Lana sta o Celju spraševala Jure in Lev, ki sta že dvakrat sodelovala v MMC-jevem projektu Grem volit!. Foto: MMC RTV SLO
Lana sta o Celju spraševala Jure in Lev, ki sta že dvakrat sodelovala v MMC-jevem projektu Grem volit!. Foto: MMC RTV SLO

Celje je za življenje zelo prijetno mesto, saj s svojo velikostjo ponuja prav vse. Med drugim je v neposredni bližini veliko gozda z izjemno dobro urejeno infrastrukturo za rekreacijo.

Lan o življenju v Celju

Celje sicer ima bogato zgodovino, že v rimskih časih je imelo pomembno vlogo in iz tega morda lahko izhajajo turistične priložnosti, a je po Lanovem mnenju precej bolj posebno zato, ker na majhnem območju ponuja veliko. "Tako imaš iz središča mesta slabih pet minut do gozda, kjer so urejene površine za rekreacijo, tek, za izobraževanje ... Malo znano je tudi, da je celjski mestni gozd eden boljših primerov dobre prakse, kako ravnati z mestnimi gozdovi ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše," poudari zeleno površino mesta. "Tu je seveda tudi celjski grad, ki bi bil za turiste lahko zanimiva točka, čeprav se nam zdi samoumevna, češ enkrat greš tja in je to to," doda mimogrede.

Turistično Lan izpostavi še težavo nastanitvenih kapacitet, saj ima mesto samo dva hotela. "Ni pa Celje neka top turistična destinacija, čeprav se morda trudi to biti. Zdi se mi, da se želi nekako umetno Celje narediti za neko turistično točko, da bi privabili turiste, ampak mislim, da Celje nima tega potenciala," je prepričan.

Čeprav Lan večino časa preživi v Ljubljani, kjer študira, se še vedno počuti Celjana in se domov redno, skoraj vsak konec tedna, vrača. "Še zmeraj čutim Celje kot svoj dom. Tukaj sem imel lepo otroštvo in tudi lepo srednješolsko obdobje," pravi in dodaja, da se v majhnem mestu ljudje med seboj poznajo in je čutiti nekakšen duh pripadnosti. Kljub temu si Lan želi za nekaj časa tudi v tujino, a dodaja, da je Celje prijetno mesto, v katerem se lahko ustališ in ustvariš družino.

Tako kot so v okviru projekta Grem volit! o možnostih za prihodnosti v svojih krajih razmišljali mladi iz drugih mestnih občin, tudi Lan pravi, da je za mlade v Celju po končanem študiju premalo priložnosti, posledica česar je, da veliko Celjanov po študiju ostane v Ljubljani, ker tam najdejo zaposlitev. Dodaja sicer, da se v Celju trudijo ustvariti inovativno okolje, v katerem bi spodbujali podjetništvo, ampak da je ta pobuda šele v začetnih fazah.

V središče se je vrnilo življenje
Obnova mestnega jedra pred leti se mu zdi pozitivna, saj je v središče vrnila življenje, ki se je sicer v zadnjih 10 letih preselilo na obrobje, kjer so večji nakupovalni centri. A napredek je, kot pravi, viden tudi tam, saj se vlaga v infrastrukturo v celjskih bivalnih naseljih.

"Trend, da se večina obrti, trgovin in lokalov seli v večja nakupovalna središča, ni samo težava v Celju, ampak tudi v drugih mestih. Mislim pa, da se Celje s tem kar dobro spopada. Če se sprehodite skozi staro mestno jedro, ni videti praznih prostorov, ki bi iskali najemnike, ampak so vsepovsod butiki, kavarne ... Mislim, da se dela v smeri, da mestno jedro živi, zato se se ne bi strinjal s trditvami, da središče mesta izumira," je prepričan Lan. Vlaganje v stari del mesta je nekaj, kar Lan podpira, saj se mu zdi dobro, da se skuša ohraniti duh starega mestnega jedra.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo, in prihodnosti.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Saga s cinkarno naj se že enkrat konča
Med projekti, ki bi se jih bilo treba nujno lotiti v prihodnjem mandatu, Lan izpostavlja problematiko Cinkarne Celje, saj pravi, da se ta saga s cinkarno vleče že zelo dolgo: "Čeprav je cinkarna še vedno največji zaposlovalec v Celju, mislim, da bi zdaj že lahko dokončno sanirali to področje in se odmaknili od te stare tehnologije, ki se še vedno uporablja." Dodaja, da je Celje zaradi omenjenega dokazano onesnaženo in da je čas, da se ta problematika uredi.

Vendar pa priznava, da pri izboljšanju zaposlitvenih možnosti ne gre zaobiti tega, da je v cinkarni zaposlenih veliko Celjanov in da mesto nima drugega zaposlovalca, ki bi se približal številu zaposlenih, ki si kruh vsakodnevno služijo prav v tem obratu. Hkrati je Celje znano po dnevnih migrantih, občanih, ki se vsakodnevno vozijo na delo proti Ljubljani in Mariboru, zato bo treba temu vprašanju v prihodnosti posvetiti še več pozornosti.

Lan sicer pravi, da se je kot študent najbolj razveselil nove knjižnice, ki so jo odprli pred nekaj leti, saj so s tem mladi dobili prostor za študij.

Funkcijo župana vidi kot tisto, ki zastopa interese čim večjega odstotka prebivalcev občine, čeprav meni, da njegova moč ni ravno realna, saj je veliko projektov stvar države in je tako župan le neki posrednik. Lan bi tudi omejil število mandatov na lokalni politični ravni, saj meni, da bi Celju prav prišli novi obrazi. Ocenjuje, da bi bila dva mandata za posameznega župana dovolj, da bi izpeljal svoje projekte, nato pa bi nadaljeval nekdo drug, ki bi se v svojih dveh mandatih projektov lotil z novo zagnanostjo.

Z Lanom sta se pogovarjala Lev in Jure, snemanje in montaža: Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Celje je za življenje zelo prijetno mesto, saj s svojo velikostjo ponuja prav vse. Med drugim je v neposredni bližini veliko gozda z izjemno dobro urejeno infrastrukturo za rekreacijo.

Lan o življenju v Celju
Grem volit! lokalne: Lan iz Celja
Grem volit! lokalne: Lan iz Celja