Primož Roglič je z zmago na 8. etapi nadoknadil 17 sekund zaostanka za vodilnim Richardom Carapazom. Zdaj za Ekvadorcem zaostaja le še 13 sekund. Foto: EPA
Primož Roglič je z zmago na 8. etapi nadoknadil 17 sekund zaostanka za vodilnim Richardom Carapazom. Zdaj za Ekvadorcem zaostaja le še 13 sekund. Foto: EPA

Slovenski as je s spreminjanjem ritma po občutku in napadom v pravem trenutku strl največjega tekmeca Carapaza slab kilometer pred ciljem in se s soncem obsijan odpeljal svoji tretji etapni zmagi na Dirkah po Španiji naproti. To je bila sicer njegova deveta etapna zmaga na grand tourih.

Večji del etape je minil v znamenju bega, potem ko so glavnini uspešno pobegnili Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Rui Costa (UAE Team Emirates), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Benjamin Dyball (NTT Pro Cycling), Julien Simon (Total Direct Energie) in Angel Madrazo (Burgos-BH). Hitro so si nabrali večminutno prednost, 72 kilometrov pred ciljem je ta znašala že pet minut.

Toda kmalu zatem je začela počasi, a vztrajno kopneti. V glavnini so pobudo prevzeli kolesarji Movistarja, narekovali so oster ritem, zaostanek za ubežniki so skoraj v celoti stopili na prvem izmed dveh kategoriziranih prelazov dneva, prelazu Puerto de la Rasa. V bližini vasice Daroca de Rioja, slabih osem kilometrov pred ciljem, ko se je počasi začel zahteven ciljni vzpon, je glavnina vendarle nevtralizirala pobeg.

Ko se ponudi dobra priložnost za zmago, moraš poskusiti in se zanesti na občutek ter si reči: 'Tukaj grem.' Vedno rad zmagam. Čim se ponudi majhna priložnost, jo zagotovo skušam izkoristiti. Bilo je res zelo težko, a sem tudi presrečen, da mi je danes uspelo zmagati na etapi. /.../ Vedno je lepo nadoknaditi nekoliko izgubljenega časa, a najlepše je zmagovati na etapah.

Primož Roglič

Še vedno so bili v ospredju kolesarji Movistarja, ko je napadel Alejandro Valverde. Robert Gesink (Jumbo-Visma) je napad izničil in nekaj časa držal ritem glavnine, nato pa svoje delo prepustil drugim. Kmalu zatem je napadel Hugh Carthy (EF Pro Cycling), sledil mu je le Sepp Kuss (Jumbo-Visma), medtem ko se je Roglič držal skupine z Richardom Carapazom (Ineos-Grenadier).

2,5 kilometra pred ciljem sta Kuss in Carthy popustila, ko je prvič napadel Carapaz. Roglič mu je hitro zapeljal v zavetrje, sprva sta osamljena krenila proti vrhu, pozneje sta se jima pridružila še Carthy in Aleksandr Vlasov (Astana). Nihče ni želel tvegati preveč, vsak je čakal le na primeren trenutek za napad.

Zadnji del etape je pripadel Carapazu in Rogliču. Oba sta se srdito borila za etapno zmago, uspešnejši je bil Kisovčan, ki je slab kilometer pred ciljem silovito napadel in Ekvadorca pustil za seboj. Ciljno črto je prečkal 13 sekund pred Carapazom, prejel je tudi štiri bonifikacijske sekunde več, kar pomeni, da je v 8. etapi nadoknadil 17 sekund. V skupnem seštevku se je povzpel na drugo mesto, za Carapazom zaostaja le še za 13 sekund. Tretji je etapo končal Dan Martin (Israel Start-up Nation).

Roglič: Najlepše je zmagovati na etapah
"Po dolgočasnem začetku se je tempo stopnjeval, po predzadnjem vzponu je bilo izredno hitro in težko. Ciljni vzpon sem vozil prvič v življenju. Nisem ga poznal, samo kar sem razbral iz profila. Zahteven klanec," je takoj po etapni zmagi dejal Roglič. Dodal je: "Ko se ponudi dobra priložnost za zmago, moraš poskusiti in se zanesti na občutek ter si reči: 'Tukaj grem.' Vedno rad zmagam. Čim se ponudi majhna priložnost, jo zagotovo skušam izkoristiti. Bilo je res zelo težko, a sem tudi presrečen, da mi je danes uspelo zmagati na etapi." Zaostanek za Carapazom je zdaj precej manjši kot pred začetkom etape. "Vedno je lepo nadoknaditi nekoliko izgubljenega časa, a najlepše je zmagovati na etapah," je še povedal Kisovčan.

8. etapa, Logrono-Alto de Moncalvillo, 164 km:  
  1. P. ROGLIČ         SLO     4:07:08
  2. R. CARAPAZ        EKV       +0:13
  3. D. MARTIN         IRS        0:19
  4. A. VLASOV         RUS        0:25
  5. H. CARTHY          VB        0:33
  6. W. POELS          NIZ        0:35
  7. E. MAS            ŠPA        0:54
  8. S. KUSS           ZDA    isti čas
  9. E. CHAVES         KOL        1:33
 10. C. CHAMPOUSSIN    FRA        1:37

Skupni vrstni red po 8. etapi:         
  1. R. CARAPAZ        EKV    32:31:06 
  2. P. ROGLIČ         SLO        0:13 
  3. D. MARTIN         IRS        0:28 
  4. H. J. CARTHY       VB        0:44 
  5. E. MAS            ŠPA        1:54 
  6. F. GROSSCHARTNER  AVT        3:28 
  7. E. CHAVES         KOL    isti čas 
  8. A. VALVERDE       ŠPA        3:35 
  9. M. SOLER          ŠPA        3:40 
 10. W. POELS          NIZ        3:47 
Roglič: Šlo je bolj za občutek kot načrt, kdaj napasti
Roglič stopil zaostanek za Carapazom na 13 sekund
Hvastija: Roglič je najmočnejši, a preveč razmetava moči
Profil 8. etape z zelo zahtevnim ciljnim vzponom na Moncalvillo. Foto: Uradna stran dirke
Profil 8. etape z zelo zahtevnim ciljnim vzponom na Moncalvillo. Foto: Uradna stran dirke
Profil vzpona na Moncalvillo. Foto: Uradna stran dirke
Profil vzpona na Moncalvillo. Foto: Uradna stran dirke