Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Aljoša Masten

Znanost in tehnologija Težave v programu Artemis: Nasa naj bi razmišljala o prestavitvi vrnitve človeka na Mesec

04.05.2024

Nasa naj bi razmišljala o prestrukturiranju programa Artemis, v katerem želi poslati ljudi na Luno. Med razlogi naj bi bil tudi prepočasen razvoj lunarnega pristajalnika Starship, ki temelji na še nepreizkušenem dotakanju ohlajenega goriva v vesolju.

Intervju "Vesoljske zmogljivosti Slovenije so se okrepile"

02.04.2024

Vesoljske zmogljivosti Slovenije so se okrepile in morebitnemu članstvu Slovenije pri vstopanju v Evropsko vesoljsko agencijo dobro kaže, pravi direktor za evropske, pravne in mednarodne zadeve pri Esi Eric Morel de Westgaver.

Vesoljski tednik Ognjeni krst Vulcana in križev pot Peregrina

13.01.2024

Ameriška raketa Vulcan je prestala ognjeni krst in prinesla novo konkurenco SpaceX-u. Američanom pa je spodletel prvi poskus pristanka na Luni po 50 letih.

Vesoljski tednik Osem najpomembnejših vesoljskih zgodb leta

30.12.2023

Morda smo na pragu novega obdobja prevlade SpaceX-a. Krepi se Kitajska, zelo ambiciozni so tudi Indijci, medtem ko Evropa še išče novo pot naprej na področju izstrelitvene industrije.

Starship Super Heavy razpadel tik pred morjem, Starship med vrnitvijo v ozračje

16.03.2024

Tretji testni polet rakete Starship je prinesel precej napredka za SpaceX, a ni dosegel vseh ciljev. Prva stopnja Super Heavy je razpadla malo pred padcem v morje, Starship pa je bil izgubljen med vrnitvijo v ozračje.

Znanost in tehnologija Musk po ognjenem testu Starshipa napovedal pošastno nadgradnjo

16.03.2024

SpaceX je na tretjem poletu izkazal precejšen napredek, začinjen s kapljo pelina. Nekaterim napakam navkljub pa sistem izkazuje ogromen potencial, ki konkurenco kliče po temeljitem premisleku o prihodnosti.

Znanost in tehnologija Evropa izvisela, prvi Neameričan na Luni bo Japonec

13.04.2024

Japonska vesoljska agencija bo razvila veliko terensko vozilo za vožnjo po Luni, ki bo zmoglo do 1000 kilometrov v enem polnjenju. V zameno bo dobila dve vozovnici na tla Lune v okviru programa Artemis. Ena izmed njih naj bi bila posebej dragocena.

Umetna inteligenca Akt o umetni inteligenci: ureditev, s katero Evropski parlament cilja na ves svet

18.05.2024

Evropski parlament je po dolgih letih priprav sprejel akt o umetni inteligenci, enega največjih podvigov tega mandata, s katerim želi vplivati na globalno prakso. Toda, ali je s tem zagotovil, da se bo razvoj umetne inteligence selil drugam?

Vesolje Mogočni Starship poletel in se razletel na višini 30 kilometrov

20.04.2023

Ameriško podjetje SpaceX je izstrelilo sistem Starship, najmočnejšo in največjo raketo na svetu. Poletel je do 39 kilometrov, a se nato začel nenadzorovano obračati in na koncu razpadel. Elon Musk napoveduje naslednji polet v nekaj prihodnjih mesecih.

Znanost in tehnologija Izstrelitev Starshipa prestavljena

17.04.2023

Prva izstrelitev rakete Starship je zaradi težav na prvi stopnji prestavljena. SpaceX je tokratni poskus spremenil v vajo. Kdaj bo naslednji poskus, še ni znano, zelo verjetno bo v prihodnjih dneh.

Vesoljski tednik Slovenska vesoljska strategija, nova evropska sonda in izstrelitev Starshipa

15.04.2023

SpaceX je naznanil datum izstrelitve Starshipa, Slovenija ima osnutek svoje prve vesoljske strategije, Evropska vesoljska agencija je proti Jupitru in njegovim lunam poslala novo sondo ... Vse to in še več v 154. Vesoljskem tedniku.

Vesoljski tednik Pobegla črna luknja, znana posadka Artemis II in ogrevanje Starshipa

08.04.2023

Starship bi lahko bil izstreljen že ta mesec, Nasa je razkrila ljudi, ki bodo prvič po 50 letih leteli okoli Meseca, Webb in Hubble sta priskrbela nekaj vizualnih mojstrovin ... Vse to in še več v 153. Vesoljskem tedniku.

Stran 1 od 70
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov