Mario je o Kranju razmišljal v pogovoru s Špelo. Foto: MMC RTV SLO
Mario je o Kranju razmišljal v pogovoru s Špelo. Foto: MMC RTV SLO

Lepo je biti Kranjčan, ker je v Kranju organiziranih veliko športnih, kulturnih in turističnih dogodkov. Zelo mi je všeč tudi, da se uresničuje veliko novih projektov z različnih področij in predvsem, da dajemo poudarek skrbi za okolje.

Mario o Kranju
Grem volit! lokalne: Mario iz Kranja

Projekt, ki se v predvolilnih obljubah in načrtih pojavlja že leta, a se še ni uresničil, saj med drugim ni niti soglasja o lokaciji nove avtobusne postaje. "Zdajšnja lokacija pač ni primerna," pravi Mario Gojan in dodaja, da se bo zaradi lokacije gotovo marsikdo pritoževal, a se bodo ljudje "čez kakšno leto že navadili".

Kranj po njegovih besedah nudi številne možnosti. Tako kot v drugih slovenskih mestih je izpeljal projekt izposoje koles, ki se v Kranju imenuje 'Kr s kolesom', prijazen pa postaja tudi do električnih avtomobilov, saj, kot pravi Mario, so postavili številne električne polnilnice.

Torki in četrtki so v Kranju rezervirani za prireditve. V torek pridejo na svoj račun otroci, ob četrtkih "pa so različne tržnice za malo starejše, oba dneva pa lahko dobiš različne kupone, s katerimi lahko zastonj prideš do pijače v lokalih, sladoleda ...", razlaga Mario. Takšni dogodki po njegovem mnenju v Kranj pritegnejo tudi več tujih turistov kot prej.

Vse več je tudi športnih dogodkov: "Imamo tek za Kranj, kolesarske dirke, vaterpolo v kranjskem bazenu, glasbeni dogodki pa so organizirani na kranjskem gradu Kieselsteinu" občino pohvali Mario.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo, in prihodnosti.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Premalo dogodkov za mlade
Malo manj je dogodkov, ki bi pritegnili mlajše Kranjčane. "To vidim tudi na različnih prireditvah, saj je bolj malo mladih ljudi, tudi dogodki so takšni, da bolj pritegnejo starejše," je kritičen Mario, ki je tudi prostovoljec v kranjskem medgeneracijskem centru, kjer so, kot pravi, prostovoljci prav tako predvsem starejši. "Mladi pridemo na Kranjsko noč in potem je že skoraj konec," opiše življenje mladih v Kranju.

Zato se mu zdi pomembno, da bi se pri organiziranju dogodkov v prihodnosti več pozornosti posvetilo mlajšemu prebivalstvu mesta in dogodke načrtovalo tudi z mislijo na to populacijo. Kar zadeva najmlajše, pa predlaga, da se "namesto kakega parkirišča raje zgradi kakšno novo igrišče".

Mario nad organizacijo izobraževanja v Kranju nima pripomb, saj meni, da lahko šolarji izbirajo med številnimi srednješolskimi smermi, za visoko šolstvo pa zaradi bližine Ljubljane ni velike potrebe, poleg tega pa pravi, da se mladi raje "odločijo za študij v drugih krajih tudi zato, da vidijo, kako je drugje po Sloveniji".

Mladi ne vidijo razlik med kandidati
Na vprašanje, zakaj mladi ne hodijo na volitve, Mario odgovarja, da verjetno ne vidijo velike razlike med županskimi kandidati in nato župani, ki v različnih obdobjih vodijo občino. "Vsak kandidat pove o nekem projektu malo po svoje, v tem je razlika med njimi, potem pa naredijo vsi približno isto. V vsakem primeru pa mora novi župan najprej nadaljevati začete projekte prejšnjega župana, tako da je tudi vprašanje, kdaj pridejo na vrsto njegove ideje," razmišlja Mario. Poleg tega pa njegove izkušnje kažejo, da so se do zdaj vedno posvečali predvsem starejši generaciji Kranjčanov, medtem ko je za mlade pozornosti občine manj. Je razlog v tem, da so volivci starejši? "Zagotovo," odgovarja Mario.

Z Mariem se je pogovarjala Špela, snemanje in montaža: Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Lepo je biti Kranjčan, ker je v Kranju organiziranih veliko športnih, kulturnih in turističnih dogodkov. Zelo mi je všeč tudi, da se uresničuje veliko novih projektov z različnih področij in predvsem, da dajemo poudarek skrbi za okolje.

Mario o Kranju
Grem volit! lokalne: Mario iz Kranja