Kevin Durant je v Riu in v Londonu v povprečju dajal več kot 19 točk na tekmo. Foto: Reuters
Kevin Durant je v Riu in v Londonu v povprečju dajal več kot 19 točk na tekmo. Foto: Reuters

32-letni krilni košarkar je nastopil v Rio de Janeiru in Londonu, obakrat pa je bil najboljši ameriški strelec. ZDA so sicer na vseh 18 nastopih – leta 1980 so bojkotirale igre v Moskvi – z moško košarkarsko ekipo osvojile kolajno, kar 15-krat so bile zlate.

Poleg zvezdnika Brooklyna imata olimpijske izkušnje tudi Draymond Green (Golden State), ki je prav tako sodeloval v Riu, in Kevin Love (Cleveland), ki je bil del londonske dvanajsterice. Izbrano vrsto sestavljajo še Damian Lillard (Portland), Bradley Beal (Washington), Bam Adebayo (Miami), Jayson Tatum (Boston), Zach LaVine (Chicago), Jerami Grant (Detroit), Devin Booker (Phoenix), Jrue Holiday in Khris Middleton (oba Milwaukee).

Priprave bodo Američani začeli 4. julija v Las Vegasu, pred odhodom na Japonsko pa se bodo srečali s Španijo, Avstralijo, Nigerijo in Argentino. V Tokiu jih prva preizkušnja čaka 25. julija, ko se bodo pomerili s Francijo. Booker, Holiday in Middleton s svojimi klubi igrajo v konferenčnem finalu. V primeru, da se bo sezona zanje zavlekla globoko v julij, bodo po besedah direktorja reprezentance Jerryja Colangela, ki se bo sicer po 16-letih na tem položaju po koncu iger upokojil, z zasebnim letalom prišli v Tokiu takoj, ko bo to mogoče.

V Tokiu bodo ameriški košarkarji skušali popraviti vtis, ki so ga pustili na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko so bili le sedmi. Olimpijske igre vendarle štejejo precej več, tako da je pričakovano, da ZDA prihajajo z zelo kakovostno zasedbo, vseeno pa je moral Gregg Popovich prečrtati nekaj imen. LeBron James se je odločil za prosto poletje, sanacija poškodb oziroma posledice njih pa so preprečile udeležbo Anthonyju Davisu, Kawhiju Leonardu, Stephu Curryju in Jamesu Hardenu.