Trenutno se predvaja:
Maribor 19
2. oktober 2018 ob 13:20 Maribor Lokalne volitve

"Ne oziram se v preteklost, zgolj v prihodnost"

V boj za županski stolček v Mariboru tudi nekdanji župan Franc Kangler
Franc Kangler Foto: BoBo

Na današnji novinarski konferenci je nekdanji mariborski župan Franc Kangler potrdil, da bo kandidiral za župana na prihajajočih lokalnih volitvah. Kot je znano, je bil Kangler izvoljen za župana leta 2006 in 2010, v času drugega mandata, leta 2012, pa je v času uličnih protestov, ki jih je spodbudila postavitev radarjev, odstopil s funkcije župana. Kot je dejal danes, se ne ozira v preteklost, ampak zgolj v prihodnost, med drugim namerava, v kolikor bo izvoljen za župana, nadaljevati s številnimi projekti, ki jih je začel pred odstopom. Pričakuje zmago že v prvem krogu.

Kot je uvodoma povedal mestni svetnik in predstavnik Liste Franca Kanglerja -Nove ljudske stranke Slovenije Milan Mikl, so v stranki soglasno potrdili kandidaturo Franca Kanglerja za župana: "Vem, da se Franc Kangler zelo dobro zaveda, da je s krivičnimi obtožbami opravil tudi veliko učno uro življenja in v njegovih razmišljanjih ni ne zamer in ne želje po maščevanju. Tako kot je bila pri tistih, ki so se politično motivirano vrgli nanj, da bi ga onesposobili kot politika in uničili kot človeka."

Franc Kangler je danes povedal, da je leta 2012, v času protestov, odstopil s položaja župana zato, ker je bilo takrat ogroženo življenje policistov. Vendar vse to danes ni pomembno, je poudaril. "Tako kot smo v preteklosti v Mariboru v obdobju šestih let realizirali 53 evropskih projektov - vse kar sem takrat leta 2006 in 2010 obljubil, sem tudi izpolnil - je prav, da tudi danes povem in napovem, da sem besedo držal in besedo bom držal tudi naprej."

Spomnil je, da je med županovanjem uresničil veliko projektov, med drugim postavitev novega zavetišča za živali in lutkovnega gledališča in ob tem napovedal uresničitev še številnih, ki jih je pred leti že začel, kot denimo ureditev nabrežja reke Drave in obnovo kulturnega centra Pekarna. Glede osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu, ki deluje v nevzdržnih razmerah in ki že leta spodbuja debate, ali jo obnoviti na sedanji lokaciji ali jo preseliti drugam, pa je dejal: "V Mariboru je potrebno Mariborsko mestno knjižnico zgraditi na obstoječi lokaciji, torej na Rotovškem trgu. Četudi bomo knjižnico gradili dve ali tri leta dlje, jo je treba zgraditi tako, kot so strokovne službe pripravile projekte."

Kangler je napovedal še, da bo imel v primeru izvolitve tri podžupane, in da bo eden od njih nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Viljem Pozeb. Pozeb naj bi bil pristojen za gospodarstvo in ureditev nabrežja Drave.

Nataša Rižnar

Nazaj na vrh