Juncker  je prepričan, da bo nova slovenska vlada dragoceno prispevala k močnejšemu EU-ju. Foto: Reuters
Juncker je prepričan, da bo nova slovenska vlada dragoceno prispevala k močnejšemu EU-ju. Foto: Reuters

Verjamem, da boš pomembno prispeval k oblikovanju demokratične, uspešne in močnejše Evrope po meri njenih državljank in državljanov.

Junckerjeva čestitka Janši
Sebastian Kurz se je na Twitterju pridružil čestitkam vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra, ki je Janši čestital že v nedeljo zvečer. Foto: Reuters

"Spremljali smo nedeljske slovenske parlamentarne volitve. Predsednik Jean Claude Juncker prav zdaj pošilja čestitko Janezu Janši, vodji zmagovalnega SDS-a, ki ga dobro pozna," je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Juncker po govorčevih besedah izraža prepričanje, da bo prihodnja slovenska vlada dragoceno prispevala k skupnim prizadevanjem za gradnjo demokratične, uspešne in močnejše Evropske unije. Obenem je Schinas dejal, da "seveda ne komentirajo ustavnega procesa oblikovanja vlade, ki se šele začenja".

Juncker je Janši čestital tudi s tvitom v slovenščini: "Verjamem, da boš pomembno prispeval k oblikovanju demokratične, uspešne in močnejše Evrope po meri njenih državljank in državljanov."

Objavil je tudi celotno pismo Janši, v katerem poleg omenjenega piše še, da sta "tako Slovenija kot EU v zelo dinamičnem obdobju iskanja odgovorov na vprašanja, kako oblikovati našo skupno prihodnost".

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pa so v odzivu na slovenske volitve izrazili pričakovanje, da bo Tusk čestital novemu premierju, ko bo ta znan.

Janši čestitke tudi od avstrijskega kanclerja
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izrazil čestitke Janezu Janši in njegovemu SDS-u za zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji. Kot vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) je izrazil čestitke obema sestrskima strankama v Evropski ljudski stranki (EPP), ob SDS-u tudi NSi-ju, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji so se na volitve v Sloveniji odzvali tudi v liberalni stranki Neos in izid dosedanjega slovenskega premierja Mira Cerarja in njegovega SMC-ja, ki je izgubil skoraj dve tretjini poslanskih sedežev, označili za grenak poraz. Evropska poslanka iz te stranke Angelika Mlinar je kljub temu izrazila prepričanje, da so liberalci v SMC-ju, s katerimi so povezani v evropski skupini Alde, "dovolj močni za oblikovanje proevropske vlade".

Pri tem je pozdravila tudi dejstvo, da je v parlamentu ostala Stranka Alenke Bratušek. S Cerarjem sta po njenem mnenju "garanta, da bo Slovenija še naprej vodila proevropsko politiko in ne politiko Viktorja Orbana", je še poročala APA.

Verjamem, da boš pomembno prispeval k oblikovanju demokratične, uspešne in močnejše Evrope po meri njenih državljank in državljanov.

Junckerjeva čestitka Janši