Slovensko zastavo je na zaključni slovesnosti nosila Janja Garnbret. Foto: STA
Slovensko zastavo je na zaključni slovesnosti nosila Janja Garnbret. Foto: STA

"To so bile olimpijske igre upanja, solidarnosti in miru," je ob ugašanju olimpijskega ognja povedal Bach.

Arigato, Tokio, bonjour, Pariz! Hvala, Tokio, dober dan, Pariz! Naslednje poletne olimpijske igre bo že čez tri leta gostila Francija s Parizom. Že februarja prihodnje leto pa se bodo v Pekingu zbrali najboljši zimski športniki na svetu.

Bach: Takšnega vzdušja prijateljstva in solidarnosti še nisem doživel

Iztekle so se nenavadne in s pandemijo covida-19 zaznamovane poletne olimpijske igre. Za eno leto prestavljene in nato skorajda brez gledalcev na tribunah. Foto: Reuters
Iztekle so se nenavadne in s pandemijo covida-19 zaznamovane poletne olimpijske igre. Za eno leto prestavljene in nato skorajda brez gledalcev na tribunah. Foto: Reuters

Čeprav so bili gledalci s prizorišč zaradi ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom izključeni, pa je bila po Bachovih besedah odločitev za izvedbo za leto dni prestavljenih iger pravilna. "Z gotovostjo lahko rečemo, da so te olimpijske igre prišle v pravem času," je dejal Bach.

Sorodna novica Benjamin Savšek kot vihar do olimpijskega zlata!

"Takšnega vzdušja prijateljstva in solidarnosti kot tukaj nisem še nikoli doživel," je dejal 67-letnik. To razpoloženje se je po njegovih besedah preneslo tudi na stadione in tekmovanja. "To si lahko videl, slišal, začutil," je dejal Bach. Z olimpijskimi igrami so športniki dali olimpijski skupnosti in celotnemu svetu "upanje in zaupanje".

Na olimpijskih igrah na Japonskem, ki so bile prestavljene za eno leto zaradi pandemije covida-19, je med približno 11.000 športniki nastopalo tudi 54 Slovencev.

Kmalu tudi paraolimpijske igre

Tokio bo gostil še paraolimpijske igre. Potekale bodo od 24. avgusta do 5. septembra.

Sorodna novica Primož Roglič vstal iz pepela in vzel zlato

Ob odprtju iger 23. julija sta slovensko zastavo nosila kajakašica Eva Terčelj in namiznoteniški igralec Bojan Tokić. Na zaprtju iger pa je čast nositi slovensko trobojnico pripadla 22-letni Janji Garnbret, slovenski plezalni junakinji Tokia, ki je v petek osvojila prvo zlato medaljo v športnem plezanju.

Najuspešnejše igre za Slovenijo

Pod zlato medaljo sta se podpisala še kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebrno medaljo je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bronasto pa Tadej Pogačar.

Tokio 2020 so najuspešnejše slovenske poletne olimpijske igre, zaradi treh zlatih odličij pa po žlahtnosti presegajo tudi rekordni izkupiček Sočija 2014, ko so slovenski zimski športniki skupno osvojili kar osem medalj.

Sorodna novica Janja Garnbret ima zlato medaljo!

Predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec je dejal, da so bile z vidika uspešnosti za Slovenijo to odlične igre, a opozarja, da bo dosežke brez prave finančne podpore športu težko ponoviti.

"V Sočiju smo dobili osem medalj, v Pjongčangu jih ni bilo toliko, zato smo bili malo razočarani, a to so za nas zelo visoke številke. Ob finančnih kapacitetah, ki jih imamo, bo to zelo težko nadgraditi. Slovenci smo zelo športen narod, predani smo športu, samoohranitvi in še čemu, kar nas pripelje do teh visokih uvrstitev. Da bi pa te rezultate lahko nadgradili, bo zelo odvisno od tega, ali se bodo sredstva za šport povečala ali ne. Drugače bi bilo zelo iluzorno pričakovati, da bomo imeli v Parizu večjo bero medalj," je dejal Gabrovec.

Američani zadnji dan prehiteli Kitajce

Sorodna novica Tina Trstenjak kljub težavam s hrbtom do olimpijskega srebra

Po skupnem zbiru kolajn so znova prednjačile ZDA, ki so edine presegle magično stotico. Na koncu so Američani osvojili 113 kolajn (od tega v plavanju 30), pri zlatih kolajnah pa so na vrhu Kitajsko prehitele le za eno – z 39:38, in še to zadnji dan iger.

Azijska velesila je igre sklenila na drugem mestu s skupno 88 kolajnami in med drugim osvojila kar 7 od 8 zlatih kolajn v skokih v vodo. Na tretjem mestu je bila gostiteljica Japonska s 27 zlatimi in skupno 58 odličji, sledili pa sta Velika Britanija na četrtem (22/65) in predstavniki ruskega olimpijskega komiteja na petem mestu (20/71), potem ko zaradi sistemskega dopinga niso smeli nastopiti pod simboli svoje države.

Najuspešnejša Caeleb Dressel in Emma McKeon

Sorodna novica Carapaz olimpijski prvak, Pogačar do brona!

Po 339 končnih odločitvah v 33 panogah in skupno 50 disciplinah je največ zlatih kolajn v Tokiu osvojil plavalec Caeleb Dressel, in sicer pet. Do skupnega zbira svojega rojaka in najboljšega olimpijskega športnika vseh časov, Michaela Phelpsa, ni mogel. Njegov absolutni rekord iz Pekinga 2008 tako ostaja pri številki osem.

Je pa plavalka postregla z izenačenjem olimpijskega zbira na enih igrah pri ženskah. Avstralka Emma McKeon je namreč okoli vratu obesila kar sedem kolajn, od tega štiri zlate in tri bronaste. Sedem kolajn je osvojila tudi telovadka Sovjetske zveze leta 1952 v Helsinkih, Maria Gorohovska.

Bach: Japonci ste lahko izjemno ponosni, hvala Tokio
Kolaž vrhuncev slovenskih nastopov v Tokiu
Gabrovec: Enkratne igre za nas, ampak ponovljive
Igre brez primere, igre solidarnosti in miru