Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • petek, 10. jul. 2020

Radio Prvi • pet, 10. jul.

00:00
Poročila


Vlada je v predlog četrtega protikoronskega zakona vgradila pravno podlago za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije, katere namen je obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami v karanteni. Uporaba aplikacije naj bi bila prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. Bi si jo namestili ali ne? Lahko dejansko pomaga ali gre zgolj za poskus? Gre za obdelavo osebnih podatkov ali ne? Več kot dovolj vprašanj za nočni pogovor z voditeljem Juretom K. Čoklom.


01:00
Poročila


02:00
Poročila


02:10
Ponovitev


02:35
Ponovitev


03:00
Poročila


04:00
Poročila


Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


V današnji Duhovni misli katoliški duhovnik, urednik in direktor krščanske televizije Exodus Zoran Kodela razmišlja o tem, kako nam božja beseda pomaga preživeti.


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 10. 7.


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


Miha Brinovec je kot umetnik v naravi poznan tudi po svetu. Vabila na različne prireditve v Londonu, ZDA in Italiji je začel prejemati po tem, ko je slike svojih kamnitih skulptur objavljal na Facebooku.


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Pred slabim mesecem smo vam v Zelenem nasvetu predstavili travne zvitke oz. gojeno trato, ki precej skrajša čas, ki je potreben za ozelenitev površin okoli našega bivališča. Že takrat pa smo vas tudi opozorili, da samo položene "preproge" strokovno vzgojene trave ne bodo dovolj, če želite, da bo zelenica ves čas lepa. Trata namreč potrebuje tudi nadaljnjo oskrbo, sploh poleti. Seveda to velja tudi za običajno, "doma sejano" travo. O poletni oskrbi vseh vrst trate v tokratnem Zelenem nasvetu s krajinskim arhitektom in strokovnjakom za urejanje vrtov Andrejem Strgarjem.


08:00
Poročila


Za pojem čustvena inteligenca ste zagotovo že slišali. Tudi o tem, da je pomembna pri prilagajanju na spremembe in uspešnosti posameznika. Čustvena inteligenca ni prijaznost, ki jo izkazujemo drug drugemu, ampak sposobnost samoobvladovanja, samozavedanja in samomotivacije ter empatija in socialne spretnosti posameznika. Kako jo merimo in krepimo v odraslosti? Kakšna naj bo vzgoja za visoko čustveno inteligentnost? Naš gost je psiholog dr. Aleksander Zadel.


Leta 1965, je Keith Richards, v poznih nočnih urah, na kitaro odigral temo, ki je vsega skupaj vsebovala tri tone. In prav ti toni so postali vodilna tema ene izmed največjih uspešnic skupine The Rolling Stones, skladbe Satisfaction.


08:42
Obvestila


09:00
Poročila


10:00
Poročila


11:00
Poročila


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


14:00
Poročila


Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu. Okužil se je tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je doslej ostro nasprotoval previdnostnim ukrepom za zajezitev virusa. Hrvaški volilci so kljub epidemiji odšli na volišča in največjo podporo namenili desnosredinski stranki HDZ premiera Plenkovića. V Trstu pa je vse nared za ponedeljkov obisk predsednikov Pahorja in Mattarelle ob 100-ti obletnici požiga Narodnega doma. Avtor oddaje je Blaž Ermenc.


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


17:00
Poročila


Med največjimi žrtvami krize zaradi novega korona virusa je zagotovo zračni promet in z njim povezane panoge. Že zdaj je jasno, da številni prevozniki ene največjih kriz ne bodo preživeli, negotov položaj rešujejo z ostrimi rezi in množičnimi odpuščanji. Tudi v Fraportu bo prihodnji teden odpoved dobilo več kot 80 zaposlenih. Kako koronavirus spreminja letalski promet, kakšna bo usoda letalstva in nenazadnje, kaj bo z letalsko povezanostjo Slovenije z gosti v današnjem Studiu ob 17h. Oddajo vodi Simeona Rogelj.


18:00
Poročila


Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


V prepiru mu vilinček popaca telovnik. Pripoveduje: Boris Cavazza. Napisala: Enid Blyton. Posneto v studiih Radia Slovenija 1975.


