Urška Klakočar Zupančič in Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Urška Klakočar Zupančič in Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič se je Nataši Pirc Musar pridružila že v njenem štabu. Dejala je, da pričakuje tvorno sodelovanje s poslanskimi skupinami. Spomnila je na izjavo nove predsednice, da bi se rada srečala tudi s predsedniki vseh parlamentarnih strank. "Verjamem, da se bo trudila za neki konsenz, verjamem pa tudi, da bo, če bo treba, tudi ostro opozarjala, če bo oblast skrenila s tiste poti, na kakršni mora biti demokratična, moderna ustavna država," je dejala. "Verjamem, da bomo naredili Slovenijo boljšo, prijaznejšo, strpnejšo, vključujočo in uspešno," je še dodala.

Svoje čestitke je izrekel tudi premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Dejal je, da je izvolitev dokaz, da si državljanke in državljani želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije, so sporočili iz njegovega kabineta. "Prepričan sem o najinem dobrem sodelovanju pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje, ter o skupnih prizadevanjih za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno, predsednica," je zapisal.

Sorodna novica Anže Logar čestital Nataši Pirc Musar za zmago

Fajon: Leto 2022 bo zapisano v zgodovino

Predsednica stranke SD in zunanja ministrica Tanja Fajon je zapisala, da se veseli sodelovanja! "Leto 2022 bo zapisano v zgodovino. Ženske prvič v zgodovini države zasedamo tri pomembne položaje – predsednica državnega zbora, predsednica države in zunanja ministrica," je poudarila. Verjame, da bo Pirc Musar vedno zagovornica ljudi, demokracije, pravne države, enakosti, solidarnosti. "In da bo ravnala po svoji vesti, ne pa po željah drugih," je dodala.

Fajon je v ponedeljek ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU-ja tudi napovedala, da se bo na zunanjepolitičnem področju redno posvetovala z novoizvoljeno predsednico republike.

"Natašo Pirc Musar tudi dobro poznam, dolgo let sva sodelovali in dobro sodelovali, vem, da je zelo načelna pri svojih stališčih, ko gre za človekove pravice, demokracijo, pravno državo," je še povedala ministrica, ki se je z zmagovalko predsedniških volitev tudi že na kratko pogovarjala.

"Predvsem sem prepričana, da bo šla po poti, kot pravi, da se ne bomo več ukvarjali s preteklostjo, ampak s prihodnostjo, to je tudi moja želja. In tudi na zunanjepolitičnem področju bova imeli zagotovo veliko skupnih izzivov," je še dejala Fajon.

Mesec: Zmagale so vrednote demokracije

Koordinatorja Levice Luko Mesca veseli, da smo končno dobili prvo predsednico države in da so na volitvah zmagale vrednote demokracije, dialoga, svobodne in odprte družbe. Novi predsednici je čestitala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Zapisala je, da bo dodatna zmaga za predsednico in slovenski jezik, ko jo bodo vsi dosledno začeli naslavljati s "predsednica in ne ženska predsednica". "Vsaj dokler ne bodo njenih kolegov nagovarjali z 'moški predsednik' oz. nekdanji predsednik," je dodala. Poslanec Levice Miha Kordiš, ki je tudi kandidiral na volitvah za predsednika republike, a se ni uvrstil v drugi krog, pa je na Facebooku zapisal, da je mandat jasen, in izrekel čestitke novi predsednici.

Janša čestital, a pričakuje opravičilo

Prvak SDS-a Janez Janša se na izide volitev na volilni večer ni odzval. Nataši Pirc Musar je nato čestital v ponedeljek popoldne. "Pričakujemo, da bo res pravična, srčna in pozorna. Pričakujemo konstruktivno sodelovanje v skupno dobro v zahtevnih časih, ki so pred nami," je zapisal na Twitterju. Ob tem je predsednik največje opozicijske stranke dodal, da "bi se spodobilo, da se po izvolitvi opraviči za laži o SDS-u, ki jih je izrekla v kampanji".

Predsednici čestital tudi Janša

Tonin: Želim si, da poišče naše skupne imenovalce

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je novi predsednici Slovenije čestital za izvolitev, za povezovalno kampanjo, ki je temeljila na sodelovanju, pa je čestitke prenesel tudi Anžetu Logarju. Meni, da je izid volitev takšen, kot ga desnosredinska stran lahko pričakuje, če temelji na sodelovanju in povezovanju. "Želim si, da bo predsednica republike poiskala naše skupne točke, stične točke naše družbe, naše skupne imenovalce, če bo to počela, potem ne vidim težav," je dejal. NSi je sicer v drugem krogu podprl Logarja, potem ko njenemu kandidatu Janezu Ciglerju Kralju preboj v prvem krogu ni uspel.

