Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

30 let - Arhiv

Deklaracija o suverenosti: poti nazaj ni bilo več

30 let Deklaracija o suverenosti: poti nazaj ni bilo več

Mineva trideset let od dne, ko je tedanja slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o suverenosti Republike Slovenije. To je bil pomemben korak h krepitvi prizadevanja za spremembo njenega položaja v nekdanji jugoslovanski federaciji.

Agresija na Slovenijo se je začela že 26. junija

Koščki sestavljanke Agresija na Slovenijo se je začela že 26. junija

Pred osamosvojitveno slovesnostjo na Trgu republike se je pred 29 leti že dogajal prvi korak agresije na pravkar rojeno državo. Oklepna vozila so se proti zahodni meji odpeljala iz dveh primorskih vojašnic, v Pivki in Ilirski Bistrici.

Tudi v Nazarjah zavrnili predajo 986 kosov orožja

Koščki sestavljanke Tudi v Nazarjah zavrnili predajo 986 kosov orožja

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v Ljubljani predstavila spominski zbornik Orožja nismo oddali 1990. V zborniku so opisana prizadevanja poveljnikov 16 občinskih štabov Teritorialne obrambe. Orožje so tako skrivali tudi v Nazarjah.

Pogled iz muzejev:

30 let Pogled iz muzejev: "Ko sem imel prvič v rokah novo slovensko zastavo"

Mineva natanko 29 let od razglasitve samostojne Slovenije, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti. Kakšen je pogled na slovensko osamosvojitev iz slovenskih muzejev?

Osamosvojitvena vlada

Pogovori Osamosvojitvena vlada

27-članska ekipa, ki je vladala dve leti (1990–1992), se je v zgodovino zapisala kot najuspešnejša demokratično izvoljena vlada doslej. V njenem času smo Slovenci odšli na plebiscit in ji naložili, naj Republika Slovenija postane samostojna država.

Ko so odprli eno najbolj varovanih skrivnosti v Sloveniji: pričakovanje in razočaranje

Zaprto območje Gotenice Ko so odprli eno najbolj varovanih skrivnosti v Sloveniji: pričakovanje in razočaranje

Pred 30 leti so na več desetletij zaprto območje Gotenice, o katerem so krožili različni miti in ugibanja, znova stopile delegacije politikov in novinarjev. Objekti, pripravljeni za umik državnega vodstva v primeru napada, so kot obstali v času.

Ujetniki svobode - uporniki z razlogom

Pogovori Ujetniki svobode - uporniki z razlogom

V omizju so se spomnili na vlogo slovenske mladinske organizacije, številnih zvez in gibanj ter medijev, ki so delovali pod okriljem ZSMS-ja, pri procesih demokratizacije in osamosvojitvi Slovenije.

30 let poskusa razorožitve slovenske TO, ki je bila zametek državne vojske

Koščki sestavljanke 30 let poskusa razorožitve slovenske TO, ki je bila zametek državne vojske

Mineva 30 let od delne razorožitve slovenske Teriotorialne obrambe (TO). Ukaz je bil podpisan 15. maja 1990 zgolj dan pred prisego prve slovenske demokratične Demosove vlade, ki se je zavzemala za osamosvojitev. Na srečo so nekateri ukaz ignorirali.

30 let vlade, usmerjene v osamosvojitev

Obletnica 30 let vlade, usmerjene v osamosvojitev

16. maja 1990 je skupščina potrdila novo, večstrankarsko vlado, ki jo je vodil Lojze Peterle in ki si je zastavila drzen zgodovinski cilj: pripraviti podlago za dokončno osamosvojitev Slovenije na vseh področjih.

Pahor in Peterle po vzoru izpred 30 let pozvala k sodelovanju tudi danes

Obletnica 1. vlade Pahor in Peterle po vzoru izpred 30 let pozvala k sodelovanju tudi danes

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 30. obletnici izvolitve osamosvojitvene vlade kot vzporednico med takratnim in današnjim časom izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah.

