Z uvrstitvijo na olimpijske igre je reprezentanca po evropskem naslovu leta 2017 poskrbela za drugi največji uspeh slovenske košarke. Foto: www.alesfevzer.com
Z uvrstitvijo na olimpijske igre je reprezentanca po evropskem naslovu leta 2017 poskrbela za drugi največji uspeh slovenske košarke. Foto: www.alesfevzer.com

V Tokiu se je začel eden izmed vrhuncev vsakih olimpijskih iger – košarkarski turnir, na katerem prvič sodeluje slovenska reprezentanca. Dvoboj z aktualnimi svetovnimi podprvaki, ki so leta 2008 v Pekingu dobili bron, štiri leta prej v Atenah pa celo stopili na olimpijski vrh, se bo začel ob 6.40. To bo prvi medsebojni obračun na velikih tekmovanjih, do zdaj pa sta se izbrani vrsti v letih 2000 in 2006 dvakrat srečali na pripravljalnih tekmah. Obakrat je bila boljša El Alma Argentina. Medtem ko sta turnir skupini A in B začeli že v nedeljo, pa bo C, ki je brez dvoma najtežja skupina olimpijskega spektakla, igrala v ponedeljek. Poleg Slovencev in Argentincev so v njej še svetovni prvaki Španci in gostitelji iger Japonci.

Sorodna novica Vodja Argentine še vedno zimzeleni Scola, ki ve, kako se zmaguje na OI

"Ko smo izvedeli, kakšna je skupina, smo mislili, da se bomo z Argentino in Španijo bojevali za prvi dve mesti oziroma upamo, da prva tri. Ko smo videli, kako igrajo Japonci, pa vemo, da z njimi ne bo šale. Igrajo doma, dobri so bili na pripravljalnih tekmah, in mislim, da je to res najtežja skupina. Izrazitega favorita ni. Vsak lahko poseže po prvih treh mestih, lahko pa tudi izpade. Veliko bo odvisno od prve tekme. Vzeli jo bomo kot finale. Gremo korak za korakom, predvsem pa smo osredotočeni nase. Želimo se približati igri, ki smo jo kazali v Kaunasu. Če nam to uspe oziroma če to še nadgradimo, se lahko nadejamo dobrega rezultata," je pred začetkom dejal Edo Murić.

Slovenski kapetan poudarja, da je v Tokiu kar nekaj kandidatov za medalje, mednje pa poznavalci uvrščajo tudi aktualne evropske prvake: "Kar nekaj je ekip, ki lahko kandidira za najvišja mesta. Kot ves čas poudarjamo, je to nekakšen vrhunec naših karier. Največja scena, največja raven, ves svet te gleda... Vsak igralec bo dal tu od sebe vse. Če se bo dalo, bo šel prek svojih zmožnosti. Lahko se marsikaj zgodi. Čakajo nas tri tekme v predtekmovanju, potem pa so na vrsti izločilni boji. Čudeži se dogajajo, in upam, da se bodo še naprej. Bilo bi lepo, če bi tako majhna in simpatična država nekaj naredila v košarki."

V Tokio se je Slovenija prebila po veliki zmagi na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu. Foto: Fiba/Hendrik Osula
V Tokio se je Slovenija prebila po veliki zmagi na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Reprezentanca je na Japonsko odpotovala dober teden pred prvo tekmo. Najprej je opravila kratke priprave v Fukui, v sredo pa se je priključila športni smetani v olimpijski vasi. "Olimpijske igre so zares čisto drugačna zgodba. Več kot 10.000 športnikov je okoli tebe. Tu so najboljši na svetu, nekatere si do zdaj gledal le po televiziji. Res je neka nova izkušnja, smo se pa zdaj že navadili na vse skupaj. Bolj se držimo zase, tudi ne hodimo veliko naokoli, saj te potovanje po vasi v tej vročini hitro izčrpa. Sicer smo se klimatizirali, privadili na japonski čas, kar je zelo pomembno, in smo pripravljeni dati vse od sebe. Ni izgovorov. Priprave so bile dobre, prav tako razmere, zdaj pa moramo pokazati, kaj zmoremo," je pristavil Murić.

