Predsednika zmagovite liste SDS-a in SLS-a, ki v Bruselj pošilja tri evropske poslance. Foto: BoBo
Predsednika zmagovite liste SDS-a in SLS-a, ki v Bruselj pošilja tri evropske poslance. Foto: BoBo

Janša je poudaril, da je njegova stranka v enem letu slavila na treh volitvah in da so edini, ki so se za te volitve povezali v skupno listo s SLS-om. "Prepričan sem, da je sodelovanje med SDS-om in SLS-om dober obet za sodelovanje v prihodnje," je dodal.

SD: Slovenija in iskanje predsednika komisije

"Naša naloga je, da dobre stranke povežemo ideje, ki so se izkristalizirale v času kampanje, v evropskem prostoru, ker EU potrebuje prenovo," je dejal. Po njegovem mnenju se je zdaj treba osredotočiti na izbiro predsednika Evropske komisije, "ki bo podal vizijo, kakšen mora biti EU", je dejal predsednik SD-ja, ki ima po volitvah dva evropska poslanca.

"Upanje, da pridemo do predsednice ali predsednika komisije, ki bo ponovno oseba z vizijo in nas lahko poveže, zdaj obstaja. Pri iskanju tega človeka pa mora Slovenija odigrati pomembno vlogo," je prepričan Židan.

Sorodna novica Novi evropski poslanci: "Čaka nas veliko dela"

LMŠ poudaril "tisto, kar je naše"

Marjan Šarec, premier in predsednik LMŠ-ja, pa je navedel, da so "želeli poudariti tisto, kar je naše, in to nam je uspelo". "Osvojili smo dva mandata (...) Uspešne so bile stranke, ki čutijo Evropo, ki ne izključujejo ... Tudi zmagovalec je dobil dva poslanca, tretjega je dobila Slovenska ljudska stranka, glasove smo si lepo razdelili med seboj," je dejal.

Peterle se po treh mandatih poslavlja

Lojze Peterle (NSi), evropski poslanec iz Slovenije z najdaljšim stažem, je po objavi volilnih izidov, ki so pokazali, da tokrat ni bil izvoljen in da se poslavlja od Evropskega parlamenta, poudaril, da se je na volitvah pošteno boril, ter se zahvalil volivcem za tri mandate in za vse glasove, ki so mu jih namenili. Pri tem je opozoril, da se je bilo veliko težje boriti s tretjega položaja na listi, a je vesel, da bo imela stranka NSi v novem mandatu vsaj enega evroposlanca.
Bo pa morala stranka po njegovem prepričanju odgovoriti, zakaj je podpora na teh volitvah padla s 16,5, kolikor je prejela na prejšnjih evropskih volitvah, ko je bil sam nosilec liste. V povezavi z načrti za prihodnost je Peterle zatrdil, da še ne razmišlja o pokoju in da je za Evropo mogoče delati tudi iz Ljubljane. Še naprej bo delal za "evropski načrt" in uporabil svoje izkušnje, evroposlanci z dolgim stažem so po njegovem mnenju v Evropi zelo "iskane osebe".

SMC se prenavlja

Brez mandatov je ostala tudi stranka SMC, ki je prejela 1,6 odstotka glasov. Predsednik stranke Miro Cerar je ocenil, da bi slovenske liberalne stranke, če bi se pred evropskimi volitvami združile, dobile en poslanski mandat več v Evropskem parlamentu. Kot je dejal, ne beži od nobene odgovornosti. Izide in kampanjo volitev bodo v stranki resno analizirali ter se pogovorili, kako naprej. Izid na evropskih volitvah je po Cerarjevi oceni tudi posledica zelo nizke podpore v javnomnenjskih anketah in namišljenih medijskih udarcev, ki so jih doživeli v prejšnjih mesecih. Dejal je, da je stranka v fazi prenove in da so šli na evropske volitve s pomlajeno ekipo in novimi obrazi.

Cerar ne vidi razloga, da bi izid evropskih volitev zamajal koalicijo. "V vladi smo pozicionirani, tako kot smo, glede na odnose v DZ-ju. Upoštevati moramo izide državnozborskih volitev, ne evropskih," je dejal. Po njegovih besedah ne nazadnje je tudi zelo nizka udeležba dala relativno nizko stopnjo legitimnosti v primerjavi z državnozborskimi.

