Evropskega poslanca naj bi imele zagotovljene tri stranke. Foto: BoBo
Evropskega poslanca naj bi imele zagotovljene tri stranke. Foto: BoBo

Valicon v raziskavi POLITIKON-EP napoveduje, da so štirje mandati zagotovo oddani, dva listi SDS-a in SLS-a, po en pa listi LMŠ-ja in SD-ja. Za preostala štiri mesta pa je razplet bolj negotov. Najverjetneje bosta po en sedež dobili NSi in Levica, ter še tretjega SDS in SLS. Za zadnji sedež se bori DeSUS.

Odvisno od izida DeSUS-a pa sta tudi SD in LMŠ v igri za drugi mandat. V igri za evropskega poslanca ostajajo tudi še SAB, SNS ter SMC. Udeležba na volitvah pa bo nizka, najverjetneje okoli odstotkov.

Raziskava je bila izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si od 21. do 24. maja. Sodelovalo je 3.028 anketirancev.

Mediana: Nič ni odločeno

Raziskava Mediane Pulse, ki so jo opravili za POP TV pred evropskimi volitvami, pa je pokazala, da še nič ni odločeno. Vse naj bi bilo odvisno od volilne udeležbe, saj je kar 15,7 odstotka vprašanih še neodločenih.

Za skupno listo SDS-a in SLS-a naj bi glasovalo skoraj 11,8 odstotka volivcev, sledi SD z 10,7 odstotka, na tretjem mestu pa je LMŠ z 10,2 odstotka podpore.

Na četrto mesto bi se po anketi z 8,4-odstotno podporo uvrstila Nova Slovenija, ki ji s 7,8 odstotka sledi SNS. Sedem odstotkov volivcev bi podprlo stranko Levica, DeSUS pa 4,9 odstotka. Na preboj v Evropski parlament pa ne morejo računati Zeleni Slovenije z 2,4 odstotka podpore, SAB in Gibanje Zedinjena Slovenija s po 1,6-odstotno podporo.

DOM bi podprlo 1,4 odstotka vprašanih, odstotek pa Dobro državo. SMC-ju po anketi kaže na 0,8 odstotka glasov, Povežimo se pa 0,6 odstotka. Največ je neodločenih volivcev, saj jih je po anketi 15,7 odstotka. Volitev se ne bi udeležilo 9,2 odstotka vprašanih.
Mediana Pulse je anketo za POP TV naredila med 14. in 23. majem na vzorcu 735 ljudi.