Zvonko Lah bo najverjetneje prestopil k Zelenim Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš. Foto: BoBo
Zvonko Lah bo najverjetneje prestopil k Zelenim Slovenije, ki jih vodi Andrej Čuš. Foto: BoBo

Zvonko Lah je bil sicer v DZ izvoljen na listi SDS, a je od tam izstopil in se 1. februarja lani pridružil poslancem NSi. Potem ko je v torek izstopil še iz njihove poslanske skupine, je pričakovati, da bo kmalu zapustil tudi stranko.

Neuradno naj bi se Lah za odhod iz NSi-ja odločil, potem ko so interne ankete stranke v volilnem okraju, kjer je želel kandidirati, pokazale prednost drugi kandidatki. To naj bi bila Vida Čadonič Špelič, aktualna direktorica novomeške občinske uprave in nekdanja generalna direktorica veterinarske uprave oz. pozneje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Iz NSi-ja sporočajo, da njihova poslanska skupina spoštuje njegovo odločitev in da je predsednika državnega zbora o njej že obvestila. "Poslanska skupina NSi se mu zahvaljuje za vse opravljeno delo in mu želi vse dobro pri iskanju nove priložnosti drugje," so še dodali.

Očitno se je okrepilo sodelovanje med nekdanjima SDS-ovima poslancema Andrejem Čušem in Zvonkom Lahom. Lah se je namreč nedavno udeležil kongresa Zelenih Slovenije, katerih vodenje je prevzel Čuš. Ta je potrdil, da dobro sodelujeta. "Imava podobno zgodbo in poglede na razvoj Slovenije. Lahko potrdim, da ima konkretno ponudbo z naše strani, saj bi s svojim znanjem in izkušnjami bil dodana vrednost naši stranki v parlamentu v tem in naslednjem mandatu. Tudi sedel bo poleg mene v DZ-ju. Kaj več pa bo znano v naslednjih dneh," je za STA povedal Čuš.

SDS je sicer zoper Laha in Čuša, ki je prav tako zapustil njihovo poslansko skupino, po odhodu sprožil tožbo za povrnitev sorazmernega dela stroškov iz volilne kampanje. Postopka na novomeškem in ptujskem sodišču še nista končana.