Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Ne predstavljam si še čisto točno, kakšna bo ta funkcija. Vem, kaj pomeni biti prvi soprog, torej sodelovanje na določenem številu protokolarnih dogodkov. Tam, kjer protokol to nalaga, se bom seveda udeležil in dejavno sodeloval, če bo to primerno," je povedal.

Aleš Musar je podjetnik in pravi, da lahko najdejavneje sodeluje na področju, ki ga tudi najbolj obvlada, to je slovenska kulturna dediščina. "Tukaj lahko naredimo še veliko več za promocijo naše kulture in zgodovine, tega, kar so generacije pred nami ustvarili naši predniki. S tem se premalo ukvarjamo tudi znotraj države, kaj šele zunaj nje," je dejal.

Na vprašanje, ali bo še naprej opravljal svoje poklicne obveznosti, je Musar odgovoril, da je zaposlen v Ruski dači, ki je kulturni spomenik. "Oživljamo ga s številnimi dogodki in mislim, da bom to tudi nadaljeval." Aleš Musar sicer pričakuje, da bo njuno skupno življenje z bodočo predsednico teklo kot doslej zadnjih 25 let. "Zelo sva si blizu, veliko se pogovarjava in to bova počela še naprej."

Predsedničinemu možu pripada poseben status in je ob obiskih tujih državnikov s partnerji tudi gostitelj spremljevalnega programa. Pravico ima tudi do različnih nadomestil – mesečnega nadomestila za kritje stroškov, ki jih ima zaradi opravljanja protokolarnih in drugih družabnih obveznosti, in sicer v vrednosti 15 odstotkov plače predsednika republike. Prav tako ima pravico do plačane odsotnosti z dela za čas, ko opravlja protokolarne in druge obveznosti.

Maks Musar: Vem, da bo svoje vrednote zagovarjala do konca

21-letni sin Nataše Pirc Musar Maks Musar je dejal, da upa, da se mu življenje kljub vsemu ne bo preveč spremenilo. "Kot je lepo povedala moja teta, se bo vsakdanje življenje spremenilo le na ta način, da bo treba kuhati za dva človeka več – za varnostnika," je nekoliko v šali dejal Maks Musar. Dodal je, da ima sam tudi svoje obveznosti. Študira na strojni fakulteti in trenutno kandidira za občinski svet na listi Piratske stranke v Domžalah. Na vprašanje, ali ga zaradi mladih let skrbi izpostavljenost, ki je bo deležen zaradi matere, je odgovoril: "Nisem tako divji, da bi se moral kaj dosti paziti."

Prepričan pa je, da bo mati odlična predsednica. "Vem, da bo svoje vrednote zagovarjala do konca, ker gre res za njene vrednote, ne za vrednote kakšne stranke. Mislim, da se je njena neodvisna drža za izredno pomembno izkazala tudi pri volivcih, in ne dvomim, da bo odlično opravljala svoje delo."