Nikomur nič dolžni, ker smo suverena stranka, je v nagovoru dejal premier in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec. Foto: BoBo
Nikomur nič dolžni, ker smo suverena stranka, je v nagovoru dejal premier in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec. Foto: BoBo

Predsednik LMŠ-ja in premier Marjan Šarec je ob predstavitvi kandidatne liste za evropske volitve govoril tudi o pogledu LMŠ-ja na EU in dejal, da želijo Evropo solidarnosti, ki bo učinkovita in ki jo bodo vodili kompetentni ljudje z novimi vzorci razmišljanja. Prav tako po njegovih navedbah ne bodo podpirali Evrope, v kateri bo nekdo prevladoval nad drugim.

"Kandidatna lista LMŠ-ja je sestavljena po naši meri, z ljudmi, ki verjamejo v našo idejo, ki verjamejo, da je Evropa dober projekt, a potrebuje korenite spremembe," je še pojasnil Šarec in poudaril tudi suverenost stranke, ki je, čeprav s 13 poslanci, postala vodilna vladna stranka.

"Tudi če danes gremo, bomo odšli z dvignjeno glavo, nikomur nič dolžni. Ker smo suverena stranka," je še dejal predsednik LMŠ-ja in zatrdil, da sami odločajo o svoji usodi, ne da bi jim drugi govorili, kakšni morajo biti. Stranki je v sklepnih besedah zaželel pogum na nadaljnji poti in opozoril, da brez poguma nobeno znanje ne pomaga.

Kandidatno listo, katere nosilka je nekdanja novinarka Irena Joveva, bo predvidoma po kongresu dokončno potrdil izvršni odbor na tajnem glasovanju. Drugi na listi bo predvidoma državni sekretar na obrambnem ministrstvu Klemen Grošelj. Druga imena so manj znana.

Šarec tudi o brexitu, Mladini...

Dotaknil se je tudi brexita in dejal, se o tem pogovarjajo v nedogled, "ko pa vsi vemo, da bi bilo bolje, da ga ne bi bilo". Medtem pa rastejo Kitajska, Indija, Rusija in tudi ZDA, "Evropa pa postaja vse bolj upehana tudi zaradi nesolidarnosti, nesodelovanja in postavljanja nekaterih lastnih interesov pred skupne".
Obregnil se je tudi ob protest madžarskega veleposlaništva pri zunanjem ministrstvu zaradi naslovnice Mladine. Kot ugotavlja Šarec, se "sosednje države vmešavajo celo v naše medije in želijo, da bi naša vlada zaščitila madžarsko vlado pred našimi mediji". To je označil za vmešavanje brez primere ter opozoril, da si take Evrope ne želijo, prav tako ne bodo podpirali Evrope, v kateri bo nekdo prevladoval nad drugim.
Po Šarčevih besedah si želijo Evropo solidarnosti, ki bo učinkovita in jo bodo vodili kompetentni ljudje z novimi vzorci razmišljanja. "Kdor ima stare vzorce, bo vedno kot hrček krožil v svojem kolesu, na koncu bo upehan, ampak prišel ne bo nikamor," je bil slikovit.

Člani LMŠ-ja so se zbrali v Trbovljah

Spremenjen statut stranke

Podpredsednika LMŠ-ja Jerca Korče in Igor Žavbi ter nosilka liste za evropske volitve Irena Joveva so izpostavili zlasti rast stranke z lokalne na državno raven. V smeri krepitve lokalne mreže so spremenili tudi statut LMŠ-ja.

Korčetova pa se je ozrla tudi na evropske volitve ter dejala, da se nanje podajajo z imeni, ki "prihajajo iz normalnosti, imajo energijo, znanje in želijo delati za ljudi".

Prav to je izpostavila Joveva, ki je v svojem nagovoru povzela svojo življenjsko zgodbo. Zavrnila je ocene o neizkušenosti, a zatrdila, da se tudi ne namerava pretvarjati, da je vsevedna. Uvodoma je povedala, da se ne bo več opravičevala za prehod iz novinarstva v politiko, pač pa se bo posvetila prihodnosti.

Svojega dela v politiki ne vidi drugače kot svoje prejšnje službe, saj še vedno želi "služiti ljudem", le da se je iz vloge opazovalke in poročevalke premaknila na polje, kjer da lahko aktivno pripomore k spremembam. Po njenem mnenju namreč Evropa potrebuje novo zgodbo, saj "je sistem dober, vodenje pa ne".

LMŠ potrdil nov statut stranke

250 članov in gostje

Današnjega kongresa LMŠ-ja se po podatkih stranke udeležuje okoli 250 članov, navzoči so tudi poslanci LMŠ-ja in nekateri ministri. Med gosti in govorci so bili tudi predstavniki koalicijskih partneric, in sicer predsednika SAB-ja in DeSUS-a, Alenka Bratušek in Karl Erjavec, ter podpredsednika SD-ja in SMC-ja, Matjaž Nemec in Igor Zorčič.

Čeprav LMŠ s prav tako liberalnima SAB in SMC ni želela oblikovati skupne liste za evropske volitve, sta bila Bratuškova in Zorčič danes povezovalna. Zorčič je ob pozdravih vodstva stranke izpostavil tudi partnersko zavezo in dejal, da gredo skupaj naprej - tako, da bo bolje za vse.

Tudi Bratuškova je zagotovila, da bo SAB še naprej trden člen v tej vladi ter ocenila, da so edina prava smer socialno-liberalne vrednote.

Kandidatke in kandidati stranke Lista Marjana Šarca za volitve v Evropski parlament so: Irena Joveva, Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk.  Foto: BoBo
Kandidatke in kandidati stranke Lista Marjana Šarca za volitve v Evropski parlament so: Irena Joveva, Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk. Foto: BoBo

Nova stranka na desnem polu
Na politični parket, a na njegov drugi pol, pa pred evropskimi volitvami prihaja še ena stranka. Na ustanovnem kongresu se bo danes namreč sešla stranka Domovinska liga (DOM). Izvolili bodo vodstvo. Neuradno se bo za položaj predsednika potegoval Bernard Brščič, za podpredsednico pa odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Brščič je nedavno pojasnil, da bo DOM stranka suverenistov, ki bo postavila v ospredje zagotovitev varnosti in blaginje za slovenske državljane, je poročal Radio Slovenija.