Z Vidom sta se pogovarjala Jure in Ula, ki sta že sodelovala v MMC-jevem projektu Grem volit! Foto: MMC RTV SLO/Polona Brajkovec
Z Vidom sta se pogovarjala Jure in Ula, ki sta že sodelovala v MMC-jevem projektu Grem volit! Foto: MMC RTV SLO/Polona Brajkovec

Ptuj je prijetno mesto, v katerem se bom vedno počutil kot doma.

O tem, zakaj je lepo biti Ptujčan

"Imamo kar nekaj zgodovine in arheoloških izkopanin, a bo treba ta koncept še izpopolniti, če ga želimo v resnici izpostaviti in prodati, turistom, pravi 23-letni Ptujčan Vid Lah, ki je v MMC-jevem projektu Grem volit! lokalne razmišljal o svojem mestu.

Vid je eden izmed tistih mladih, ki se namerava udeležiti lokalnih volitev. Za župana, ki se poslavlja in ne bo več kandidiral, pravi, da je bilo njegovo delo težko in da je kot novinec v tej vlogi naredil nekaj napak.

Na vprašanje o prihodnosti mladih na Ptuju Vid odgovarja, da "na Ptuju prosta delovna mesta v trenutnih gospodarskih razmerah sicer so, a ni takšnih, ki bi si jih mladi glede na to, kaj študirajo, želeli." Prepričan je, da bi morala občina na tem področju narediti več in mladim stopiti bolj naproti. Potem bi jih več ostalo doma, v občini, je prepričan Vid, ki je študent magistrskega študija farmacije in ekonomije.

Tako kot za druga slovenska mesta namreč tudi za Ptuj velja, da se prebivalstvo stara hitreje kot tisto v okoliških krajih, kar je pokazala raziskava Zavoda Bistra. Vid meni, da je za to več vzrokov, med njimi tudi ta, da za številne mlade po koncu študija ni primernega delovnega mesta v občini. Zato so se prisiljeni izseliti. Kot drugi razlog izpostavlja stanovanjsko problematiko, saj pravi, da je neprofitnih stanovanj premalo. Zelo močno k temu pripomorejo tudi visoki komunalni prispevki, ki po njegovem mnenju marsikoga odvrnejo od tega, da bi v mestni občini Ptuj gradil hišo.

Vid, ki spremlja lokalno politiko, dodaja, da naj bi mestni svetniki sprejeli znižanje/subvencioniranje prispevkov, a se sprašuje, ali ne gre le za predvolilni bombonček.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo, in prihodnosti.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Ljudje dobijo tisto, kar želijo poslušati
Vid je prepričan, da ima Ptuj velik turistični potencial, a bi lahko bolje izkoristil to, da leži ob največjem akumulacijskem jezeru v Sloveniji. Tam so možnosti neizkoriščene, medtem ko so nekateri festivali, predvsem kurentovanje, znani ne le v lokalnem, ampak tudi v širšem merilu.

Na očitke, da se na takšnem, slovenskem festivalu, predvsem v zabavnem večernem delu sliši preveč tujih izvajalcev, pa Vid odgovarja pragmatično: "Tisto, kar ljudje poslušajo, potem tudi dobijo. Sam bi si pa gotovo želel tudi kakšnih drugih tujih izvajalcev, kar bi potem pritegnilo tudi drugo klientelo, tudi iz tujine."

Z Vidom sta se pogovarjala Jure in Ula, snemanje in montaža Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Ptuj je prijetno mesto, v katerem se bom vedno počutil kot doma.

O tem, zakaj je lepo biti Ptujčan
Grem volit! lokalne: Vid s Ptuja
Grem volit! lokalne: Vid s Ptuja