Slavje Italijanov po finalni zmagi nad Srbijo. Foto: Reuters
Slavje Italijanov po finalni zmagi nad Srbijo. Foto: Reuters

Najbolj so razočarani v Srbiji, ki je veljala za veliko favoritinjo v konkurenci Italije, Dominikanske republike in Portorika. V Beogradu se je Srbija v finalu pomerila z Italijo, ki je igrala brez svojih treh največjih zvezdnikov Marca Belinellija, Danila Gallinarija in Luigija Datomeja.

Italijani so varovancem nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova pobegnili ob koncu prvega polčasa, ko so z delnim izidom 25:9 povedli za 12. Šokiranim Srbom premor ni koristil. Še več, Italijani (zadeli so 14 trojk) so hitro pobegnili na 24 točk prednosti in vrnitve za Srbijo ni bilo več. Končni izid: 102:95 za Italijo, ki bo igrala na olimpijskih igrah prvič po letu 2004.

Kvalifikacije za olimpijske igre

Igralec finala in turnirja v Beogradu je bil Achile Polonara, ki je 22 točkam dodal še 12 skokov. 24 točk je vknjižil Nicolo Mannion, 21 Simone Fontecchio. Pri Srbih je bil s 27 točkami najučinkovitejši Danilo Anđušić. 22 točk je dosegel Filip Petrušev, 17 Ognjen Dobrić. Le po pet točk sta dodala Miloš Teodosić in Nemanja Bjelica, dve več Boban Marjanović.

"To ni le poraz, to je katastrofa. Hoteli smo osrečiti ljudi, zdaj se jim moramo opravičiti. S takim pristopom in tako igro si ne zaslužimo olimpijskih iger," je bil kritičen Bjelica.

MVP turnirja: Achille Polonara (Fenerbahče)

Split: Nemci v finalu presenetili Brazilijo
Na Hrvaškem so se gostitelji poslovili že v polfinalu, v katerem je s 86:76 slavila Nemčija. Nemci so v finalu v Splitu igrali s favorizirano Brazilijo, ki je prejšnje tri tekme dobila v povprečju za 27 točk. Nemčija je Brazilijo v zadnji četrtini ustavila zgolj pri 12 točkah in zmagala s 75:64. Junak tekme je bil Moritz Wagner, ki je v 28 minutah dosegel 28 točk. Pri varovancih Ace Petrovića je deset točk presegel le Anderson Varejao (14).

MVP turnirja: Moritz Wagner (Orlando Magic)

Victoria: Čehi po Kanadi premagali še Grke
V Victorii v Kanadi so v izenačeni konkurenci Kanade, Turčije in Grčije presenetljivo slavili Čehi. Ti so v polfinalu po podaljšku s 103:101 ugnali Kanadčane, ki niso znali zaustaviti Blaka Schilba (31 točk). V finalu je Češka igrala proti Grčiji in slavila prepričljivo s 97:72. 20 točk je dosegel Patrik Auda, 16 Jan Vesely, 15 Jaromir Bohačik.

MVP turnirja: Tomaš Satoransky (Chicago Bulls)