Gerainta Thomasa že vso kariero na tritedenskih dirkah spremlja obilo smole in padcev, za katere ni bil kriv. Že na Dirki po Italiji 2017 je veljal za močnega kandidata za končno zmago, a je moral odstopiti po trčenju z nespametno parkiranim policijskim motorjem. Foto: Reuters
Gerainta Thomasa že vso kariero na tritedenskih dirkah spremlja obilo smole in padcev, za katere ni bil kriv. Že na Dirki po Italiji 2017 je veljal za močnega kandidata za končno zmago, a je moral odstopiti po trčenju z nespametno parkiranim policijskim motorjem. Foto: Reuters

"Obup. Toliko dela sem vložil v to dirko. Naredil sem vse, kar sem lahko, in se počutil tako dobro, če ne celo še bolje kot leta 2018, ko sem zmagal na Dirki po Franciji," je bil potrt Thomas, ki je opisal, kaj se je dogajalo po slabo prespani noči. "Res sem si zjutraj želel nadaljevati dirko, vsaj pomagati fantom do kakšnega etapnega uspeha. A pri sebi sem začutil, da nekaj ni v redu, in smo šli na dodatno slikanje." Zmagovalec Toura 2018 se je sicer zjutraj počutil veliko bolje in se je celo usedel na kolo ter opravil manjšo ogrevalno vožnjo.

Sorodna novica Video: Bidon povzročil Thomasov usodni padec pred kilometrom nič

Bidon poletel zaradi lukenj na cesti
34-letnik iz Cardiffa je v ponedeljek padel pred uradnim začetkom 3. etape, ko je bil žrtev nesrečnega spleta okoliščin. Po štartu je karavana med nevtralizirano vožnjo zapustila središče mesta Enna, luknjičast in valovit spust pa je izbil nekaj še polnih bidonov. Med njimi je bila tudi plastenka ekipe Bahrain McLaren, na katero je z zadnjim kolesom zapeljal Geraint Thomas.

Kljub bolečinam prišel do Etne
Valižanu se ni uspelo rešiti in je hudo padel ter močno trčil z levim delom telesa. Kapetan britanske ekipe Ineos Grenadier se je sicer usedel spet na kolo in odpeljal etapo do konca, pri čemer pa je bilo vidno, da je nekaj močno narobe. Do vrha vzpona na Etno je v primerjavi s preostalimi favoriti izgubil več kot 11 minut.

Dodatne zdravniške preiskave v torek zjutraj so pokazale, da si je Thomas zlomil medenico, česar prvo ponedeljkovo slikanje ni razkrilo. "Odkrili smo manjši odlomljeni košček v spodnjem delu medenice. Iz preventive je bil umaknjen z dirke, saj gre za poškodbo, ki se zlahka poslabša," je povedal Ineosov zdravnik Phil Riley.

Na papirju in po videnem prvi favorit
Iz preventivnih razlogov je britanska ekipa Thomasa črtala s seznama za nastop na četrti etapi. Eden glavnih favoritov za osvojitev Gira je v vožnji na čas do Palerma v prvi etapi zasedel četrto mesto, po drugi do Agrigenta pa je bil v skupnem seštevku tretji. Ob še dveh kronometrih do konca Gira ter dobri predstavi v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu in poprejšnjem prikazu forme na etapni Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja je kapetan Ineosa Grenadierja obveljal za z naskokom prvega favorita za zmago na 103. Dirki po Italiji.

Prvi šprinterski boj Demaru

Torek je sicer prinesel zadnjo etapo na Siciliji. V šprintu glavnine je Francoz Arnaud Demare (Groupama FDJ) po fotofinišu premagal Petra Sagana (Bora Hansgrohe) in Davideja Ballerinija (Deceuninck Quick-Step).

V skupnem vrstnem redu ni sprememb, čeprav sta se najboljša na vmesnem šprintu 26,5 km pred koncem celo pomerila za bonussekunde in rožnato majico vodilnega.

V vodstvu še naprej ostaja Portugalec Joao Almeida (Deceuninck Quick-step), ki ima dve sekundi prednosti pred zmagovalcem ponedeljkove etape na Etno, Ekvadorcem Jonathanom Caicedom (EF Pro Cycling).

Almeida in Caicedo sta imela pred četrto etapo isti skupni čas, Portugalec pa je danes z drugim mestom na vmesnem cilju (Ekvadorec je bil četrti) pridobil dve sekundi v primerjavi s tekmecem.

Vedel sem, da bom moral poskusiti na vmesnem šprintu. Želel sem dobiti kakšno sekundo, saj sem hiter v mali skupini. Vesel sem, da lahko še en dan nosim rožnato majico.

Joao Almeida

Četrta etapa se je začela v Catanii, po le 140 km pa je bil cilj v kraju Villafranca Tirrena. Ob prečkanju Sicilije z juga na severovzhod je trasa peljala čez 12,4 km dolg vzpon na Portella Mandrazzi (1124 m), a je bil to zelo enakomeren klanec s povprečnim naklonom 5,2 odstotka, maksimalni pa ni presegel šestih odstotkov.

Močan ritem na vzponu je za Sagana narekovalo moštvo Bora Hansgrohe, saj se je želelo znebiti številnih boljših šprinterjev. Na koncu jim je uspelo od glavnine oddaljiti Kolumbijca Fernanda Gavirio (UAE Team Emirates) in Alvara Hodega (Deceuninck Quick-Step).

V sredo bo na sporedu zahtevna razgibana etapa od Mileta do Camigliatello Silana (225 km). Dobrih 36 kilometrov pred koncem se bo začel 24,2 kilometra dolg vzpon na Valico Monte Scuro s povprečnim naklonom 5,6 odstotka, potem pa sledi spust do cilja.

DIRKA PO ITALIJI, 4. etapa            
                                      
Catania-Villafranca Tirrena, 140 km:  
  1. A. DEMARE          FRA    3:22:13
  2. P. SAGAN           SLK        vsi
  3. D. BALLERINI       ITA           
  4. A. VENDRAME        ITA           
  5. E. VIVIANI         ITA           
  6. S. OLDANI          ITA       isti
  7. D. CIMOLAI         ITA           
  8. M. MATTHEWS        AVS           
  9. F. FIORELLI        ITA           
 10. E. BATTAGLIN       ITA        čas
 ...                                  
 92. J. TRATNIK         SLO      +0:30
159. D. NOVAK           SLO       6:29
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. J. ALMEIDA         POR   11:06:36
  2. J. CAICEDO         EKV      +0:02
  3. P. BILBAO          VB        0:39
  4. W. KELDERMAN       NIZ       0:44
  5. H. VANHOUCKE       BEL       0:55
  6. V. NIBALI          ITA       0:57
  7. D. POZZOVIVO       ITA       1:01
  8. B. McNULTY         ZDA       1:13
  9. J. FUGLSANG        DAN       1:15
 10. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:17
 ...                                  
 78. J. TRATNIK         SLO      17:58
143. D. NOVAK           SLO      36:03