Sorodna novica Edini, ki so v "eri sanjskih moštev" prekinili ameriško olimpijsko prevlado

Kapetan je bil eden od junakov finalne tekme na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu, kjer je Slovenija z zmago nad Litvo dvignila vstopnico za Tokio. Nepopustljiv borec se je fantastično bojeval z litovskimi orjaki in prispeval neprecenljiv delež v obrambi. Od nepozabne tekme ob Baltiku so minili trije tedni, varovanci Aleksandra Sekulića pa od tedaj niso odigrali nobene tekme. "Žal nismo mogli odigrati nobene pripravljalne tekme. Pogrešamo obračune, najbolj pa jih igralci. Verjamem, da bomo prišli lačni na to tekmo, in to tudi izkoristili v svojo korist," je povedal selektor.

Olimpijski debi slovensko izbrano vrsto čaka proti močni Argentini. Kot so večkrat poudarili v Sekulićevem taboru, bodo morali biti najbolj pozorni na Facunda Campazza. Poleg organizatorja igre Denverja sta v NBA-ju tudi Luca Vildoza (New York) in Gabriel Deck (Oklahoma City), desetletje izkušenj iz najmočnejše lige na svetu pa ima 41-letni Luis Scola, ključno argentinski mož pod obročema. "Radi bi igrali še bolje, kot smo v Kaunasu. Čaka nas Argentina z zelo izkušeno ekipo v kombinaciji z mladostjo. Imajo kar nekaj NBA in evroligaških igralcev. Vse se vrti okoli Campazza in Scolaja. Če ju uspemo omejiti, bomo imeli lažje delo. Moramo igrati kolektivno in požrtvovalno v obrambi, v napadu pa prav tako kolektivno in sproščeno," je recept za dober začetek turnirja opisal Sekulić.

Slovenijo je v Tokio popeljal Aleksander Sekulić, ki je novembra lani postal selektor, KZS pa je z njim pogodbo podaljšal maja. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo je v Tokio popeljal Aleksander Sekulić, ki je novembra lani postal selektor, KZS pa je z njim pogodbo podaljšal maja. Foto: www.alesfevzer.com

"Oboji igramo hitro košarko. Mi smo malce mlajši in imamo več energije, izkušnje pa so na njihovi strani. Komaj čakamo, in prepričan sem, da bo lepa tekma. Dobro poznamo argentinsko ekipo. Praktično je to isto moštvo, ki je pred dvema letoma igralo finale svetovnega prvenstva. Vsi smo tedaj občudovali in govorili o tem, kako igrajo. Mi smo to prvenstvo žal izpustili. Zdaj imamo priložnost igrati proti podprvakom in poslati sporočilo, da ni bilo pošteno, da nas ni bilo na tistem prvenstvu in da si zaslužimo biti na vsakem velikem tekmovanju. Sploh s takšno zasedbo, kot jo imamo zdaj. Argentinci imajo veliko izkušenih igralcev. Za nekatere je to zadnja reprezentančna akcija. Naredili bodo vse, da se čim lepše poslovijo. Mi bomo "grizli" od prve minute in poskrbeli, da jim ne bo lahko. Upam, da bomo dobro začeli igre," je sklenil kapetan.

Sorodna novica Sekulić: Individualne sposobnosti težko premagajo močan kolektiv

Za olimpijske medalje, ki v košarki štejejo največ, se poteguje 12 reprezentanc. Razdeljene so v tri skupine, najboljši dve in dve najboljši tretji se bodo uvrstile med osem, kjer sledi žreb. Potekal bo med štirimi nosilci in štirimi nepostavljenimi reprezentancami, nato pa se torej s četrtfinalom začenjajo izločilni boji. Prvi favoriti so seveda Američani, ki lovijo četrto zaporedno, skupno pa že 16. olimpijsko zlato. Sledijo Avstralci in Španci, zatem pa so med glavnimi kandidati skupaj s Francozi že Slovenci.

Pred košarkarsko poslastico Slovenija – Argentina