Med letoma 134 in 27 pred našim štetjem je rimsko republiko pretresala silovita kriza. Naraščajoč vpliv vojske na civilno življenje, suženjska delovna sila, ki je s širitvijo rimske države po sredozemskem bazenu postajala vse številčnejša in vse cenejša, tako da rimske kmetje z njo preprosto niso mogli tekmovati, kar jih je pehalo v težko ekonomsko-socialno stisko, pa notranje-politična nasprotja med aristokratsko in ljudsko stranko ter čezmerne ambicije častihlepnih politikov … vse to je vodilo v niz atentatov, diktatur, nemirov in državljanskih vojn, ki so se končale s smrtjo republike in ustanovitvijo cesarstva pod Avgustom. Dve nadvse pomenljivi epizodi iz tega počasnega propadanja republike – jugurtinsko vojno v zadnjem desetletju drugega stoletja pred Kristusom ter Katilinovo zaroto pol stoletja pozneje – je okoli leta 40 pred našim štetjem v svojih razpravah popisal prvi pravi rimski zgodovinar Gaj Salustij Krisp. Pri tem je, deloma zgledujoč se pri starih Grkih, iznašel čisto nove načine, nove pripovedne strategije, kako analitično poglobljeno in kritično pa obenem razgibano, napeto in prepričljivo pisati o preteklosti. Te inovacije so bile tako posrečene, da jih, ko pišejo, zgodovinarji po svoje menda upoštevajo še danes. Kako je torej Salustij zaznamoval zgodovino zgodovinopisja? – To vprašanje nas je zaposlovalo v tokratnem Kulturnem fokusu, ko smo pred mikrofonom gostili zgodovinarja antike, raziskovalca na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU in predavatelja na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, dr. Gregorja Pobežina, ki je Salustijevemu zgodovinopisju posvetil intrigantno razpravo Rimski zgodovinar in pripovedno besedilo : pripovedno žarišče v Salustijevih monografijah. Z dr. Pobežinom se je pogovarjal Goran Dekleva.


21:00
Poročila


Poletje prinaša čas za daljše zgodbe in v tokratni oddaji Slovencem po svetu smo za vas pripravili dve prav taki. Obe sta povezani z ameriškim kontinentom – ena z Mehiko in druga z ZDA. V prvi boste lahko poslušali fotografa Jaka Vinška, ki že vrsto let živi in ustvarja v New Yorku, v drugi pa Barbaro Čuk, redovnico frančiškank Marijinih misijonark, ki je obiskala Slovenijo, zdaj pa se vrača nazaj v Mehiko.


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


23:00
Poročila


Borisa Pahorja sta v njegovem dolgem ustvarjalnem obdobju pritegovali predvsem dve temi: doživetje uničevalnih taborišč med drugo svetovno vojno - to je opisal v romanu Nekropola, in izpostavljeni položaj slovenstva v Trstu. S to temo se ukvarja tudi v svojem spominsko-refleksivnem delu Trg Oberdan. Sam trg, ki je dobil ime po Guglielmu Oberdanku, je temen simbol vseh tistih Slovencev, ki so v zgodovini zatajili slovenske korenine, Guglielmo je bil namreč sin Slovenke Marije Jožefe Oberdank, pod vplivom iredentističnega gibanja pa se je začel zagrizeno zavzemati za italijanstvo ter prav zato zatajil K v svojem priimku. Pahor v svojem delu v izrazito mozaičnem slogu prepleta spomine, refleksije, citate in odlomke iz svojih del in uspe ustvariti izredno avtentičen portret položaja primorskih Slovencev v polpretekli zgodovini. V odlomku, ki smo ga uvrstili v ciklus Literarnih nokturnov in drugih literarnih oddaj ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu, Pahor pripoveduje o usodi slovenskih upornikov med 2. svetovno vojno.


Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.


55:42
Usoda letalskega prometa
22:56
Duhovnost in šport
11:37
Medijski zakoni
30:09
Ali predlogi sprememb treh medijskih zakonov vodijo v »orbanizacijo« slovenske medijske krajine?
13:25
Labirinti sveta
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov