Američani so blesteli v zadnji tretjini. Foto: Reuters
Američani so blesteli v zadnji tretjini. Foto: Reuters

Na tekmi med Finsko in ZDA je bilo po dveh tretjinah 1:1. Niti pol minute ni minilo, ko so Finci že imeli izjemno priložnost, poskusil je Sakari Manninen, lani strelec odločilnega gola za zmago nad Kanado v finalu in za zlato medaljo. Na prvi zadetek je bilo treba čakati do 18. minute, ko je bila Finska z igralcem več, kar je (po podaji Sallinena in Manninena) unovčil Teemu Hartikainen.

Sredi druge tretjine je imel po napaki Mikka Rantanena priložnost za izenačenje Connon Garland, a ni premagal Emila Larija. Američani so vztrajno pritiskali (v drugi tretjini razmerje v strelih 19:9 v njihovo korist) in bili nagrajeni v 35. minuti, ko je Cutter Gauthier sprožil natančen strel.

O'Connor in Tuch pokopala Fince
V 50. minuti so Američani povedli, ko je zadel napadalec Pittsburgha Drew O'Connor iz bližine, lepo mu je z bekhendom podal branilec Winnipega Dylan Samberg. Tri minute zatem je po protinapadu na 1:3 povišal Alex Tuch. Napadalec Buffala je postavil tudi končni izid, ko je 48 sekund pred koncem zatresel prazno mrežo.

Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 38:24 za ZDA.

Zadetki s tekme Finska – ZDA v Tampereju

Lindberg zagotovil Švedski minimalno zmago
V večerni tekmi skupine A je Švedska tesno (1:0) ugnala Nemčijo, edini gol je dosegel Oscar Lindberg v 42. minuti.

Čehi so dobili prestižni obračun s Slovaki. Foto: EPA
Čehi so dobili prestižni obračun s Slovaki. Foto: EPA

Sedlak odločil sosedski derbi
V Rigi, kjer bo v skupini B svoje tekme igrala Slovenija, je za uvod v sosedskem obračunu Češka s 3:2 premagala Slovaško. Vsi goli so padli v razburljivi uvodni tretjini, v naslednjih 40 minutah pa zadetkov ni bilo več. Mož odločitve je bil Lukaš Sedlak, ki je v 14. in 18. minuti zadel za preobrat in zaostanek 1:2 spremenil v zmago s 3:2.

Kanadčani razbili Latvijce
Gostitelji Latvijci so zvečer doživeli veliko razočaranje. Svetovni podprvaki Kanadčani so do vrha napolnili mrežo domačih, ustavili so se pri pol ducata golov, že po petih minutah pa je bilo na semaforju 0:2.

V vsaki predtekmovalni skupini se bodo prvi štirje uvrstili v nadaljevanje tekmovanja in boje za medalje, naslednji trije bodo končali SP, zadnji pa bo naslednje leto izpadel v nižji rang tekmovanja.

Redni del oziroma tekmovanje v skupinah bo potekalo do torka, 23. maja. Četrtfinalne tekme bodo na vrsti dva dni pozneje, polfinalni v soboto, 27. maja, finale in mali finale pa v nedeljo, 28. maja. Te štiri odločilne tekme bo gostil Tampere.


TAMPERE, skupina A:

FINSKA – ZDA
1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Hartikainen 18.; Gauthier 34., O'Connor 50., Tuch 53., 60.

ŠVEDSKA – NEMČIJA
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Lindberg 42.


RIGA, skupina B:

SLOVAŠKA - ČEŠKA
2:3 (2:3, 0:0, 0:0)
Chromiak 5., Rosandić 11.; Červenka 7., Sedlak 14., 19.

LATVIJA - KANADA
0:6 (0:2, 0:2, 0:2)
Crouse 1., Laughton 5., Weegar 29., Blais 36., Veleno 54., McBain 56.