S 23-letnim Novogoričanom Matejem se je pogovarjala Špela. Foto: MMC RTV SLO
S 23-letnim Novogoričanom Matejem se je pogovarjala Špela. Foto: MMC RTV SLO

V Novi Gorici je prijetno živeti, ker gre za umirjeno mesto s prijetnim podnebjem. Prijetno je tudi zaradi neuradnega, samoorganiziranega glasbenega dogajanja, ki dolguje svoj obstoj samo prebivalcem, in ne občini.

Matej o življenju v Novi Gorici

23-letni Novogoričan Matej Podobnik pravi, da je Nova Gorica prijetna tudi zaradi naštetega, saj je kot mlajše mesto lepo urbanistično urejena, v skladu z novodobnimi smernicami in ima zato veliko zelenih površin. "Pa še lepo je geografsko umeščena, večinoma je sončno in lepo," pozitivne značilnosti našteje Matej. Med negativnimi izpostavlja odseljevanje mladih, ki večinoma v prestolnici iščejo delo. "Eden izmed argumentov za izseljevanje je, da se tam več dogaja, da je več kulturnega dogajanja, ponudba je širša. Tukaj je to minus," pojasnjuje.

Matej bi sicer rad ostal v Novi Gorici, predvsem zaradi naštetih pozitivnih stvari in navezanosti na ta prostor, bi pa bil vesel sprememb. Priznava, da se te sicer dogajajo, a zelo počasi. Sam bi predlagal ustanovitev mladinskega centra, v katerem bi organizirali dogodke za mlade, ki ne bi bili le koncerti, saj za to že skrbi Mostovna, ampak tudi delavnice, filmski večeri in drugo druženje.

Mladi potrebujejo prostor
"Zdi se mi, da razen nekaterih lokalov ni pristnega kraja za mlade, kjer bi se družili, se spoznavali in odkrivali stvari, ki jih zanimajo. Ali pa, kjer bi izkušeni in uspešni posamezniki mladim predstavili svoje delo in bi mlade tako spodbudili k razvijanju idej. V življenju ni pomembna samo pot uradnega šolanja, ampak obstajajo tudi druge morda malo bolj avantgardne stvari, glasbene in umetniške panoge, ki bi jih mladi lahko spoznavali,"
pravi Matej, ki je tudi sam glasbenik.

"Na splošni ravni pa mislim, da primanjkuje delovnih mest za visoko izobražen kader. Tega je premalo." še doda.

Glede posluha lokalnih oblasti za potrebe mladih Matej pravi, da se mladi v Novi Gorici niti ne oglašajo. "Ne bi rekel, da je težava v posluhu, do neke mere ga občina ima, vendar pa je na neki način vse nekako odtujeno. Na primer ko se organizirajo kulturne proslave, je vse narejeno na podoben način, brez neke usmeritve, brez neke ciljne skupine, ki ji je dogodek namenjen," je kritičen.

So mladi preveč pasivni?
Kritičen pa je tudi do mladih, saj pravi, da so opazni "neka pasivnost, apatija, prepričanje, da se tako in tako nič ne da, da je vse brez smisla". A hkrati dodaja, da nikoli ni slišal, da bi se mlade konkretno vabilo k podajanju predlogov in se jim jasno povedalo, na koga naj se obrnejo ali kam naj pridejo, da bi se poslušal in slišal tudi njihov glas.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo, in prihodnosti.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

O županu razmišlja kot o predstavniku mesta, ki ima sicer zadnjo besedo pri vsem, a mora biti hkrati človek z glavo na mestu, jasnimi moralnimi načeli, ki ve, kaj je dobro in kaj slabo, in zna iskati kompromise med različnimi interesnimi skupinami. "Predvsem mislim, da bi moral biti to človek, ki bi moral – in to je taka utopična izjava, priznam – težiti k temu, da njegovo mesto napreduje ne zgolj gospodarsko, pač pa da se dviga kakovost bivanja, da bi ljudje v Novi Gorici tudi ostali," je prepričan. Po njegovem mnenju bi moral župan znati motivirati ljudi, da bi pri "vladanju" sodelovali s predlogi in idejami, in jih naučil ločevanja slabih idej od dobrih.

"Če sem konkreten. Na zadnjih treh proslavah so nastopale iste glasbene skupine. To je stvar, ki je ne morem prezreti, in mislim, da tega ne bi smelo biti, ker to občanu pove, da imajo določeni ljudje prednost pred drugimi, da se ne izbira po kakovosti," pove svoje stališče do nekaterih odločitev na lokalni ravni.

Na vprašanje o tem, kaj na splošno meni o lokalnih politikih v Sloveniji, ki so vpleteni v afere ali celo ovadeni in obsojeni, pa je zelo jasen: "Meni se to zdi nezaslišano – na vseh ravneh, od lokalnih do parlamentarnih volitev." Sam bi sicer v politiki rad videl mlade, sveže obraze, saj pravi, da odkar "se zaveda okolja okoli sebe", se v politiki pojavljajo eni in isti ljudje.

Mandatov na lokalni ravni ne bi omejeval, saj misli, da je "ljudstvo dovolj budno", da neprimernega župana na naslednjih volitvah kaznuje z neizvolitvijo. Bolj smiselno se mu zdi morebitno omejevanje zaporedja mandatov, saj je prepričan, da bi prekinitev med mandati prekinila morebitne "nečednosti".

Povezovanje starega in novega
Povezovanje nove in stare, italijanske Gorice se mu zdi smiselno, a poudarja, da poteka mnogo počasneje, kot se to prikazuje v javnosti. Predvsem podpira kulturno izmenjavo in navaja povabila občanom na filmske večere v Gorico. Tako bi podprl kandidaturo obeh Goric za prestolnico kulture, saj se mu zdi, da bi skupaj lahko pokazali Evropi tako staro in zgodovinsko kot mlado in sveže kulturno življenje.

Povezovanje z Gorico se mu zdi sicer smiselno tudi zato, ker se zaradi nižjih najemnin v italijanski del seli vse več mladih družin.
Nova Gorica ima potencial, pravi Matej in izpostavlja svoje, glasbeno področje. "Poznam veliko skupin, dobrih izvajalcev, ki bi, če bi dobili priložnost igrati za neko normalno plačilo – tega se namreč ne sme pozabiti, vsi mislijo, da mora biti vse zastonj – lahko pokazali marsikaj," pravi. Takšni novi projekti bi ljudem pokazali, da je v Novi Gorici več kulturne ponudbe, več od že videnega in ponujenega, za kar je, kot pravi Matej, "treba odpreti oči, malo prekopati po tistem listju po vrhu in priti do bistva." "Želim si, da bi se ljudje naučili, da ne bi bili tako pasivni in Nova Gorica ne bi bila tako zaspano malo mestece," še pravi.

Z Matejem se je pogovarjala Špela, snemanje in montaža: Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

V Novi Gorici je prijetno živeti, ker gre za umirjeno mesto s prijetnim podnebjem. Prijetno je tudi zaradi neuradnega, samoorganiziranega glasbenega dogajanja, ki dolguje svoj obstoj samo prebivalcem, in ne občini.

Matej o življenju v Novi Gorici
Grem volit! lokalne: Matej iz Nove Gorice
Grem volit! lokalne: Matej iz Nove Gorice