Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

30 let - Arhiv

Gospodarski izzivi za naslednjih 30 let

Pogovori Gospodarski izzivi za naslednjih 30 let

Slovenija bo 25. junija praznovala 30. obletnico. Kako se je v teh letih razvijala na gospodarskem področju? Smo po 30 letih dosegli tak gospodarski razcvet države, o kakršnem smo sanjali ob njenem nastanku? Kakšna je naša vizija za naslednjih 30 let?

Pahor: Sedanje politično razpoloženje preprosto ni vzdržno

Slovenija Pahor: Sedanje politično razpoloženje preprosto ni vzdržno

V predsedniški palači so zaznamovali 30. obletnico razglasitve ustavnega amandmaja 99 k ustavi. Predsednik Pahor je ob tem v govoru poudaril, da sedanje politično razpoloženje, v katerem je več konflikta kot sodelovanja, ni vzdržno.

Prvo dejanje 'ločitve': resolucija o sporazumni razdružitvi s SFRJ-jem

30 let Prvo dejanje 'ločitve': resolucija o sporazumni razdružitvi s SFRJ-jem

Če je slovenska politika tudi po plebiscitu v pogovorih z drugimi republikami še omenjala možnost konfederacije, je kmalu postalo jasno, da ta ideja ne bo prodrla. Skupščina je tako 20. februarja 1991 skoraj soglasno podprla resolucijo o razdružitvi.

Ivo Hvalica: Čas je za vsebinsko alternativo

Pogovori Ivo Hvalica: Čas je za vsebinsko alternativo

"Porazen rezultat v drugem valu epidemije pripisujem delno temu, da v tej vladi ni bilo pravilnega kolektivnega odločanja. Ker je to nemogoče," pravi nekdanji poslanec SDS-a Ivo Hvalica, ko se spominja, kako so stvari v stranki in DZ-ju tekle pred leti.

Pogovor z Marjanom Vidmarjem "Slovenski plebiscit decembra 1990 je Pučnikovo delo"

"Pučnik je bil strahovit poštenjak. Plebiscit je remek delo Pučnika," o času osamosvajanja pravi Marjan Vidmar, predsednikom prve osamosvojitvene vlade mesta Ljubljane.

STA se je od osamosvojitvenih časov razvil v sodoben medijski servis

30 let STA se je od osamosvojitvenih časov razvil v sodoben medijski servis

V letu 2021 bo 30-letnico poleg samostojne države praznovala tudi nacionalna tiskovna agencija STA. Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je v tem času razvila v sodoben medijski servis.

Naslednjih 30 let

Pogovori Naslednjih 30 let

Kje je danes svet in kje je Slovenija? Kako bomo živeli jutri? Kaj nas o prihodnosti lahko nauči preteklost?

Plebiscit v muzeju:

Intervju s Kajo Širok Plebiscit v muzeju: "Smo panj zgodb, ki gradi čebelnjak nacionalnega kolektivnega spomina"

Slogan 'Deželi s štirimi milijoni pridnih rok se ni bati prihodnosti' je pred plebiscitom s plakatov nagovarjal ljudi. Danes v muzeju budi čustva nagovorjenih in vzbuja zanimanje drugih. "Muzej je prostor čustev in različnih pogledov," pravi Kaja Širok.

Tri desetletja in 1380 oddaj: jubilej Obzorij duha

Slovenija Tri desetletja in 1380 oddaj: jubilej Obzorij duha

Sočasno z družbenimi spremembami, ki so se napovedovale pred 30 leti, so pot na televizijske zaslone prvič našle tudi oddaje, ki jih prej ni bilo. 30. decembra 1990 so tako prvič predvajali oddajo Obzorja duha.

Sovjetska optika slovenskega osamosvajanja

Spomini dopisnika Mihe Lamprehta Sovjetska optika slovenskega osamosvajanja

"Če sem decembra leta 1989 šel v Moskvo, iz Jugoslavije v ZSRR, sem se po letih burnega dopisniškega dela leta 1996 vrnil iz Ruske federacije v samostojno Slovenijo," politične spremembe na začetku 90. let opiše novinar RTV Slovenija Miha Lampreht.

