Luka Dončić je v uvodnem krogu olimpijskega turnirja zasenčil vse košarkarje, ki so prišli v Tokio. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je v uvodnem krogu olimpijskega turnirja zasenčil vse košarkarje, ki so prišli v Tokio. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica "Mogoče je bila to celo najboljša predstava čudežnega dečka iz Slovenije"

Izjemno motivirani rojeni zmagovalec je silovito začel 14. tekmo v slovenskem dresu in bil najzaslužnejši še za 14. zmago na uradnih obračunih v dresu domovine. Po uvodni trojki Zorana Dragića je sam zadel tri zapored in poskrbel, da je Slovenija svetovnim podprvakom hitro vsilila svoj ritem igre. Že v prvi četrtini je dal 17 točk, polčas sklenil z 31, v drugem delu, v katerega so evropski prvaki vstopili z vodstvom za 20, pa jih je pristavil še 17. V drugem polčasu, ko je Slovenija prednost povišala vmes celo na 30 in je imela ves čas vajeti poteka srečanja v svojih rokah, se ni posebej naprezal, več kot štiri minute in pol pred koncem pa sedel na klop.

"Ne zanimajo me rekordi. To ni pomembno. Tu smo, da zmagujemo na tekmah, naredil bom vse, da nam to uspe. Zmagali smo in to je to," je na novinarski konferenci povedal košarkarski virtuoz, ki ga je argentinski selektor Sergio Hernandez predtem označil za najboljšega igralca na svetu. Prvi mož slovenske stroke Aleksander Sekulić je dodal, da se s temi besedami popolnoma strinja, o zadnjih štirih minutah, ko Luke ni bilo na parketu, pa še pristavil: "Vprašal sem ga, ali želi nazaj. Pokazal je, kakšen značaj ima. Sem je prišel, da naredi nekaj za slovensko reprezentanco. S to potezo je vodilo celotni ekipi."

Še dodatno so vedno motiviranega Dončića podžgale provokacije s tribune, kjer so bili člani argentinske delegacije. Nanje je vsakič odgovoril s serijami točk, s katerimi je poviševal slovensko prednost, po koših pa proti tribuni povedal nekaj krepkih besed. Foto: www.alesfevzer.com
Še dodatno so vedno motiviranega Dončića podžgale provokacije s tribune, kjer so bili člani argentinske delegacije. Nanje je vsakič odgovoril s serijami točk, s katerimi je poviševal slovensko prednost, po koših pa proti tribuni povedal nekaj krepkih besed. Foto: www.alesfevzer.com

Le dve točki sta mu zmanjkali torej, da bi prvič v profesionalni karieri vpisal 50 točk. Toda Luka, ki kot velik šampion vedno poudarja, da ga zanima le uspeh ekipe, se na rekordne dosežke ni oziral, čeprav je bil blizu celo olimpijski rekord. Tega ima v lasti legendarni brazilski ostrostrelec Oscar Schmidt, ki je leta 1988 v Seulu prispeval kar 55 točk. "Sem veliki oboževalec Luke. Ne samo zaradi njegove kakovosti, ampak tudi zaradi njegove strasti igranja za reprezentanco. Če naj kdo popravi ta rekord, naj ga on," je za Basketnews povedal Mão Santa (božja roka, op. a.), ki je z naskokom najboljši strelec olimpijskih iger vseh časov, saj je na turnirjih skupaj dal več kot 1000 točk.

Oscar Shmidt upa, da bo Luka Dončić izboljšal njegov rekord

Je pa zato 22-letni Ljubljančan izenačil drugi najboljši dosežek Avstralca litovsko-ruskih korenin Eddieja Palubinskasa iz Montreala 1976. Obenem je izboljšal dobrih 26 let star rekord slovenske izbrane vrste, ki ga je do zdaj s 37 točkami imel v lasti Slavko Kotnik. Kot govori že vso reprezentančno akcijo, verjame, da Slovenija lahko tudi v Tokiu poseže po vrhunskem rezultatu. Ko se je pridružil pripravam pred kvalifikacijskim turnirjem, je dejal, da je prepričan o uspehu v Kaunasu, da pa imajo moštvo tudi za kaj več.

Sorodna novica Selektorja v en glas: Luka Dončić je najboljši košarkar na svetu

In v izjemnem slogu so torej Sekulićevi izbranci začeli pot na največjem reprezentančnem odru. V najtežji skupini turnirja so proti izbrani vrsti, ki ima v lasti tudi olimpijsko zlato iz leta 2004, na zadnjem svetovnem prvenstvu pa je bila druga, vodili celo za 30 točk, na koncu, ko so v zadnjih minutah malce popustili, pa vseeno slavili za zelo konkretnih 18. Napadu je jasno fantastično poveljeval Dončić, ki je 48 točkam dodal 11 skokov, ob tem pa se je recimo izkazal tudi z nekaj obrambnimi potezami, ko je podelil tri blokade.

Argentinski selektor: Dončić je najboljši igralec na svetu

S petimi podajami je bil tudi v tem elementu najboljši na tekmi. Znova je navdušil z nekaj domiselnimi žogami proti soigralcem. Z Mikom Tobeyjem sta lepo dvakrat izpeljala alley-oop, vrhunec pa je bila podaja za hrbtom Američanu v slovenskem dresu po pick and rollu, ko je s kirurško natančnostjo našel ravno dovolj prostora med Gabrielom Deckom in Marcosom Delio. "Argentina je nevarna ekipa. Veliko smo se jim posvečali in se dobro pripravili. Imajo kakovostne posameznike in zavedali smo se, da nas čaka težko delo, toda igrali smo zelo dobro, tako v napadu kot v obrambi," je dejal Dončić.

Sorodna novica Čudežni Luka Dončić z 48 točkami potopil Argentino

Superzvezdnik Dallasa – na novinarski konferenci na vprašanje o spremembah pri Mavericksih ni želel govoriti, dodal je le, da je zdaj osredotočen na reprezentanco, o tem pa bo odgovarjala po igrah – je eden najbolj prepoznavnih športnikov iger 32. olimpijade. Priznal je, da ga kar pogosto prebivalci olimpijske vasi prosijo za fotografije, če bi pa sam moral izbirati, pa bi verjetno rekel prvemu loparju sveta, Novaku Đokoviću. Tudi na Dončića je sicer največji športni dogodek na svetu naredil vtis: "Lepo je videti športnike z vsega sveta. Najboljše na svetu. Dobro se počutim. Seveda so olimpijske igre nekaj posebnega. Za vse nas, zame, za ekipo in za celotno Slovenijo. Hvaležni smo, da smo lahko tu. Težka pot je za nami. V Litvi nam je uspel zgodovinski uspeh."