Tadej Pogačar je prejšnji teden zmagal na večetapni Dirki po Združenih arabskih emiratih. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je prejšnji teden zmagal na večetapni Dirki po Združenih arabskih emiratih. Foto: Reuters

Na 15. izvedbi preizkušnje na toskanskem makadamu sta po 184 km za van der Poelom v cilj prva prišla Julian Alaphilippe (+0:05) in Egan Bernal (0:20). Četrti je bil lanski zmagovalec Wout van Aert.

Pogačar, lanski zmagovalec Dirke po Franciji, je bil na dirki v vlogi kapetana UAE Team Emiratesa. Dirkal je tudi njegov moštveni kolega Jan Polanc.

Od Slovencev so nastopili še trije člani ekipe Bahrain Victorious, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Domen Novak, ki pa niso bili v ospredju.

Bil je dober dan za nas. Aktivni smo bili ves dan in se kot ekipa izkazali. Na koncu sem bil v ospredju med ubežniki. Na zadnjem odseku sem imel na strmem delu trenutek krize in komaj sem se privlekel do vrha. Nisem se predal in se boril za četrto mesto. Poskušali smo ujeti vodilno skupino, ampak ni bilo možnosti. V zaključku sem dal vse od sebe, a nisem imel moči. Zadovoljen sem s sedmim mestom.

Tadej Pogačar

Preizkušnja Strade Bianche ima vse večjo vlogo in jo že primerjajo s petimi t. i. "spomeniki". Dirka je v lepem vremenu ves čas potekala v visokem ritmu, saj so moštva s favoriziranimi kolesarji ves čas nadzorovala ubežnike v prvi polovici. Nihče izmed njih si ni privozil večje prednosti. Med drugim je poskušal tudi Tratnik, a ni bil uspešen.

Foto: AP
Foto: AP

Pogačar predrl zračnico

Približno 50 km pred ciljem se je dirka razživela po napadu Alaphilippa (Deceuninck Quick-step) in v ospredju se je hitro ustalila manjša skupina kolesarjev, med katerimi je bil tudi Pogačar, ki je lovil prvo zmago na enodnevnih dirkah. 22-letnik s Klanca pri Komendi je bil 70 km pred ciljem udeležen v padcu trojice, a je ob tem le predrl zračnico in izgubil nekaj sekund, ki jih je hitro nadomestil. Pogačar je imel okvaro na začetku sedmega sektorja makadama in ostal kar daleč zadaj, toda najboljše ujel še pred koncem tega dolgega sektorja.

Najdejavnejši je bil v ospredju prav Alaphilippe, ki je v najtežjem osmem sektorju že skorajda zlomil van Aerta (Jumbo Visma) in Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers).

Mathieu van der Poel na poti do zmage. Foto: AP
Mathieu van der Poel na poti do zmage. Foto: AP

29. zmaga v karieri

V zadnjem sektorju, ki se je začel 13 km pred koncem, je na kratkem, a zelo strmem vzponu (18-odstotni naklon) napadel van der Poel in razbil skupino. Sledil mu je Alaphilippe, pozneje pa se je priključil še Bernal (Ineos Grenadiers). Trojica je nato obračunala za zmago na trgu Piazza del Campo v središču Siene.

Van der Poel je nato na zadnjem vzponu povsem zlomil Alaphilippa in Bernala, ki sta ostala brez moči, Nizozemec pa se je po izjemni predstavi lahko veselil prestižne zmage, skupno že 29. v karieri.

Sorodna novica Bele ceste z blatom in vetrom ter dvema slovenskima kapetanoma

Izenačena druga najboljša slovenska uvrstitev

Poleg van Aerta, Pidcocka in Avstrijca Michaela Gogla (Qhubeka ASSOS) je na zadnjem makadamskem sektorju popustil tudi Pogačar, ki je dirko nadaljeval v drugi skupini. V zahtevnem zaključku ni imel več moči. S sedmim mestom je izenačil drugo najboljšo slovensko uvrstitev na dirki.

Četrti je bil leta 2011 Jure Kocjan, ko dirka še ni bila del svetovne serije in je potekala pod imenom Monte Paschi Eroica. Na sploh prvi izdaji dirke leta 2007 pa je bil sedmi še Jure Golčer.

To je dirka, ki sem jo res želel dobiti. Dobro sem se počutil na zadnjem makadamskem vzponu in s tekmecema prišel v zaključek. Čutil sem, da imam še nekaj moči za zaključek. Alaphilippe je bil malce utrujen, dejal mi je, da ga noge niso več ubogale. Vem, da ne laže, saj vsi vemo, da vedno napada, ko ima močne noge.

Mathieu van der Poel
Siena, 184 km:                        
  1. M. VAN DER POEL  NIZ      4:40:29
  2. J. ALAPHILIPPE   FRA        +0:05
  3. E. BERNAL        KOL         0:20
  4. W. VAN AERT      BEL         0:51
  5. T. PIDCOCK        VB         0:54
  6. M. GOGL          AVT          oba
  7. T. POGAČAR       SLO     isti čas
  8. S. CLARKE        AVS         2:25
  9. J. FUGLSANG      DAN     isti čas
 10. P. BILBAO        ŠPA         2:39
 ...                                  
 59. M. MOHORIČ       SLO         8:49
 61. J. POLANC        SLO        10:21
 86. J. TRATNIK       SLO        13:47
                                      
D. Novak je odstopil.