Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Dunaj ima sacherjevo, Linz linško in Bad Godesberg črni gozdiček. Kaj pa Slovenija? Kako to, da nimamo svoje značilne torte? Preverjamo v Torkovem kvizu, kjer danes diši po kakavu, kjer stepamo beljak za sladkorno glazuro in iščemo navdih za Pavlovo torto.
Sacherjeva torta je sinonim za Dunaj, linška torta za Linz in črni gozdiček za Bad Godesberg. Bi lahko bila prekmurska gibanica sinonim za slovensko torto?
V Torkovem kvizu smo pripravili sladkorno glazuro, ugotavljali, da je za žametasti okus rdeče torte (op. a. red velvet cake) kriv kakav, da je torta Pavlove poimenovana po ruski balerini, in se spraševali, zakaj Slovenci nimamo svoje tipične torte, tako kot ima na primer Dunaj Sacherjevo ali Linz linško torto. Razmišlja Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka v živilski šoli v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana:
“Ja, Slovenija je pa res nima. Se mi zdi, da imajo butične slaščičarne vsaka svojo. Prekmurska gibanica se sicer poskuša nekako izliti v torto, to bi se dalo. Mogoče je pa čas, da se kdo najde in kaj naredi.”
Ena najbolj znanih svetovnih slaščic je gotovo torta Pavlove. Če ji podelimo naziv najbolj krhke, nežne in elegantne torte, ne bomo daleč od resnice. Navdih zanjo je bila ruska balerina Ana Pavlova.
“Ko je bila na odru, jo je videl neki kuhar in rekel, da tako lahkotno pleše, da bi lahko po njej poimenoval tudi kakšno slaščico. Je lahka, je krhka, noter pa mehka. Sestavljena je iz beljakove mase, dodatka smetane in raznega sadja. Mi je pa všeč, da se uporablja sveže sadje, in upam, da tudi sezonsko.”
Če jo boste pripravljali, preliv oz. smetano nanesite abstraktno. Estetika je namreč pri tej torti v rokah izdelovalca, saj premaz ne sme biti gladek. Žlica in paletka ali lopatka sta primerni orodji, vaš cilj pri torti Pavlove pa »valovit« videz.
Torta je, kot smo rekli, ime dobila po ruski balerini Ani Pavlovi. Zato krhka, bela zunanjost in mehka, nežna notranjost. Enostavna torta, ki pa med Avstralijo in Novo Zelandijo že dolgo povzroča konflikte. Obe državi sta torto razglasili za svojo nacionalno jed, čeprav se ne moreta dogovoriti, kdo jo je pravzaprav zasnoval in poimenoval po balerini.
203 epizod
Zakaj se torku reče torek? Zakaj obstaja roza torek, črni torek, pustni torek in super torek? Na najbolj produktiven dan v tednu se gremo na Prvem ob 6.45 kviz. Torkov kviz.
Dunaj ima sacherjevo, Linz linško in Bad Godesberg črni gozdiček. Kaj pa Slovenija? Kako to, da nimamo svoje značilne torte? Preverjamo v Torkovem kvizu, kjer danes diši po kakavu, kjer stepamo beljak za sladkorno glazuro in iščemo navdih za Pavlovo torto.
Sacherjeva torta je sinonim za Dunaj, linška torta za Linz in črni gozdiček za Bad Godesberg. Bi lahko bila prekmurska gibanica sinonim za slovensko torto?
V Torkovem kvizu smo pripravili sladkorno glazuro, ugotavljali, da je za žametasti okus rdeče torte (op. a. red velvet cake) kriv kakav, da je torta Pavlove poimenovana po ruski balerini, in se spraševali, zakaj Slovenci nimamo svoje tipične torte, tako kot ima na primer Dunaj Sacherjevo ali Linz linško torto. Razmišlja Lidija Jenko, učiteljica praktičnega pouka v živilski šoli v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana:
“Ja, Slovenija je pa res nima. Se mi zdi, da imajo butične slaščičarne vsaka svojo. Prekmurska gibanica se sicer poskuša nekako izliti v torto, to bi se dalo. Mogoče je pa čas, da se kdo najde in kaj naredi.”
Ena najbolj znanih svetovnih slaščic je gotovo torta Pavlove. Če ji podelimo naziv najbolj krhke, nežne in elegantne torte, ne bomo daleč od resnice. Navdih zanjo je bila ruska balerina Ana Pavlova.
“Ko je bila na odru, jo je videl neki kuhar in rekel, da tako lahkotno pleše, da bi lahko po njej poimenoval tudi kakšno slaščico. Je lahka, je krhka, noter pa mehka. Sestavljena je iz beljakove mase, dodatka smetane in raznega sadja. Mi je pa všeč, da se uporablja sveže sadje, in upam, da tudi sezonsko.”