Janša: Kje bi danes bili, če bi ves čas samostojnosti lahko dihali s polnimi pljuči?

30. obletnica plebiscita Janša: Kje bi danes bili, če bi ves čas samostojnosti lahko dihali s polnimi pljuči?

Mineva 30 let od plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločili za samostojno državo. Kot je v slavnostnem govoru dejal premier Janša, je bila odločitev pravilna in pravočasna. Ob tem je opozoril, da je Slovenija pozneje veliko priložnosti tudi zamudila.

Plebiscit - s Televizijo Slovenija

30 let Plebiscit - s Televizijo Slovenija

Kaj po 30 letih najdemo v arhivu RTV Slovenija? Kje so ljudje, ki so jih na plebiscitni dan ujele kamere, danes? Kako se tega obdobja spominjajo politiki in kako novinarji, ki so prav tako delali v povsem nepoznanih okoliščinah? Kakšen je položaj danes?

30 let "Plebiscit je uspel. Veselje se lahko začne."

"Zavedali smo se, da gre pri plebiscitu in osamosvojitvi za zgodovinsko odločitev, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo," čas pred natanko 30 leti opiše novinarka Vida Petrovčič.

Spomini televizijske novinarke Vide Petrovčič "Zavedali smo se, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo"

Ob politikih so bili novinarji tisti, ki so sledili vsakemu koraku v samostojnost, ga analizirali in pojasnjevali. "Bila sem zraven, ko se je vse začenjalo iz nič. To so mi v pogovorih tudi tuji novinarji najbolj zavidali," se spominja Vida Petrovčič.

29 let slovenske ustave: zaradi koronaukrepov na ustavnem sodišču 130 pobud

30 let 29 let slovenske ustave: zaradi koronaukrepov na ustavnem sodišču 130 pobud

Mineva 29 let, odkar je samostojna Slovenija dobila svojo ustavo, zaradi zaostrenih epidemioloških razmer pa obletnice na ustavnem sodišču tokrat ne bodo praznovali. Na ustavnem sodišču so prejeli več kot 130 pobud zaradi koronaukrepov.

Slovenski plebiscit skozi oči radijcev

Pogovori Slovenski plebiscit skozi oči radijcev

Kakšna je bila vloga radia v času, ko smo napovedovali poplebiscitni 'gospodarski vzpon in blaginjo prebivalcev Slovenije, ki ga sedanja država ne zagotavlja' in pozivali 'k medstrankarskemu premirju, ki naj traja najmanj do sprejetja nove ustave?'

Pahor v Kočevski Reki pozval k delovanju po zgledu osamosvojitvenega sodelovanja

Aktualno Pahor v Kočevski Reki pozval k delovanju po zgledu osamosvojitvenega sodelovanja

Pred 30 leti ni zadišalo samo po Slovenski vojski, zadišalo je po samostojni Sloveniji, je v Kočevski Reki dejal Lojze Peterle. Kot je dodal predsednik Pahor, je narava današnje krize drugačna od takratne, a je tedaj zmagalo sodelovanje nad razlikami.

Zakon o plebiscitu:

30 let Zakon o plebiscitu: "Ljudje so se prepričali, da med strankami ni razlik pri tem vprašanju"

6. decembra 1990 je bilo v skupščini glasovanje o Zakonu o plebiscitu o neodvisnosti in samostojnosti Republike Slovenije. Sprejet je bil z 203 glasovi za. Nihče ni bil proti.

Spomenka Hribar ob 30-letnici sporazuma ostro nad Janšo, Pahor poziva k dialogu

30 let Spomenka Hribar ob 30-letnici sporazuma ostro nad Janšo, Pahor poziva k dialogu

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 30. obletnici podpisa sporazuma strank o skupnem nastopu na plebiscitu vse vodje parlamentarnih strank pozval k dialogu za uspešnejše reševanje stisk ljudi.

Skozi leto 1990

Pogovori Skozi leto 1990

Leto 1990 je bilo za poznejše dogajanje izjemno pomembno. Izvedene so bile prve demokratične in večstrankarske volitve. O takratnih dogodkih bodo spregovorili posanci prve sestave zakonodajnega telesa.

Stran 1 od 7
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov