Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
V Radijski kuhinji tokrat o tem, s katerimi začimbami oplemenitimo okus jabolk, zakaj je smotrno jabolka hraniti v zamrzovalniku in kako najbolj učinkovito hraniti jabolka v povprečni kleti ali shrambi. Ker je sezona jabolk na vrhuncu, pa še recept za pripravo gratiniranih jabolk:
GRATINIRANA JABOLKA ZA 6 OSEB
6 večjih jabolk
500 g skute
300 g kisle smetane
4 jajca
2 žlici sladkorja
1 vanili sladkor
Krepki ščep soli
Jabolka olupimo in izrežemo sredico. Ta mora imeti prostornino, da lahko vanjo nadevamo za večje jajce nadeva. Nadev pripravimo tako, da skuto pomešamo z 2. razžvrkljanima jajcema in sladkorjem ter vanili sladkorjem. Preostali dve jajci razžvrkljamo in pomešamo s kislo smetano. Skutin nadev nadevamo v jabolka. Zložimo jih v pomaščen manjši a dovolj visok pekač. Prelijemo jih s kislo smetano in pečemo pol ure pri 180 °C.
568 epizod
Radijska rubrika, v kateri postrežemo s kuharskimi recepti. Svetuje Mojca Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
V Radijski kuhinji tokrat o tem, s katerimi začimbami oplemenitimo okus jabolk, zakaj je smotrno jabolka hraniti v zamrzovalniku in kako najbolj učinkovito hraniti jabolka v povprečni kleti ali shrambi. Ker je sezona jabolk na vrhuncu, pa še recept za pripravo gratiniranih jabolk:
GRATINIRANA JABOLKA ZA 6 OSEB
6 večjih jabolk
500 g skute
300 g kisle smetane
4 jajca
2 žlici sladkorja
1 vanili sladkor
Krepki ščep soli
Jabolka olupimo in izrežemo sredico. Ta mora imeti prostornino, da lahko vanjo nadevamo za večje jajce nadeva. Nadev pripravimo tako, da skuto pomešamo z 2. razžvrkljanima jajcema in sladkorjem ter vanili sladkorjem. Preostali dve jajci razžvrkljamo in pomešamo s kislo smetano. Skutin nadev nadevamo v jabolka. Zložimo jih v pomaščen manjši a dovolj visok pekač. Prelijemo jih s kislo smetano in pečemo pol ure pri 180 °C.
Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki se navadno postreže kot priloga k obaram ali jedem na žlico.Kuharica Urška v današnjem receptu predlaga, da v ajdovo moko dodamo tudi krompir in tako dobimo okusno in hranljivo jed, ki jo lahko uživamo kot samostojno in bo popestrila predvsem jesenski in zimski jedilnik.
Naša radijska kuhinja je tokrat namenjena kislemu zelju. Izvedeli boste vse o kvašenju zelja za lastne potrebe, kje vse lahko vključite kislo zelje in kako pripraviti jedi s kislim zeljem brez mesa. Naša kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo ponarejene sarme.
Današnji recept, ki ga je pripravila kuharica Urška, bo še posebej zanimiv za ljubitelje doma pripravljenega peciva. Pekli bomo kekse iz pirine moke, ki je nekoliko drugačnega okusa, je pa primerna za tiste, ki jim pšenična moka povzroča prebavne težave. Pirini keksi so lahko prebavljivi in krhki in še okusnejši z dodatki sadja.
Našo radijsko kuhinjo smo tokrat namenili fižolu. Izvedeli boste katere začimbe se ujemajo s fižolom, kako pripraviti lažni fižol z ocvirki in podroben recept za stročji fižol s papriko in smetano.
Čokolada je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih sladic, po kateri radi posežejo predvsem otroci, pa tudi odrasli. Na trgovskih policah najdemo zelo veliko najrazličnejših vrst in okusov, toda prav posebna je tista, ki jo naredimo doma sami in to po receptu kuharice Urške.
Sezona gob je tu, zato smo našo radijsko kuhinjo tokrat posvetili prav tem okusnim gozdnim sadežem. Izvedeli boste, kaj so osnove za dobro gobjo juho, kako pridobiti pristni gobji okus iz manj aromatičnih vrst gob in katere začimbe sovpadajo z gobami. Zaupali pa smo vam še podroben recept, tokrat za pripravo kremne gobje juhe z ajdovo kašo.
Vedno več ljudi se odloča za uživanje hrane, ki ne vsebuje živil živalskega izvora. Vendar to ne pomeni, da se je potrebo posloviti od raznolikosti okusov in gurmanskih užitkov, saj je veganska kuhinja veliko bolj pestra, kot mislimo. Kuharica Urška nam je tokrat predstavila recept za bogato vegi torto.
V naši radijski kuhinji tokrat o enostavnih slavnostnih prigrizkih za zimska druženja. Izvedeli boste, kako porabiti ostanke mesnin, kako predpripraviti jedi, da imamo čim več časa za goste, kuharica Mojca pa vam bo zaupala še podroben recept za pripravo pečenih fig s sirom in slanino. ZA 8 GOSTOV: 16 svežih fig 16 kock sira 16 rezin slanine Malo rdečega vina rožmarin Fige nekoliko zarežemo ob peški in v zarezo porinemo kocko sira. Figo ovijemo z rezino slanine.. Fige položimo v pekač in pečemo 10 minut pri 170°C. Poškropimo jih z rdečim vinom in začinimo z malo rožmarina. Še tople postrežemo.
Gibanica je preprosta, okusna in predvsem stara tradicionalna sladica na Štajerskem, ki jo gospodinje vse redkeje pripravljajo. Kuharica Urška pa je pripravila recept za nekoliko drugačno, vendar prav tako okusno sladico, vlito gibanico.