Če jo boste pripravljali, preliv oz. smetano nanesite abstraktno. Estetika je namreč pri tej torti v rokah izdelovalca, saj premaz ne sme biti gladek. Žlica in paletka ali lopatka sta primerni orodji, vaš cilj pri torti Pavlove pa »valovit« videz.
Torta je, kot smo rekli, ime dobila po ruski balerini Ani Pavlovi. Zato krhka, bela zunanjost in mehka, nežna notranjost. Enostavna torta, ki pa med Avstralijo in Novo Zelandijo že dolgo povzroča konflikte. Obe državi sta torto razglasili za svojo nacionalno jed, čeprav se ne moreta dogovoriti, kdo jo je pravzaprav zasnoval in poimenoval po balerini.
Evrovizijsko vročico pred prvim predizborom 68. tekmovanja za pesem Evrozivije, ki se letos odvija na Švedskem, v etru Prvega stopnjujemo s Torkovim kvizom o ABBI! V čem se je švedska pop skupina razlikovala od ostalih pop skupin svojega časa in kaj je tisto, kar jih je naredilo tako posebne, da so še danes tako zelo priljubljeni in jih že označujemo za "fenomen"? Sogovornik: dr. Andrej Pompe, legendarni glasbenik in strokovnjak za upravljanje blagovnih znamk.
Pred prvomajskimi prazniki preverjamo, kako 4-dnevni tedenski delavnik deluje v praksi. V podjetju Thriverse so ga zvedli pred približno tremi leti, zato v Torkovem kvizu direktor omenjenega podjetja Peter Baloh pove več o prednostih, ki jih je na področju zavzetosti in aktivnosti delavca pa tudi povečani pripadnosti podjetju, prinesel skrajšani delovni čas.
23. april je od leta 1995 Svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan, ko praznuje knjiga ter bralke in bralci po svetu. Torkov kviz zato tokrat posvečamo gibanju, ki se je iz lokalne ideje razširilo na naiconalno raven in nad branjem navdušlo predvsem otroke in mladino. O Bralni znački pripoveduje Manca Perko, generalna sekretarka Društva bralna značka Slovenije - ZPMS.
Zaradi podnebnih sprememb bomo v prihodnosti na letalih v zraku čutili več turbulenc. Zakaj te sploh nastanejo in kako se piloti odzivajo nanje? O tem v Torkovem kvizu s sogovornikom dr. Igorjem Petrovičem, vodjo Laboratorija za aeronavtiko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.
Katera je najstarejša stvar, ki jo lahko na Zemlji primete v roke? Odgovor je preprost: meteorit. Približno 4,57 milijarde let so stari meteoriti, ki so jih našli tudi pri nas, torej na slovenskih tleh. Tudi mi smo jih našli – v posebni komori, kjer jih preučujejo in poskušajo razumeti njihovo zgodovino. Sogovornik: Bojan Ambrožič iz Centra odličnosti nanoznanosti in nanotehnologije. Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Sogovornica v tokratnem Torkovem kvizu je prof. dr. Marina Dermastia, botaničarka, pisateljica učbenikov in knjig, predavateljica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V ospredje smo namreč postavili zgodovino tulipanov, ki je zelo pestra. Ste vedeli, da so njihove čebulice v najboljših časih dosegale vrtoglave cene, privoščili so si jih samo tisti z res debelimi denarnicami?
Koncept konzerviranja hrane s pomočjo nizke temperature je znan že več stoletij, načini so se sicer skozi zgodovino spreminjali. Malo o zgodovini, predvsem pa o pravilnih postopkih zamrzovanja in odmrzovanja živil danes - to raziskujemo v Torkovem kvizu!
Rast rogovja pri navadnih jelenih je nekaj posebnega. V zgolj nekaj mesecih, od marca do septembra na njihovi glavi zraste tudi do 10 kilogramov nove kostnine. Po obdobju parjenja to rogovje odpade in do naslednjega zraste novo, praviloma večje in bolj razvejano.
Prve ptice selivke naznanjajo prihod pomladi. 12. marec, gregorjevo, je bil nekoč dan, ko so se dekleta ozirala v nebo in prva ptica, ki so jo videle, naj bi predstavljala to, kakšen bo njihov mož. Točno ta majhna podrobnost iz življenja v preteklosti je odlična iztočnica za Torkov kviz. V živalskem svetu ostajamo in odgovorimo na vprašanje, kako se ptički ženijo? Glede na petje, šopirjenje, celo prinašanje dobrot izbranki zelo različno. Sogovornik: varstveni ornitolog Tilen Basle iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.
