O življenju v Ljubljani sta se s Špelo in Levom pogovarjala 22-letna Ana in David. Foto: MMC RTV SLO
O življenju v Ljubljani sta se s Špelo in Levom pogovarjala 22-letna Ana in David. Foto: MMC RTV SLO

Lepo je biti Ljubljančan, ker imaš vse na kupu: fakulteto, avtobus, trgovine, zabavo. Mesto je varno in čisto. Majhno je in naravo imaš na dostopu roke. Tako male in lepe prestolnice ni nikjer na svetu.

David o Ljubljani

Lepo je biti Ljubljančanka, saj se tu neprestano nekaj dogaja.

Ana o življenju v Ljubljani

O življenju v Ljubljani sta v pogovoru za projekt Grem volit! lokalne razmišljala 22-letna Ljubljančana Ana Kregar in David Kene. Ljubljana veliko pridobi z obiskom turistov, kar sicer pozitivno vpliva na celotno občino, nekoliko manj pa morda na prebivalce. "Bojim se, da se bo na koncu končalo tako, kot se je v Benetkah, da bo kava v središču pet evrov in si je domačini ne bomo mogli privoščiti," poda primer Ana. "Razumem, da na turistih hočemo kaj zaslužiti, ampak nujne so nekakšne meje, kaj si lahko sami privoščimo, sicer ne bo več Ljubljančanov v Ljubljani," je kritična.

Kam hodijo turisti?
Oba se strinjata, da je središče Ljubljane lepo urejeno, ampak kot pravi Ana, se je urejenost začela s turizmom, zato je ta del mesta urejen. "Ampak ker noben turist ne hodi na Vič ..." dodaja Ana, ki je prepričana, da se urejenost neha tam, kjer se središče mesta konča.

David pri tem izpostavi problematiko ljubljanskih pogosto poškodovanih cestišč zunaj središča mesta, kjer je to urejeno. To pripisuje preveliki količini prometa, ki gre skozi Ljubljano. Kot Bežigrajčan izpostavlja, da Dunajska cesta po obnovi ne zdrži več kot tri leta, ko jo je zaradi poškodb spet treba obnavljati. "Mislim, da bi se morala zapreti večina Ljubljane razen za mestni potniški promet, da bi sploh lahko smiselno začeli obnavljati ceste," ponuja rešitev.

Vloga župana
Župan je nekakšen obraz celotne občine, on je tisti, ki pred kamerami "da žegenj" za vsak projekt in ga potem predstavi javnosti ter s tem projekt podpre, o funkciji župana razmišlja David. Ana poudarja, da je župan odgovoren tudi za napredek občine, da mora spodbujati projekte in "stvari, ki propadajo, potegniti naprej". "Pa ne le nekih arhitekturnih zadev, ampak tudi dogajanje na sploh, kot so prireditve ..." še dodaja.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo in prihodnosti.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Kaj je drugače, če si župan Ljubljane ali nekega drugega mesta? Edino, kar je drugače, je, da je odgovoren za veliko več prostora in več ljudi, ker je Ljubljana pač glavno mesto in je kot taka neki odsev Slovenije, razmišlja Ana. "Kot župan največje občine postavlja sebe kot vzor vsem županom in županjam v Sloveniji. Kot se tukaj v metropoli vodijo projekti, bi morali biti vzor tudi širši Sloveniji. Res pa je, da večja ko je občina, težje je zadovoljiti večino interesov, in to je včasih težka naloga," pa pravi David.

Ovadbe, tožbe, obsodbe ...
"Korupcija je ... skoraj bi rekel, da je narava človeka tista, ki je težava. Seveda so župani, ki imajo dober namen, ki pridejo z dobrimi projekti, in nekaterim uspe projekte tudi uresničiti. Pridejo pa žal tudi takšni ljudje, ki sebe postavijo pred ljudi, pred občino in mislim, da bi take župane morali kaznovati," David komentira obtožbe in tudi obsodbe nekaterih občinskih funkcionarjev. To vpliva na njegovo izbiro župana, saj pravi, da bo tisti, ki je enkrat prekršil pravilo, to storil še večkrat. "Če greš volit župana, bi morali biti na izbiro kandidati brez kakršnih koli sodnih postopkov, to bi moral biti neki osnovni pogoj, da sploh lahko kandidiraš," pravi David, ki mu pritrjuje tudi Ana.

Stanovanja so predraga
Druga pomembna težava Ljubljane so predraga stanovanja, izpostavljata tako Ana kot David. Ana je prepričana, da ni razloga za precenjenost stanovanj, in dodaja, da so najemnine "obupne" in si jih študenti ne morejo privoščiti. David pa meni, da je razlog za visoke najemnine to, da je stanovanj premalo, in to problematiko izpostavlja kot pomembno, zato bi se je morala občina nemudoma lotiti.

Na vprašanje, zakaj mladi ne gredo na volitve in to spremenijo, Ana odgovarja, da zato, ker jim je "vseeno", da se večina noče ukvarjati s problematiko. "Mogoče res plačujejo visoko najemnino, ampak se jim ne zdi, da bi se to spremenilo, če bi šli volit. Mogoče se težav začnejo zavedati šele po tem, ko niso več študenti in stopijo na trg dela," ponazori na primeru.

Se pa Ana in David ne strinjata pri vprašanju, ali bi bilo treba funkcijo župana časovno omejiti. Ani se dolgo županovanje ne zdi sporno, saj je izvolitev odvisna od volivcev, medtem ko David pravi, da se župan po enem, dveh mandatih že lahko iztroši in nima več svežih idej.

Na vprašanje, česa bi se moral župan v Ljubljani najprej lotiti v novem mandatu, Ana pravi, da bi se moralo predvsem dokončati začeto, saj je Ljubljana polna gradbišč, David pa, da je treba končno urediti in obnoviti glavno avtobusno in železniško postajo. Dodaja sicer, da je gotovo "plemeniteje", če najprej začneš "čistiti za drugimi" in dokončuješ nekončane projekte.

Z Ano in Davidom sta se pogovarjala Lev in Špela, snemanje in montaža: Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Lepo je biti Ljubljančan, ker imaš vse na kupu: fakulteto, avtobus, trgovine, zabavo. Mesto je varno in čisto. Majhno je in naravo imaš na dostopu roke. Tako male in lepe prestolnice ni nikjer na svetu.

David o Ljubljani

Lepo je biti Ljubljančanka, saj se tu neprestano nekaj dogaja.

Ana o življenju v Ljubljani
Grem volit! lokalne: Ana in David iz Ljubljane
Grem volit! lokalne: Ana in David iz Ljubljane