Zamisel o skupni listi članic Alde na evropskih volitvah je dokončno padla v vodo. Foto: BoBo
Zamisel o skupni listi članic Alde na evropskih volitvah je dokončno padla v vodo. Foto: BoBo

Imena kandidatov mora potrditi še izvršni odbor stranke. Pavlič, za katerega si predsednica SAB Alenka Bratušek želi, da bi bil nosilec liste, je že evidentiran, a svojega soglasja še ni podal, je pojasnil.

Spomnil je, da so si v SAB-ju želeli, da bi na majskih volitvah slovenske članice Alde nastopile skupaj, a se je največja med njimi, LMŠ, prva odločila, da na volitvah nastopi samostojno. Takrat sta predsednik SMC-ja Miro Cerar in Bratuškova nakazala željo, da bi njuni stranki listo oblikovali skupaj.

A že pred torkovo sejo sveta SAB-ja je bilo slišati, da si člani stranke maja želijo samostojnega nastopa. V torek je zasedal tudi svet SMC-ja, ki je ugotovil, da je stranka pripravljena na samostojen nastop.

SAB samostojno na volitve

Kljub pomislekom naklonjeni sporazumu z Levico
Svet SAB-ja je v torek obravnaval tudi sporazum o sodelovanju vlade z Levico, ki je v preteklih dneh nekoliko razvnel odnose med nekaterimi koalicijskimi partnericami in Levico.

Kot je pojasnil Pavlič, imajo tudi oni nekaj pomislekov, predvsem glede finančnih učinkov in dolžine veljave sporazuma. Tega naj bi namreč sklenili le za eno leto, čeprav so se poleti ob oblikovanje vlade z Levico dogovorili za sodelovanje do konca mandata. Prav tako v SAB-ju opozarjajo, da bi morali najprej uresničiti druge zaveze iz koalicijske pogodbe.

Vendar je po Pavličevih besedah svet SAB-ja v torek odločil, da stranka sporazumu ne bo nasprotovala, če bodo v LMŠ-ju, ki "prevzema največ odgovornosti pri vodenju koalicije", presodili, da je ta sporazum potreben.

V DZ-ju sicer poteka sestanek vodij koalicijskih poslanskih skupin, na katerem po Pavličevih besedah še usklajujejo nekatere odprte zadeve iz sporazuma. V Levici si želijo, da bi bil sporazum podpisan še pred današnjim glasovanjem DZ-ja o rebalansu proračuna.