SMC je pripravljen za samostojni nastop na evropskih volitvah, je dejal predsednik stranke Miro Cerar. Foto: BoBo
SMC je pripravljen za samostojni nastop na evropskih volitvah, je dejal predsednik stranke Miro Cerar. Foto: BoBo

"Eno od ključnih vprašanj je, ali je takšen vsebinski načrt projektov, kot ga zajema protokol, javnofinančno v celoti vzdržen," je v izjavi za medije dejal predsednik SMC-ja Miro Cerar. Svet SMC-ja tudi pričakuje, da bo ministrstvo za finance zelo jasno povedalo, ali so ti projekti v mejah javnofinančne vzdržnosti.

Cerarja in vodjo poslanske skupine SMC-ja Igorja Zorčiča so člani sveta pooblastili, da pripombe in pomisleke prenesejo koalicijskim partnerjem. O potrditvi oziroma nepotrditvi sporazuma bo po Cerarjevih napovedih sicer dokončno odločal izvršni odbor stranke.

V SMC-ju imajo zadržke glede sporazuma o sodelovanju z Levico. Foto: BoBo
V SMC-ju imajo zadržke glede sporazuma o sodelovanju z Levico. Foto: BoBo

Zadržki glede sporazuma z Levico

Kot je še dodal Cerar, pa skrb vzbujajo tudi določene izjave poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da sporazum pomeni zelo "zabeljen račun" za podporo proračunu. "To nas skrbi. Take izjave so skrb vzbujajoče in pričakujemo pojasnila. Verjamem, da bomo to v koaliciji v prihodnjih dneh razčistili," je še sklenil Cerar.

O sporazumu z Levico, o katerem imajo pomisleke tudi nekatere druge koalicijske partnerice in za katerega v Levici želijo, da bi ga podpisali še pred glasovanjem DZ-ja o rebalansu proračuna, pravkar razpravlja tudi svet SAB-a. Prav tako odločajo, ali gredo na volitve samostojno ali s kom drugim.

Propadla ideja o skupni listi LMŠ-ja, SMC-ja in SAB-a

Potem ko so se v največji vladni stranki LMŠ odločili, da gredo na evropske volitve samostojno in je s tem ugasnila ideja o skupni listi LMŠ-ja, SMC-ja in SAB-a, sta predsednik Cerar in predsednica SAB-a Alenka Bratušek namreč nakazala željo, da bi skupno listo oblikovali njuni stranki, a naj bi se člani SAB-a nagibali k samostojnemu nastopu.

O sklepih sveta SAB-a bodo javnost obvestili na novinarski konferenci v sredo.