V radijski kuhinji vam bomo tokrat zaupali katera so preprosta kulinarična darila. Izvedeli boste tudi kaj so značilnosti kakovostnih krekerjev in s čim jih lahko ponudite. Kuharica Mojca pa bo predstavila še podroben recept za pripravo pirinih krekerjev z lovorjem.
Štajerska juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, pripravljena samo z zelenjavo in brez dodatka mesa. Zelo je krepčilna, zato je danes priljubljena kot obrok, ki si ga privoščimo po neprespani noči, pogosto pa se postreže tudi ob zaključku poročne gostije in silvestrovanja. Recept je pripravila kuharica Urška Šobak.
V radijski kuhinji se bomo tokrat posvetili bifteku – tokrat malo drugače. Izvedeli boste iz katerega mesa je varno pripravljati tatarski biftek, kako ravnati s tatarskim biftekom med postrežbo, kaj postreči zraven razen toasta in še podroben recept za pripravo tatarskega bifteka iz jelenovega fileja.
Domači kremni namazi so veliko boljši od industrijskih različic. Pa ne le zaradi okusa in teksture, predvsem so pomembne sestavine, ki jih imamo zmeraj doma. Ti namazi tudi ne vsebujejo aditivov in druge nepotrebne navlake za zgoščanje in podaljšanje roka trajanj. Kuharica Urška nam tokrat ponuja recept za pripravo okusnega domačega kremnega namaza.
Tokratno radijsko kuhinjo so zaznamovali kostanji. Če ste si morda kakšen kilogram tega okusnega jesenskega sadeža shranili v zmrzovalno skrinjo, smo vam v oddaji zaupali vsestansko uporabnost kostanja v kulinariki, izvedeli ste, kako ga najlaže olupite in kot zanimivost – katere države so najbolj znane po uporabi kostanja. Naša kuharica Mojca, pa je povedala še podroben recept za pripravo kostanjevega namaza z lisičkami.
Tomerli še danes vzbujajo nostalgijo starejših prebivalcev Štajerske po takratni »babičini kuhinji« in mladostni razigranosti, ki so jo dopolnjevali sicer skromni, toda z ljubeznijo narejeni prigrizki. Jed je bila zaradi svoje preprostosti, hitre priprave in sestavin, ki so običajno bile pri roki, velikokrat na mizi.V radijski kuhinji je recept za pšenični tomerl ali babjo jezo pripravila kuharica Urška Šobak.
V radijski kuhinji tokrat o tradiciji konzerviranja rib v Sloveniji. Izvedeli boste kako je s konzerviranjem sladkovodnih rib, kako lahko uporabite marinirane sardele in še podroben recept za pripravo le-teh. 1 kilogram jadranskih sardel Olje za cvrtje 6 strokov česna 1 žlica suhega rožmarina Nekaj poprovih zrn Oljčno olje Sveže sardele očistimo drobovja in odstranimo glave. Sardele začinimo in jih na hitro ocvremo v olju. Na oljčnem olju na zmernem ognju ocvremo prepolovljene stroke česna. Ocvrte sardele vložimo v kozarec za vlaganje z ocvrtim česnom, suhim rožmarinom in poprovimi zrni ter zalijemo z oljčnim oljem ali sončničnim oljem in hranimo v hladilniku.
Slovenska Istra slovi po odlični hrani, predvsem po testeninah. Tokrat je kuharica Urška pripravila tiste najbolj tipične, domače fuže, za katere potrebujemo zelo malo sestavin, priprava pa je hitra in enostavna. Sicer pa so fuži tradicionalna priloga k mesnim jedem z veliko omake, npr. h golažem, paprikašem in k ragujem.
V radijski kuhinji boste tokrat zvedeli, kakšni so triki pri peki račke ali gosi, kako lahko porabite maščobo, ki ostane pri peki in podroben recept za pripravo martinove pogač+e z mariniranim mesom račke in rdečim zeljem. 300 g kvašenega testa 100 g kisle smetane 200 g nacefranega mesa pečene račke Nekaj omake od račje pečenke 100 g rdečega zelja narezanega na tanke rezance Pest orehovih jedrc, ki jih grobo nasekljamo 100 g nastrganega sira Vinski kis Kvašeno testo razvaljamo v krog, ki ustreza premeru okroglega modela za peko (cca 30 do 35 cm). Razvaljano testo položimo v pomaščen model in ga premažemo s kislo smetano in posujemo z nastrganim sirom. Pripravljeno pogačo pečemo 15 minut v pečici ogreti na 230°C. Nato pogačo vzamemo iz pečice in jo obložimo z nastrganim mesom račke, ki smo ga pomešali z omako od račje pečenke, posujemo z orehi in pogačo pečemo še 5 minut na 200 °C . Pečeno narežemo na kose in še vročo ponudimo z laski redečega zelja, ki smo ga osvežili z nekaj kapljicami vinskega kisa.
Listnato testo je nadvse hvaležna sestavina, iz katere lahko pripravite marsikaj. Od takšnih in drugačnih pit do majhnih grižljajev in prigrizkov, sladkih in slanih. In ker v tem jesenskem času, ko ostajamo doma, večkrat posežemo po čem za pod zob, nam je kuharica Urška zaupala preprost recept za pripravo domačega listnatega testa.
V radijski kuhinji bomo tokrat govorimo o fižolu. Predstavljamozanimive kombinacije fižola in ostalih pridelkov po Sloveniji, kakšna je tradicionalna uporaba zelišč v fižolovih jedeh, izvedeli boste kako lahko fižol uporabite v sladicah in podroben recept za pripravo mariniranega fižola s pehtranom.
Neveljaven email naslov