Balažic: Želim ji obilo zdrave pameti in blagoslova

Tudi v zunajparlamentarni stranki SLS, ki je v predsedniški tekmi podprla kandidata Anžeta Logarja, nad izidom niso razočarani. "Ljudje so povedali, kakor so povedali. V demokraciji je to normalno in to sprejemamo," je dejal predsednik SLS-a Marko Balažic. Novi predsednici Nataši Pirc Musar želi "obilo zdrave pameti in blagoslova, da bo znala povezovati vse Slovence".

Piratska stranka pričakuje napredek na področju človekovih pravic

Zunajparlamentarna Piratska stranka Slovenije, ki je Pirc Musar podprla že zgodaj na začetku kampanje, je zapisala, da če ji na položaju predsednice uspe, kar ji je uspelo s transformacijo instituta informacijskega pooblaščenca, "bo to pomenilo velik napredek za spoštovanje človekovih pravic in vladavine prava v naši državi".

Inštitut 8. marec: Volivci jasno povedali, kakšno Slovenijo si želijo

Na izid volitev so se odzvali tudi v Inštitutu 8. marec. Po njihovem mnenju so volivci z izvolitvijo Nataše Pirc Musar za prihodnjo predsednico države jasno povedali, kakšno Slovenijo si želijo.

Politiki v izjavah pozivajo volivce, naj se tudi v naslednjih nedeljah udeležijo tako lokalnih volitev kot referendumov.

Pogovor z Natašo Pirc Musar v Odmevih
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odzivi in čestitke iz DZ-ja

Po drugem krogu predsedniških volitev se tudi v DZ-ju vrstijo odzivi in čestitke novi predsednici Nataši Pirc Musar. V koalicijskih Gibanju Svoboda, SD in Levica so z izidom zadovoljni, od predsednice pa pričakujejo odprt dialog. Čestitajo ji tudi v NSi-ju, kjer si želijo, da bi bila Pirc Musar res predsednica vseh Slovenk in Slovencev.

Po besedah vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda, ki je podprla Pirc Musar pred drugim krogom volitev, Boruta Sajovica je bil v nedeljo "po petih mesecih zagotovo praznik demokracije tudi v Sloveniji". Več kot 50-odstotna volilna udeležba izključuje kakršen koli dvom o legitimnosti teh volitev, je poudaril v izjavi za medije ob robu današnje seje DZ-ja. Predsedniške volitve so po njegovem mnenju prinesle tudi pomembno sporočilo: "Če Slovenke in Slovence nagovorimo s pravimi temami, potem je odziv dober." To se mu zdi pomembno tudi pred lokalnimi volitvami in referendumi ter tudi "dober obet za naprej". "Prepričan sem, da bomo na spoštljiv način, z dialogom, s sporazumom našli skupne poti, ki vodijo to državo naprej, ne nazaj," je še dodal.

Z izidom volitev so zadovoljni tudi v SD-ju. Tudi oni so v drugem krogu podprli Pirc Musar, ker so po besedah vodje poslanske skupine Janija Prednika ocenili, da zagovarja enake ali podobne vrednote kot Socialna demokracija. Z novoizvoljeno predsednico pričakujejo "živahen, odprt dialog", bo pa po njegovih besedah verjetno potrebnega veliko napora, da bodo uspešno rešili določene zagate, pri čemer bo morala Pirc Musar odigrati ključno vlogo. Ob tem je čestital tudi predsedniškemu kandidatu in poslanskemu kolegu Anžetu Logarju. "Če se bo držal tega, kar je zagovarjal in govoril celotno kampanjo, potem lahko v nekem doglednem času pričakujemo tudi to, da bo stranka SDS manj radikalizirana, kot je zdaj," je še dejal Prednik.

Čestitke Pirc Musar izrekajo tudi v Levici. Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je prepričan, da je njena izvolitev pomemben mejnik v zgodovini države. "Predvsem pa je bila ta nedelja še en pomemben korak v tem, kako se ljudje izrekajo do zgrešenih politik, ki jih predstavlja SDS," je dejal. Vatovec od novoizvoljene predsednice pričakuje korektno in popolnoma odprto sodelovanje, njena zmaga pa je po njegovih besedah eden od korakov v tem volilnem mesecu. "Že takoj pred nami so tako lokalne volitve kot tudi predvsem referendumi, kjer v koaliciji računamo na podobne zmage," je še poudaril.

