran 1 od 537
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov