Laurel Hubbard se je olimpijski nastop ponesrečil. Foto: Reuters
Laurel Hubbard se je olimpijski nastop ponesrečil. Foto: Reuters

43-letna tekmovalka je ostala brez uvrstitve, potem ko je imela tri neuspešne poskuse v potegu. Najprej ji ni uspelo dvigniti 120 kilogramov, nato pa ji je dvakrat spodletelo še pri dvigu 125 kilogramov.

V velikem slogu je slavila Kitajka Venvel Li, ki je v potegu dvignila 140 kilogramov, v sunku pa 180 kilogramov in skupaj s 320 kilogrami postavila nov olimpijski rekord. 21-letnica je za las zaostala za lastnim svetovnim rekordom iz leta 2019. Drugouvrščena Britanka Emily Jade Campbell je zaostala kar za 37 kilogramov. To je prva olimpijska medalja za Veliko Britanijo v tem športu. Bronasta je bila Sarah Elizabeth Robles (ZDA), ki je dvignila še kilogram manj.

Hubbard je bil v mladinski konkurenci državni prvak, ki je dvigoval 300 kilogramov, preden je kot 23-letnik končal kariero. Leta 2012 je prestal operacijo spola. Kot ženska se je Hubbardova odločila, da nadaljuje kariero, od takrat je zmagala na sedmih mednarodnih tekmovanjih. Leta 2018 si je poškodovala komolec in kazalo je, da je njena kariera končana, toda spet se je vrnila v tekmovalno areno. Zmagala je na pacifiških igrah in bila šesta na svetovnem prvenstvu. Pri 43 letih je postala tretja najstarejša dvigalka uteži na olimpijskih igrah.

Njen izbor za olimpijske igre je v svetovni javnosti dvignil veliko prahu. Glavni kamen spotike je bil, ali ima Hubbardova prednost pred preostalimi tekmovalkami zaradi moške pubertete. Znanstveniki si v tem niso enotni.

Dovoljenje za nastop na olimpijskih igrah imajo transspolni športniki od leta 2015, ko je Mednarodni olimpijski komite spremenil pravila.

"Vem, da iz športnega vidika nisem dosegla tistega, kar sem si zadala oziroma kar so od mene pričakovali v domovini. Toda ena od stvari, za katere sem hvaležna, je neverjetna podpora, ki so mi jo nudili navijači na Novi Zelandiji. Rada bi se zahvalila olimpijskemu komiteju na Novi Zelandiji, ki me je podpiral v težkih časih. Vem, da je bil moj nastop na igrah v Tokiu kontroverzen, toda oni so bili čudoviti in zato sem jim neizmerno hvaležna," je povedala Hubbardova.