Kandidate na listi naj bi javnosti predstavili že to soboto, še prej morajo odločitev o sodelovanju potrditi pristojni organi obeh strank. Foto: BoBo
Kandidate na listi naj bi javnosti predstavili že to soboto, še prej morajo odločitev o sodelovanju potrditi pristojni organi obeh strank. Foto: BoBo

SDS bo na skupni listi imel šest kandidatov, SLS pa dva. Predsednik SLS-a Marjan Podobnik je potrdil, da sta se s prvakom SDS-a Janezom Janšo že dogovorila o večini vprašanj.

SLS se je ves čas zavzemal za skupen nastop

SLS se je po poročanju Televizije Slovenija že od začetka priprav na volitve zavzemal za skupen nastop strank, ki so članice Evropske ljudske stranke. Po odločitvi Nove Slovenije za samostojen nastop in nekaterih izjavah predsednika SDS-a Janše, da bi bila najboljša rešitev za desnosredinske stranke prav povezovanje NSI-ja in SLS-a, se je zdelo vse manj verjetno, da bi do kakršnega koli povezovanja sploh prišlo. A v zadnjih dneh, tudi še danes, so potekali intenzivni pogovori na ravni vodstev SLS-a in SDS-a. Predlog, da stranki nastopita s skupno listo, bosta predsednika obeh strank svojim organom predlagala v petek in v soboto zjutraj. Po pričakovanjih bodo člani organov strank ta predlog podprli.

Prva tri mesta naj bi zasedli dozdajšnji evropski poslanci SDS-a

SLS bo torej imel dva kandidata, zagotovo bo na listi Franc Bogovič, ki naj bi bil na skupni listi uvrščen na četrto mesto, drugi kandidat pa bo najverjetneje Franc Kangler. Prva tri mesta naj bi zasedli dozdajšnji evropski poslanci SDS-a. Čeprav se je v zadnjih dneh vse bolj glasno omenjala verjetnost, da bo nosilka liste Romana Tomc, pa bi se ta odločitev še lahko spremenila v korist Milana Zvera. Je pa že jasno, da na listi ne bo prvaka SDS-a Janeza Janše.

Očitno sta predsednika SLS-a in SDS-a ocenila, da bi, morda tudi zaradi ustanovitve nove stranke DOM, lahko prišlo do prevelike razpršitve glasov na desni sredini in posledično seveda do izgube poslanskih mandatov.

Tonin dogovor strank pozdravlja

Na namere SLS-a in SDS-a se je na Twitterju odzval Matej Tonin, predsednik NSi-ja, ki dogovor strank pozdravlja: "Njuna programska usklajenost je bila v zadnjem obdobju očitna, skupna lista je zato logično nadaljevanje. Vso srečo na volitvah! V Sloveniji EPP lahko računa na dober rezultat." Na evropskih volitvah leta 2014 sta sicer s skupno listo nastopili NSi in SLS in dobili skupaj dva poslanca - Lojzeta Peterleta iz NSi-ja in Bogoviča iz SLS-a.

SAB bo v petek predstavil svojo listo

Že v petek pa bodo predstavili svojo listo v stranki SAB. Po poročanju Pop TV-ja bo nosilka liste zamejska Slovenka in trenutna avstrijska evroposlanka Angelika Mlinar.

Več o skupnem nastopu SDS-a in SLS-a na evropskih volitvah si oglejte v spodnjem videu novinarja Televizije Slovenija Gregorja Drnovška.

SDS in SLS skupaj na evropske volitve