Vsi smo stali na začetku neke poti. Tudi novinarji.

Rosvita Pesek Vsi smo stali na začetku neke poti. Tudi novinarji.

Moj spomin na Demosovo koalicijo in vlado je zelo živ. Zato, ker sem tisti čas res zelo intenzivno in globoko doživljala, in zato, ker sem se ob pisanju doktorata in knjig, v zapise, dokumente in pogovore z nosilci Demosove politike, vedno znova vračala.

Prva večstrankarska skupščina:

30 let Prva večstrankarska skupščina: "Veliko več svobode ob glasovanjih kot danes"

Po prvih demokratičnih večstrankarskih volitvah se je v maju leta 1990 prvič zbralo 240 poslancev v tridomni skupščini. "Bilo je veliko več svobode ob glasovanjih, ni še bilo diktature strank in njenih šefov kot pozneje," se spominja Tone Partljič.

Pred 31 leti je Tone Pavček prebral Majniško deklaracijo

Slovenija Pred 31 leti je Tone Pavček prebral Majniško deklaracijo

Pred 31 leti je zdaj že pokojni literat Tone Pavček na množičnem zborovanju na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki je potekalo v podporo obtoženi četverici v aferi JBTZ, prebral Majniško deklaracijo.

30 let od spopada navijačev in Bobanove brce policista na Maksimiru

Obletnica 30 let od spopada navijačev in Bobanove brce policista na Maksimiru

Mineva 30 let od izgredov navijačev na tekmi predzadnjega kroga jugoslovanskega prvenstva med zagrebškim Dinamom in Crveno zvezdo na stadionu Maksimir, ki jih nekateri označujejo za simbolični začetek razpada nekdanje Jugoslavije.

Prve demokratične in najobsežnejše volitve v 30 letih parlamentarizma

Spomin na volitve 1990 Prve demokratične in najobsežnejše volitve v 30 letih parlamentarizma

Pred 30 leti so v Sloveniji potekale prve povojne večstrankarske in demokratične volitve ter zadnje, ki so jih izpeljali v Jugoslaviji. Teh 30 let je v slovenski zgodovini po besedah zgodovinarja Repeta edino nepretrgano obdobje trajanja parlamentarizma.

Spremljanje volitev leta 1990 je bilo nekaj novega tudi za novinarje

Ljerka Bizilj Spremljanje volitev leta 1990 je bilo nekaj novega tudi za novinarje

Volitve leta 1990 so bile za novinarje, še posebno pa za nas, televizijce, nekaj povsem novega.

Peterle: Najpomembnejše parlamentarne volitve v Sloveniji

Pogovori Peterle: Najpomembnejše parlamentarne volitve v Sloveniji

"Na cvetno nedeljo leta 1990 je šlo za najpomembnejše parlamentarne volitve v Sloveniji. Ni šlo le za svobodo, osamosvojitev, šlo je tudi za zamenjavo nedemokratičnega režima," pravi Lojze Petrele.

Zdravljica je že 30 let

Koščki sestavljanke Zdravljica je že 30 let "ena redkih nebojevitih himn"

Natanko 30 let je od tedaj, ko je takratna Skupščina Socialistične republike Slovenije (SRS) sprejela zakon o himni – to je postala sedma kitica pesmi Zdravljica Franceta Prešerna na melodijo istoimenske zborovske skladbe Stanka Premrla.

Omizje "Bili smo zraven"

Leto 1989 je bilo zaznamovano z nastankom številnih političnih zvez in to še preden jih je obstoječa oblast uradno dovolila.

Milan Kučan:

Aktualno Milan Kučan: "Še vedno nismo v celoti doumeli, da smo gospodarji svoje usode"

Sogovorniki so v pogovoru, ki ga je pripravilo društvo Forum 21, med drugim ugotavljali, da pri odločanju o strategijah ne odločajo strokovnjaki, težavo pri oblikovanju in uresničevanju vizij pa predstavlja tudi politična nestabilnost države.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov