SMC je predstavil strankino listo za majske evropske volitve. Foto: BoBo
SMC je predstavil strankino listo za majske evropske volitve. Foto: BoBo

Na čelu SMC-jeve liste za evropske volitve bo tako strankin poslanec Gregor Perič, na drugem mestu bo dolgoletna direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl, poslanka Janja Sluga bo na tretjem mestu kandidatne liste, na četrtem bo nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, na petem poslanec Branislav Rajić. Sledita socialna delavka in nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte ter programska svetnica RTVS v odstopu Vesna Ugrinovski. Listo končuje zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

Predsednik SMC-ja Miro Cerar je ob predstavitvi kandidatne liste SMC-ja v poslanici poudaril, da želijo biti v SMC-ju tudi v prihodnje glasniki moderne politične misli v slovenski politiki. Ne "hipne mode", ampak evropske dediščine moderne vladavine prava, demokracije, države blaginje, človekovih pravic, razvoja za mir, je dejal.

Geslo SMC-ja je zelenomodra Slovenija: skrbna do okolja in voda, pametna v rabi virov in iskanju novih priložnosti krožnega gospodarstva. Po Cerarjevih navedbah povezujejo člane, ki so pripadniki vseh generacij in družbenih slojev, izobražence in tiste, ki šele vstopajo v sistem pridobivanja znanj in veščin, verne in neverujoče, zaprisežene meščane in ljudi s podeželja. Od vsake članice in člana SMC-ja Cerar, kot je dejal, pričakuje polno angažiranost in nepopustljivo vztrajanje pri tistem, kar jih dela drugačne od drugih: na strokovnosti, na vladavini prava, na spoštovanju človekovih pravic. "Bodimo radikalno zmerni in optimistično realni," je pozval.

Po njegovih navedbah na ustvarjenih stabilnih gospodarskih in političnih temeljih gradijo Slovenijo v smer socialno pravičnejše, visoko razvite evropske države, članice jedrne skupine EU.

Za nosilca liste so izbrali poslanca Gregorja Periča iz Izole. Foto: BoBo
Za nosilca liste so izbrali poslanca Gregorja Periča iz Izole. Foto: BoBo

Za svobodo, solidarnost in suverenost

Stebri razvoja oz. temeljne vrednote SMC-ja so po besedah predsednika stranke svoboda, solidarnost in suverenost. Poudaril je svobodo posameznika na več področjih. Med drugim pa je še poudaril, da si bodo prizadevali tudi za medijsko svobodo in poštenost, "h katerima lahko prispevajo le visoko profesionalni mediji, ki se z objektivnim poročanjem in kritično mislijo borijo proti manipulacijam lažnih novic in medijskim umorom".

Letošnje volitve so po Cerarjevih besedah odgovornost in priložnost za vsakega od polnoletnih državljank in državljanov, "da za trenutek vzame svojo usodo v svoje roke in z volilnim lističem, na katerem lahko izbira ne le stranke, ampak tudi posameznika ali posameznico na njem, prispeva svoj glas k temu, kakšno prihodnost bomo živeli".

Predsednik SMC-ja Miro Cerar je poudaril, da temeljne vrednote stranke slonijo na solidarnosti, svobodi in suverenosti. Foto: BoBo
Predsednik SMC-ja Miro Cerar je poudaril, da temeljne vrednote stranke slonijo na solidarnosti, svobodi in suverenosti. Foto: BoBo

"Tako se razvija svoboda, tako se rojeva solidarnost, tako se ljubi Slovenijo. Z enim glasom, ki išče bolje in najde soglasje. S tvojim glasom," je poslanico pred evropskimi volitvami sklenil Cerar.

Perič v DZ izvoljen v Izoli

SMC se bo na majske volitve v Evropski parlament torej podal na čelu s 35-letnim Gregorjem Peričem, ki je bil na lanskih parlamentarnih volitvah v DZ izvoljen v Izoli. V državnem zboru med drugim vodi odbor za gospodarstvo. Na lokalnih volitvah leta 2014 je bil kandidat SMC-ja za župana občine Izola.

Med kandidati SMC-ja sicer ni evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc. V sredo je povedala, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev (Alde), v Sloveniji pa bo podpirala liberalne stranke, zlasti SMC.

SMC se je zavzemal za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na evropskih volitvah, a je najprej sredi februarja sodelovanje odpovedal LMŠ, zatem pa še SAB. Te stranke gredo na volitve vsaka s svojo listo.

SMC predstavil listo za evropske volitve