Nosilka liste Mlinarjeva deluje v Evropskem parlamentu v skupini Alde. Foto: BoBo
Nosilka liste Mlinarjeva deluje v Evropskem parlamentu v skupini Alde. Foto: BoBo

Četrti na SAB-jevi kandidatni listi za evropske volitve bo poslanec Andrej Rajh, na petem mestu akademski glasbenik in profesor violine Đorđe Berak, sicer član izvršnega odbora mestnega odbora SAB-ja Ljubljana. Sledita gradbenica Mateja Zupan in Andrej Šušmelj, ki je bil v času ministrske funkcije Marka Bandellija poslanec SAB-ja, zdaj pa nadaljuje delo profesorja biologije. Listo zaključuje državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler.

Imamo močno listo kandidatov, predvsem pa imamo močno nosilko liste, je prepričana Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Imamo močno listo kandidatov, predvsem pa imamo močno nosilko liste, je prepričana Alenka Bratušek. Foto: BoBo

Nosilka liste Mlinarjeva trenutno v Evropskem parlamentu deluje v skupini Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo ‒ Alde, do novembra 2018 je bila tudi podpredsednica stranke Alde. A čeprav je Angelika Mlinar trenutno avstrijska evroposlanka, pravila evropskih volitev dopuščajo, da kot avstrijska državljanka lahko nastopi v državi svojih korenin, mora pa imeti v Sloveniji prijavljeno bivališče, je poročala Televizija Slovenija.

Mlinarjeva je med drugim spomnila, da je ob izvolitvi v avstrijski državni zbor leta 2013 zaprisegla v slovenskem jeziku in tudi pozneje vztrajala pri pozdravu v slovenščini. Sicer pa se je že maja lani odločila, da ne bo več kandidirala za svojo stranko v Avstriji, ki jo je sama ustanovila, saj v njej ni imela več ustrezne podpore. Ob tem verjame, da so volivci, ki so ji pred petimi leti dali svoj glas, ponosni na to, kako jih je predstavljala v Evropskem parlamentu, in bi ji zato ponovno namenili svoj glas. "A odločila sem se drugače. Vse svoje izkušnje, znanje in prepoznavnost zdaj ponujam Slovenkam in Slovencem in Sloveniji," je pojasnila.

Bratuškova pa je prepričana, da ima SAB med slovenskimi pripadnicami Alde najmočnejšo kandidatno listo, da bodo dobili vsaj enega evropskega poslanca in da bodo po volitvah še močnejša stranka. Ob tem je spomnila, da se je SAB brezpogojno skušala dogovoriti za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na volitvah, torej z LMŠ in SMC, a "vsi veste, zakaj se to ni zgodilo". "Se je pač nekdo drug odločil, da je stopil po tej poti," je dejala ter s tem, čeprav ne poimensko, spomnila na odločitev LMŠ, ki se je februarja prva odrekla sodelovanju liberalnega trojčka. Po ocenah Bratuškove bo verjetno s samostojnimi nastopi liberalnih strank nekaj glasov, ki bi šli za Alde, šlo v nič oz. bo to pripomoglo k temu, da bo morda kakšna druga politična stran imela poslanca več. "A mi smo svojo nalogo, to je poiskati najboljše med najboljšimi, opravili odlično," je prepričana.

Angelika Mlinar, adut SAB-a, je sicer 48-letna doktorica prava, z Alenko Bratušek pa sta politični zaveznici že vse od razpada Pozitivne Slovenije. Bratušek je na novinarski konferenci dejala, da imajo močno listo, predvsem pa močno nosilko liste, ki bo ljudi prepričala z znanjem in izkušnjami.

SAB na evropske volitve z Angeliko Mlinar