Kdo bo nova osmerica, ki bo zastopala slovenske volivce v evropskem parlamentu? Foto: Reuters
Kdo bo nova osmerica, ki bo zastopala slovenske volivce v evropskem parlamentu? Foto: Reuters

Predčasno glasovanje je potekalo med torkom in četrtkom: prvi dan je glas oddalo 8052 volivcev, drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. Skupaj je torej na volišča prišlo 31.357 volivcev oziroma 1,84 odstotka vseh volilnih upravičencev. V primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami leta 2014 je tokrat glas predčasno oddalo 12.874 oziroma 69,65 odstotka več volivcev. Tedaj jih je namreč na volišča prišlo 18.483 oziroma 1,09 odstotka. Na DVK-ju to ocenjujejo kot dober obet za končno volilno udeležbo.

Splošno glasovanje pa bo v nedeljo med 7. in 19. uro potekalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Opolnoči volilni molk
Kampanja se bo uradno končala opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Na Irskem že volijo
Danes bodo sicer evropske poslance že volili na Irskem, popoldne pa se bodo volišča odprla tudi na Češkem, kjer bodo lahko volivci svoj glas oddali še v soboto dopoldne. V večini članic EU-ja pa bodo volitve tako kot v Sloveniji v nedeljo.

Zadnji dan volilne kampanje, ki se je začela 26. maja, bodo stranke in kandidati dodobra izkoristili, saj so napovedani številni dogodki, na katerih bodo kandidati predstavljali in se družili z volivci. Več strank ob koncu kampanje pripravlja tudi sklepne dogodke. Danes bodo predvidoma tudi objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave oziroma volilne napovedi, ki bodo pokazale razpoloženje volivcev.