32-letni Jan Tratnik je leta 2020 dobil 16. etapo Gira. Foto: EPA
32-letni Jan Tratnik je leta 2020 dobil 16. etapo Gira. Foto: EPA

Tratnik in Novak sta predvidena za pomoč kapetanu Mikelu Landi. Ob njih bodo moštvo sestavljali še drugi Španec Pello Bilbao, Kolumbijec Santiago Buitrago, Nizozemec Wout Poels ter nemška sprinterja Jasha Sütterlin in Phil Bauhaus.

"Na letošnji Giro prihajamo s ciljem, da osvojimo rožnato majico. Seveda pa želimo biti ob tem dejavni v vseh etapah Gira in iskati priložnost za etapne zmage v sprintih in pobegih," je dejal športni direktor Gorazd Štangelj.

Tratnik in Novak bosta edina od Slovencev na Giru. V ekipi BikeExchange Jayco ne bo Luke Mezgeca, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Primož Roglič (Jumbo Visma) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) se pripravljajo na Dirko po Franciji, Jana Polanca pa UAE ni izbral med osmerico za italijanski krog.

Veteran Mark Cavendish je na Giru zadnjič nastopil leta 2013, ko je dobil pet etap. V sprintu je bil najboljši v uvodu v Neaplju in na zadnji etapi v Brescii. Osvojil je tudi rdečo majico za najboljšega po točkah.  Foto: RCS Sport
Veteran Mark Cavendish je na Giru zadnjič nastopil leta 2013, ko je dobil pet etap. V sprintu je bil najboljši v uvodu v Neaplju in na zadnji etapi v Brescii. Osvojil je tudi rdečo majico za najboljšega po točkah. Foto: RCS Sport

Cavendish po devetih letih znova na Giru
Mark Cavendish bo nastopil na Dirki po Italiji in bo adut ekipe Quick Step Alpha Vinyl. 36-letnik z otoka Man se po devetih letih vrača na Giro, najverjetneje pa bo izpustil nastop na Touru. Cavendish je na Dirki po Franciji v karieri zbral 34 etapnih zmag, s čimer je izenačen z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom.

Ekipa Quick Stepa je že večkrat sporočila, da se bo na Touru osredotočila na etapne zmage z Nizozemcem Fabiem Jakobsenom.

"Mark je naš adut za ravninske etape v Italiji," je dejal športni direktor Davide Bramati. "Lahko bo računal na številčno pomoč svojih klubskih kolegov, ki ga bodo varovali in mu pomagali v zahtevnih in nepredvidljivih sprintih."

Cavendish se je na Giru veselil 15 etapnih zmag, rekord pa drži Mario Cipollini s kar 42 zmagami. Izkušeni Britanec bo imel močno konkurenco med sprinterji. Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal) in Francoz Arnaud Demare (Groupama FDJ) imata visoke cilje.

27. maja bo na 19. etapi Giro še drugo leto zapored zavil v Slovenijo. Na slovenskih cestah bo karavana dejavna dobrih 37 km. Dirka se bo dva dni zatem končala v Veroni s 17,4 km dolgo vožnjo na čas.