Ekipa evropskih liberalcev po besedah Bulčeve pokriva različne profile in vloge, posamezni člani bodo imeli različne zadolžitve. Komisarka je še povedala, da se v ekipi dobro počuti, da so v torek že imeli prvo srečanje in da so že izluščili ključne vodilne teme, na konkretnejše informacije pa da je treba počakati na četrtkovo uradno predstavitev ekipe. Foto: EPA

Evropska komisarka je ob potrditvi sodelovanja v volilni ekipi evropskih liberalcev poudarila prepričanje, da so letošnje evropske volitve ene najpomembnejših evropskih volitev v 60-letni zgodovini EU-ja, in izrazila željo, da na teh volitvah prevladujejo prave vsebine.

"To je bil eden glavnih motivov, da sem se pozitivno odzvala na povabilo evropske skupine Alde, da se pridružim sedemčlanskemu timu, timu Evrope, katerega glavna naloga bo spodbujati temeljne vrednote EU-ja, ki so liberalne vrednote – človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda. Ti osnovni temelji so tisti, ki so trenutno najbolj izzvani," je poudarila Violeta Bulc. Njeno vodilo bo pritegniti h kakovostni razpravi, ki ne bo samo populistično zavajanje s polresnicami ali strah vzbujajočimi izjavami, ampak soočenje s tematiko, ki nas pesti, in iskanje skupnih rešitev, ki peljejo naprej.

Projekte želi pripeljati do konca

Vse to želi Bulčeva, ki je v zdajšnji Evropski komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja pristojna za promet, zastopati po vseh članicah in podpreti stranke, ki so del skupine Alde. Pri tem se namerava aktivirati tudi v slovenskem prostoru in podpreti vse liberalne liste, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama, je pojasnila.

Bulčeva je še navedla, da na listi SMC-ja kot kandidatka za evropsko poslanko ne bo nastopila, ker se je odločila, da podpre vseevropsko ekipo, ki bo spodbujala liberalne ideje, in ker želi končati mandat ter vse odprte projekte, za katere so si zelo prizadevali v preteklih štirih letih, pripeljati do konca.

Violeta Bulc na evropskih volitvah ne bo kandidirala

Navedla tri pomembne teme

Poudarila je še, da bo v Sloveniji vse liberalne stranke povabila h konstruktivnemu pogovoru o viziji razvoja EU-ja in umeščanju Slovenije, pri čemer se ji zdijo izjemno pomembne tri teme: prednosti in slabosti četrte industrijske revolucije, podnebne spremembe in socialna pravičnost.

Kdo bo v volilni ekipi evropskih liberalcev?

Poleg Bulčeve bodo po neuradnih napovedih v volilni ekipi evropskih liberalcev še evropska komisarka Margrethe Vestager, dolgoletni vodja skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt, nekdanja italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer in Madžarka Katalin Cseh.

O možnosti, da ji sodelovanje v volilni ekipi evropskih liberalcev prinese drugi komisarski mandat, Bulčeva pravi, da se o tem sploh ne pogovarjajo in da je v tem trenutku njihova ključna zaveza, da odpirajo prava vprašanja, iščejo konstruktivne odgovore in ponudijo liberalni pogled na prihodnji razvoj EU-ja. O komisarskem mestu, ki pripada Sloveniji, odloča premier in on se bo odločil, kdo bo najprimernejši kandidat, je dodala. V tem trenutku tudi ni želela ugibati, kateri resor bi bil v prihodnje najboljši za Slovenijo.

Želijo okrepiti položaj liberalnih strank v Evropskem parlamentu

Na vprašanje, ali so torej člani liberalne volilne ekipe kandidati za vodilne položaje v institucijah EU-ja, odgovarja z zatrdilom, da so vsi vstopili v to skupino, da okrepijo položaj liberalnih strank v Evropskem parlamentu, da osvetlijo teme, za katere se zavzemajo, ter da spodbujajo odprt in konstruktiven dialog.

V skupini Alde so se kljub številnim ugibanjem o sodelovanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom odločili, da se na volitve podajo ločeno ob usklajevanju glede ključnih tem in se nato v Evropskem parlamentu povežejo v enotno skupino, je še povedala Bulčeva.

SMC odločitev Violete Bulc pozdravlja

V SMC-ju so pozdravili dejstvo, da bo Bulčeva članica vodilne ekipe Aldeja: "To razumemo kot pomembno priznanje njenemu dozdajšnjemu delu, pa tudi dejavnostim SMC-ja v Sloveniji in na evropski ravni."

Dodali so, da bodo tako njihova komisarka Violeta Bulc kot SMC s svojo listo v volilni kampanji pred evropskimi volitvami "glasni zagovorniki liberalnih vrednot prihodnosti in glasni kritiki populističnih sil, ki želijo Slovenijo in Evropo vrniti v neke druge čase".