Avstralija bo svojo prvo olimpijsko medaljo skušala osvojiti z zmago nad Slovenijo. Foto: Reuters
Avstralija bo svojo prvo olimpijsko medaljo skušala osvojiti z zmago nad Slovenijo. Foto: Reuters

Boomersi so boj za finale izgubili s prvimi favoriti turnirja pod petimi krogi Američani, ki so bili boljši s 97:78. V prvem delu so celo vodili za 15, toda ko so ZDA na krilih Jrueja Holidaya bolje zaigrale defenzivno, v napadu pa je odgovornost prevzel sijajni Kevin Durant, se je razlika hitro povišala in polfinale je bil odločen. Kljub porazu Avstralci niso bili posebej razočarani. Zavedali so se, da je zasedba, ki naskakuje četrto zaporedno zlato in 16. skupno, preprosto najmočnejša v Tokiu, čeprav je na primer turnir začela s porazom proti Franciji, v pripravljalnem obdobju pa jo je na kolena spravila tudi vrsta Briana Goorjiana.

"Smo veliki borci in se ne predajamo"

Sorodna novica Znova pisal zgodovino, toda niz neporaženosti je vseeno končan

Izkušen avstralski selektor, sicer Američan, ki pa je kariero zgradil v deželi "tam spodaj", je izpostavil, da so bile na tistem obračunu ZDA še zelo neuigrane, hkrati pa so pogrešale še tri pomembne člene, na čelu s Holidayem, ki je po njegovem mnenju ključni mož zasedbe tako z organizacijo igre kot s čvrsto obrambo. Uigranost je eden izmed adutov avstralske zasedbe, saj jedro moštva že nekaj časa igra skupaj. Po besedah Aleksandra Sekulić gojijo hitro in moderno košarko, pred dvobojem z ZDA pa je ob zmagah nad Nigerijo, Italijo, Nemčijo in Argentino v povprečju prejemala le dobrih 71 točk na tekmo.

"Tudi proti ZDA smo pokazali, kaj je bistvo olimpijskih iger in kaj pomeni predstavljati svojo državo. Smo veliki borci in se ne predajamo. Mislim, da smo iz te ekipe izvlekli maksimum in igramo košarko na pravi način. Nismo popuščali, toda proti taki ekipi nismo mogli držati istega ritma vseh 40 minut. ZDA so s prihodom teh treh igralcev dobile novo razsežnost. Holiday je izjemna pridobitev, preostala dva pa sta res dobra strelca. Na začetku smo nadzirali ritem igre, žoga je lepo krožila in prihajali smo do odprtih metov. Z rotacijo in ko so bolje zaigrali v obrambi, pa Američanom nismo bili več kos. Kapo dol ZDA in njihovemu selektorju Greggu Popovichu, ki je eden največjih strokovnjakov na svetu," je dejal Goorjian.

Boleč poraz slovenskih košarkarjev

Pred začetkom iger je Avstralija sodila v najožji krog favoritov za odličja. Fiba jo je na lestvici najprej postavila celo na prvo mesto. Čeprav manjka nekaj igralcev, je ekipa zelo močna, ogrodje pa ima vrsto izkušenj in že nekaj časa igra skupaj. Avstralija je na primer že štirikrat na olimpijskih igrah končala na četrtem mestu. Tudi na zadnjem druženju pod petimi krogi v Riu je ostala tik pod stopničkami, zdajšnja generacija pa je pred dvema letoma poskrbela za najboljši izid na košarkarskih mundialih, toda znova je bila na Kitajskem "le" četrta.

"Če ne preneseš razočaranj, potem se ne ukvarjaj s športom"

Izkušnje oziroma razočaranja bodo, kot je povedal Goorjian, skušali vzeti za dodatno motivacijo: "Zavedamo se, kakšna priložnost je pred nami. Imamo ponosno košarkarsko tradicijo, zdaj pa nam lahko uspe nekaj, kar nam v zgodovini še ni. Ko sem po polfinalu prišel v garderobo, je bilo sporočilo jasno in glasno. Bodite ponosni na vse, kar ste naredili do zdaj, kdo ste in kako igrate. Imamo lepo priložnost, da naredimo nekaj, česar naši državi še ni uspelo. Bodimo navdušeni nad priložnostjo. Zdi se mi, da se ekipa zaveda, v kakšnem položaju je, in je ponosna, da je tu."

Sorodna novica Jezo in razočaranje pretvoriti v željo in dodatno motivacijo

"Če ne preneseš razočaranj, potem se ne ukvarjaj s športom. Ne smeš se smiliti sam sebi. Nov dan je in nova priložnost. Smo med štirimi najboljšimi na svetu in imamo priložnost za medaljo … Ne smemo povesiti glave in biti razočarani zaradi poraza. Samo pomisliti moramo, kakšno priložnost imamo in v kakšni elitni druščini smo. Tu ni Srbije, ni Litve, pa imajo izjemne ekipe. Ne bomo jokali in se smilili sami sebi. Bili smo navdušeni pred polfinalom, še bolj pa bomo pred tekmo za tretje mesto. Vem, da bo ekipa pripravljena," je dodal 68-letni strokovnjak, ki je Avstralijo vodil že med letoma 2001 in 2008, v selektorsko vlogo pa se je vrnil za olimpijske igre v Tokiu.

Za bron se bodo Avstralci pomerili s Slovenijo, kot vsi na olimpijskem turnirju in tako rekoč vsi košarkarski navdušenci po svetu pa je tudi Goorjian navdušen nad Luko Dončićem: "Je edinstven. Eden izmed najbolj navdušujočih igralcev, kar sem jih videl, pa sem že dolgo prisoten v košarki. Odlično se znajde proti vsaki obrambi, ki stoji nasproti. Na turnirju smo videli, kako so ga podvajali, pritiskali nanj, pa je vedno našel soigralce. Neverjetno je, kako bere položaj in išče odprtega soigralca. Če ne gre drugače, pa sam zadeva. Teh njegovih prvih 17 zmag v reprezentančnem dresu je neverjetnih, kot je tudi to, kaj vse počne pri 22 letih. Blesti tudi v NBA-ju in res je pred njim svetla prihodnost. Kako se spopasti z njim, za zdaj še nimam odgovora, a nekaj bomo morali najti."