Novoizvoljeni predsednici čestitajo tudi v NSi-ju. Po besedah poslanke Vide Čadonič Špelič si želijo, da bi jih Pirc Musar podprla pri njihovih prizadevanjih za varnost Slovenije, učinkovito zdravstvo in boj proti podnebnim spremembam. "Kot podjetnica bo gotovo tudi razumela in spodbujala dobro gospodarsko okolje," je dejala Čadonič Špelič, ki je ob izvolitvi prve predsednice "kot ženska vesela in ponosna". V NSi-ju si še želijo, da bi bila Pirc Musar res predsednica vseh Slovenk in Slovencev. Ob tem je Čadonič Špelič še poudarila, da je Logar v tej kampanji pokazal, "da se s strpnim in spoštljivim dialogom daleč pride in da to ljudje nadgradijo".

V poslanski skupini SDS-a izida nedeljskih predsedniških volitev niso komentirali.

Prve čestitke novi predsednici

Čestitke iz pravosodnih vrst

Pirc Musar so na Twitterju čestitali tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in Slovensko sodniško društvo. Ministrica za pravosodje pa ji je zaželela, naj jo vodijo srčnost, modrost in preudarnost v dobro vseh državljank in državljanov.

Slovensko sodniško društvo je ob čestitki izrazilo prepričanje, da bo prizadevanje za neodvisnost sodstva skupno ter da bodo skupaj krepili vladavino prava, razvoj demokracije in varstvo človekovih pravic.

Pirc Musar čestitke z vrha Katoliške cerkve

Novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar so čestitke izrekli tudi v vrhu slovenske Katoliške cerkve. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje si med drugim želi, da bi nova predsednica krepila odprt in tvoren dialog med državo in verskimi skupnostmi.

Čestitka islamske skupnosti

Ob izvolitvi na mesto prve predsednice republike Nataši Pirc Musar čestitajo tudi v islamski skupnosti. Mufti Nevzet Porić je prepričan, da bodo z novoizvoljeno predsednico dobro sodelovali ter krepili dobre odnose. "Vaše razumevanje človekovih, manjšinskih in ustavnih pravic, ki jih ves čas zagovarjate, daje upanje, da boste znali prisluhniti manjšinskim skupinam v Sloveniji, ki bogatimo našo državo. Naj vas Bog čuva," je v čestitki zapisal Porić.

Kdo je novi predsednici najprej čestital?

Čestitke iz zamejstva

Novoizvoljena predsednica prejema čestitke tudi iz vrst slovenske manjšine v Avstriji in Italiji. Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik in slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc sta prvi slovenski predsednici ob čestitki za izvolitev zaželela uspešno delo.

Senatorka Rojc je izvolitev prve slovenske predsednice v zapisu na družbenem omrežju Facebook označila za zgodovinski dogodek. Ocenila je, da so bile prve besede ob izvolitvi Nataše Pirc Musar pomembne in občutene. Zapisala je še, da je ponosna, da je podprla njeno kandidaturo.

Predsednik SKS Sadovnik pa je v čestitki predsednici izrazil prepričanje, da bodo dobro sodelovali na vseh ravneh, zlasti v korist pozitivnega razvoja slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem in za krepitev skupnega gospodarskega in kulturnega prostora. Ob tem je napovedal, da se bo SKS kot krovna politična organizacija tudi v prihodnje dejavno zavzemala za reševanje še odprtih manjšinskih vprašanj in za uspešno čezmejno sodelovanje. "Prepričan sem, da boste pri tem zavzemanju kot predsednica Slovenije izredno pomemben steber," je še zapisal v sporočilu za javnost. Novoizvoljeno slovensko predsednico je tudi povabil v Globasnico na avstrijskem Koroškem, kjer je župan.

Dežujejo čestitke predsednici Pirc Musar

Čestitke iz tujine

Prve čestitke novoizvoljeni predsednici so prišle tudi iz tujine. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da se veseli njunega sodelovanja: "Deliva cilj še močnejše demokratične in odporne Evropske unije."

Čestital je tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. "Veselim se nadaljnjega razvoja odličnih prijateljskih odnosov in bližnjih sosedskih vezi med najinima državama, kot sva jih imela z vašim predhodnikom Borutom Pahorjem, ki se mu zahvaljujem za prijateljstvo in sodelovanje," je zapisal na Twitterju.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je novi predsednici zaželel "uspešno opravljanje te pomembne funkcije, posebej pri zagovarjanju temeljnih evropskih vrednot, ki so tudi slovenske".

Sodelovanja s prvo predsednico Slovenije se veseli tudi kosovska predsednica Vjosa Osmani. "Ko boste prevzeli to pomembno vlogo, se veselim tesnega sodelovanja z vami pri gradnji neomajnega kosovsko-slovenskega partnerstva, ki temelji na naših skupnih demokratičnih vrednotah," je sporočila prek Twitterja.

"Veselim se tesnega sodelovanja z vami in prihodnje krepitve dvostranskih odnosov ter sodelovanja med najinima državama," pa je zapisal predsednik Republike Albanije Bajram Begaj.

Kaj o prvi predsednici države menijo ljudje?