Letos je za Jasperjem Philipsenom daleč najboljša sezona v karieri. Dosegel je že 5 različnih zmag. Lani je bil uspešen trikrat, v letih 2019 in 2018 pa po enkrat. To je bila za moštvo Alpecin-Fenix že 23. zmaga v letošnji sezoni. Foto: EPA
Letos je za Jasperjem Philipsenom daleč najboljša sezona v karieri. Dosegel je že 5 različnih zmag. Lani je bil uspešen trikrat, v letih 2019 in 2018 pa po enkrat. To je bila za moštvo Alpecin-Fenix že 23. zmaga v letošnji sezoni. Foto: EPA
Tarancon-Albacete, 184 km:            
  1. J. PHILIPSEN     BEL             
  2. F. JAKOBSEN      NIZ      4:24:41
  3. A. DAINESE       ITA          vsi
  4. J.-S. MOLANO     KOL             
  5. P. ALLEGAERT     BEL             
  6. J. ABERASTURI    ŠPA             
  7. J. MEEUS         BEL             
  8. R. MINALI        ITA             
  9. R. JANSE VAN R.  JAR         isti
 10. A. DEMARE        FRA             
 ...                                  
 13. J. POLANC        SLO             
 31. L. MEZGEC        SLO             
 43. P. ROGLIČ        SLO          čas
146. J. TRATNIK       SLO        +4:33
                                      
Skupni vrstni red po 5. etapi:         
  1. K. ELISSONDE     FRA      17:33:57
  2. P. ROGLIČ        SLO          0:05
  3. L. CALMEJANE     FRA          0:10
  4. E. MAS           ŠPA          0:20
  5. M. A. LOPEZ      KOL          0:26
  6. A. VALVERDE      ŠPA          0:32
  7. G. CICCONE       ITA          isti
  8. E. BERNAL        KOL           čas
  9. M. LANDA         ŠPA          0:44
 10. G. MÄDER         ŠVI          0:45
 ...                                   
 15. J. POLANC        SLO          1:14
105. L. MEZGEC        SLO         14:31
156. J. TRATNIK       SLO         22:05
                                      
                                      

Ko so organizatorji načrtovali traso za letošnjo Dirko po Španiji, so v 5. izjemno ravninski etapi upali predvsem na vetrovne razmere in ešalone, ki bi dodatno popestrili dogajanje, a do tega ni prišlo. Namesto zahodnih vetrov je pihal veter z jugovzhodne strani, tako da se med etapo ni dogajalo prav veliko.

Glavnina je pričakovano večji del lovila trojček španskih ubežnikov – Pelaya Sancheza (Burgos-BH), Oierja Lazkana (Caja Rural-Seguros RGA) in Xabierja Mikela Azparrena (Euskaltel-Euskadi) – ki si je v prvi tretjini etape nabral že sedem minut naskoka.

V nadaljevanju je prednost počasi, a vztrajno padla na dobri dve minuti. 50 kilometrov pred ciljem je bil zaostanek glavnine za ubežniki +1:58.

Še zadnji ubežnik ujet 15,7 km pred ciljem
V glavnini so se moštva začela boriti za najboljše položaje. Dejavni so bili predvsem pri Ineosu, Movistarju, Astani in Rogličevi Jumbo-Vismi. Ubežnikom je počasi začelo zmanjkovati atomov moči, 21 kilometrov pred ciljem je vztrajal le še Lazkano, a tudi on ni imel možnosti proti precej hitrejši glavnini, ki ga je vendarle ujela 15,7 kilometrov pred ciljem.

Množični padec vzel rdečo majico Taaramäeju
Na čelo kolone so zapeljali kolesarji moštva Deuceninck-Quick Step, ki so pedala poganjali predvsem za Nizozemca Fabia Jakobsena, zmagovalca torkove etape. Dobrih 11 kilometrov pred ciljem pa je na ravnicah do Albaceteja prišlo do velikega množičnega padca v glavnini, v katerem je bil udeležen tudi vodilni v skupnem seštevku, Estonec Rein Taaramäe (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux), na tleh so se med drugimi znašli tudi Francoz Romain Bardet (Team DSM) in Danec Mads Wurtz Schmidt (Israel Start-Up Nation), ki je bil tudi tisti, ki je povzročil padec.

Primož Roglič se je uspel izogniti množičnemu padcu v glavnini dobrih 11 kilometrov pred ciljem. Etapo je v času zmagovalca končal na 43. mestu, v skupnem seštevku pa je napredoval tik pod vrh, kjer za vodilnim Francozom Kennyjem Elisondom zaostaja 5 sekund. Foto: EPA
Primož Roglič se je uspel izogniti množičnemu padcu v glavnini dobrih 11 kilometrov pred ciljem. Etapo je v času zmagovalca končal na 43. mestu, v skupnem seštevku pa je napredoval tik pod vrh, kjer za vodilnim Francozom Kennyjem Elisondom zaostaja 5 sekund. Foto: EPA

Po včerajšnji etapi, na kateri se mi ni vse izšlo po načrtih, sem bil malce razočaran. A danes je včerajšnja etapa že pozabljena. S celotno ekipo bom zdaj užival v tem trenutku.

Jasper Philipsen

Mojstrsko delo moštva Alpecin-Fenix in zmaga Philipsena
Sledil je le še zaključek v Albaceteju in šprint proti vetru. Izjemno delo je opravilo moštvo Alpecin-Fenix, ki je sijajno v zadnje metre etape lansiralo Belgijca Jasperja Philipsena, ki je v sklepnem šprintu brez večjih težav odbil napad Jakobsena in Italijana Alberta Daineseja (Team DSM). To je njegova druga etapna zmaga na letošnji Vuelti, potem ko je slavil že dan po uvodnem kronometru, na etapi od Caleruege do Burgosa. 23-letnik iz Mola je v Albaceteju sicer dosegel 10. zmago v karieri.

Philipsen: Tega se ne da opisati
"Zmaga je še lepša, če pomisliš, kako smo kot moštvo kolesarili skupaj približno 5 kilometrov pred ciljem. Tega se ne da opisati. Naše moštvo ne kolesari dolgo skupaj, a je res neverjetno, kaj vse smo pripravljeni storiti drug za drugega. Zelo lepo je vse zaključiti skupaj," je po etapni zmagi dejal presrečni Philipsen in dodal: "Po včerajšnji etapi, na kateri se mi ni vse izšlo po načrtih, sem bil malce razočaran. A danes je včerajšnja etapa že pozabljena. S celotno ekipo bom zdaj užival v tem trenutku."

Polanc na etapi 13., Roglič skupno drugi
Od Slovencev se je najbolje odrezal Jan Polanc (UAE Emirates), ki je etapo končal na 13. mestu. Luka Mezgec (Team BikeExchange) je bil 31., Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa 43. Jana Tratnika je ustavil množični padec, tako da je etapo sklenil šele na 146. mestu z zaostankom 4 minut in 33 sekund. V skupnem seštevku je Roglič napredoval za mesto in je zdaj drugi, za vodilnim Kennyjem Elissondom (Trek-Segafredo) zaostaja 5 sekund. Tretji je Francoz Lilian Calmejane (AG2R Citroën Team), ki zaostaja za 10 sekund. Polanc je 15. (+1:14), Mezgec 105. (+14:31), Tratnik pa 156. (+22:05).

Profil 5. etape. Foto: Organizator
Profil 5. etape. Foto: Organizator
Padec zaznamoval 5. etapo Vuelte