Povežimo se: Varstvo okolja kot modni dodatek

Nosilka liste Povežimo se Urša Zgojznik je zadovoljna z evropskim izidom zelenih. V Sloveniji, kjer je lista po delnih uradnih izidih dobila 1,65 odstotka glasov, pa okoljska politika po njenih besedah ostaja "razdrobljena in na obrobju". Še naprej namerava povezovati vse politične skupine, ki jim je mar za čisto in varno okolje.

"Vsak dan zavestno krademo prihodnost naših otrok. Zapravljamo našo skupno okoljsko dediščino. Za sabo zanamcem puščamo vse bolj umazan planet, prepoln plastike in ostalih nevarnih odpadkov, ki dušijo našo zeleno Slovenijo," je še poudarila in dejala, da ne more več gledati vsakodnevnega političnega sprenevedanja, pri katerem vsak program vsebuje "okoljevarstveni modni dodatek", ki pa mu ne sledijo dejanja. Zgojznikova namerava še naprej povezovati vse politične skupine, ki jim je mar za čisto in varno okolje.

Erjavec: Izid ni slab

Sorodna novica MMCživo: Mandati EU-poslancev: SDS-SLS, SD, LMŠ in NSi

Stranka DeSUS je ostala brez evropskega poslanca, mandat pa je izgubil tudi Igor Šoltes, ki je bil v trenutni sklic izvoljen na svoji listi Verjamem, tokrat pa je bil nosilec liste DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec je dejal, da ne gre za slab izid. Po njegovih besedah je bila stranka na meji in je zanje "zmanjkalo prostora". Tudi on je izrazil upanje, da se bodo izvoljeni predstavniki Slovenije zavzemali za interese starejših in upokojencev.

Šoltes se je zahvalil vsem, ki so stranki namenili svoj glas. Dejal je, da so pričakovali osvojitev mandata, a da si zdaj želijo, da bi izvoljeni evropski poslanci "branili Evropo vrednot, solidarnosti, socialne pravičnosti in tudi razumeli, da je demografska slika Evrope tista, ki pomeni dodaten izziv v prihodnosti".

V SAB-u ponosni na izid

Sorodna novica Maksuti: Izid LMŠ-ja še ne pomeni, da se čez dve leti ne more zgoditi potop

V SAB-u so po besedah predsednice Alenke Bratušek na tokratnih evropskih volitvah dali vse od sebe in ponudili najboljšo kandidatko, ki bi lahko Slovenijo zastopala v Bruslju, "a volivci so tisti, ki odločijo, kaj pravzaprav želijo". Kot je dodala, so ponosni na Angeliko Mlinar in na izid, ki so ga naredili.

Mlinarjeva je v prvem odzivu dejala, da je bila zanjo kandidatura "zelo lepa življenjska izkušnja". Bratuškovi se je zahvalila za priložnost, glede prihodnosti pa dejala, da ta še ni začrtana. Prvi delni izidi SAB-u napovedujejo 4,02-odstotno podporo, kar pomeni, da je stranka, ki je na evropskih volitvah letos sodelovala prvič, ostala brez poslanskih sedežev v Bruslju.

Mesec: Izid pod pričakovanji

Za Levico, ki se ji ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament, je izid na evropskih volitvah slab in pod pričakovanji, je v prvem odzivu po razglasitvi volilnih izidov dejal koordinator stranke Luka Mesec. Izid, ki so ga dosegli, je pod tistim, kar stranki kažejo javnomnenjske ankete za volitve v državni zbor, je poudaril. Za slab izid po njegovem mnenju ni kriv program, temveč kampanja.

Sorodna novica Vodilni skupini v EP-ju brez večine, vzpon liberalcev, zelenih in skrajne desnice

Tudi nosilka liste Levice Violeta Tomić ni skrivala razočaranja nad izidom. Ocenila je, da je bil program stranke dober in tudi najboljši med vsemi. "Ampak ljudje se s tem žal ne ukvarjajo. Kaj je šlo narobe? Morda smo v kampanji storili premalo," je ugotavljala. Kampanjo so po njenem mnenju zaznamovali predvsem projekti preverjanja dejstev, "ki niso bili vedno ravno v redu".

Zeleni najboljši med neparlamentarci

Gorazd Pretnar (Zeleni Slovenije) je po objavi izidov v Cankarjevem domu poudaril dejstvo, da je stranka Zeleni Slovenije dosegla najboljši izid med neparlamentarnimi strankami.

DOM razočaran

Bernard Brščič (DOM) pa je dejal, da je izid 1,7 odstotka glasov za stranko veliko razočaranje, a stvari se po Evropi premikajo v pravo smer.

Foto: DVK
Foto: DVK