Z začetkom pomladi se začnejo prebujati tudi različni vonji in dišave. Zato danes v duhu pomladi Torkov kviz namenjamo parfumom. Pa tudi kot nadaljevanje zgodbe prejšnjega tedna, ko smo kviz zaključili z »balzamariji« – stekleničkami, v katerih do nekoč dolgo, dolgo tega hranili parfume. Sogovornik: zbiratelj in poznavalec parfumov Rihard Knafelj.
Solza je "kapljica slane, prozorne tekočine, ki se izloča v očesni votlini v večji količini zlasti a) ob veliki čustveni prizadetosti, žalosti, telesni bolečini, b) ob draženju očesa." Takšna je slovarska definicija besede solza. Ampak v današnji oddaji bomo šli globje. Zanimalo nas bo, kako solze nastanejo, iz česa so sestavljene in kako deluje mehanizem sproščanja solz - jok. Sogovornica: prof. dr. Polona Jaki Mekjavić, dr. med., spec. oftalmologije z Očesne klinike v Ljubljani.
Trgovina s kranjsko čebelo je bila v drugi polovici 19. stoletja pri nas res dobro razvita. Po sledeh trgovcev z maticami kranjske čebele, najuspešnejši je bil Jan Strgar, smo se odpravili v Torkovem kvizu. Dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine, ki je tudi soavtorica nedavno izdane znanstvene monografije Trgovina s kranjsko čebelo (drugi avtorji so še Andrej Šalehar, Jordan Berginc, Tita Porenta in Mišo Serajnik) je povedala, da je Jan Strgar imel poseben žig, s katerim je označeval matice in jih pošiljal na vse celine sveta.
Preden kurenti po pustnem torku za leto dni odložijo svoje kožuhe, maske, ježevke in zvonce, današnji pustni torek v Torkovem kvizu na Prvem izkoristimo za to, da pogledamo v zakulisje kurentij.
Ali pametni telefon prisluškuje in nam na podlagi pogovorov, ki jih imamo iz oči v oči s sogovornikom v istem prostoru, nato posreduje personalizirane oglase? To je vprašanje, na katerega je v Torkovem kvizu ob dnevu varne uporabe interneta odgovoril Marjan Kodelja, tehnični novinar na portalu Tehnozvezdje.
Na današnji dan pred 10 leti se je začela odvijati naravna katastrofa, ki je dobršen del Sloveije v sledečih dneh ukleščila v leden oklep. Do 2. februarja je zaradi okvar daljnovodov brez preskrbe z električno energijo ostalo več kot 15 odstotkov prebivalcev Slovenije. Žledolom je razkril ranljivost našega vsakdana. V Torkovem kvizu zato s. prof. dr. Mihaelom Sekavčnikom, dekanom Fakultete za strjništvo Univerze v Ljubljani razmišljamo, kako hitro bi se družba oz. njeni podsistemi sesuli, če bi prišlo do dolgotrajne prekinitve oskrbe z elektriko.
Američani so ljubitelji pit! Kako bi si pač drugače razložili to, da imajo kar dva nacionalna dneva namenjena tej sladici: 1. december in današnji 23. januar. To je makro iztočnica za današnjo oddajo, mikro iztočnica bo pa rastlina, ki je zelo, zelo primerna za pite. Torkov kviz o rabarbari!
Ko se sprehajamo po muzejih - doma ali v tujini - ponavadi ne razmišljamo o tem, koliko truda, časa in znanja je bilo vloženega v obstanek razstavljenih enot. Delo konservatorjev in restavratorjev je javnosti načeloma skrito, bo pa v današnjem Torkovem kvizu postavljeno v ospredje. Sogovornica: Katarina Toman Kracina, vodja konservatorske službe v Mestnem muzeju Ljubljana.
Včeraj smo obeležili mednarodni dan tipkanja, zato Torkov kviz posvečamo slepemu 10-prstnemu tipkanju. Koliko časa ta spretnost prihrani tistemu/tisti, ki jo obvlada, in ali je to znanje danes še cenjeno? Darja Pograjc je poklicala Matejo Šmid z Ljudske univerze Kranj, kjer med drugim izvajajo tečaje slepega 10-prstnega tipkanja.
2. januar je mednarodni dan introvertiranih. Zakaj? Da bi se naučili oz. ozavestili, da si baterije nekateri polnijo s samoto - samoto, ne osamljenostjo - medtem ko druge napolni druženje, klepet, spoznavanje ljudi. Torkov kviz Darja Pograjc s pomočjo prof. dr. Andreje Avsec z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani namenja introvertiranim.
Radio jih nima, televizija jih je pa pred dvema desetletjema imela več kot jih ima danes. No, odvisno od tega, seveda, katere televizijske programe gledate ... A krajšanje in rezanje odjavnih špic filmov je na komercialnih televizijah ustaljena praksa zadnjih dveh desetletij. Torkov kviz s filmsko kritičarko Anjo Banko zato namenjamo odjavnim špicam!
Neveljaven email naslov