Nigerija je presenetila ZDA in napovedala, da bi lahko na olimpijskih igrah
Nigerija je presenetila ZDA in napovedala, da bi lahko na olimpijskih igrah "preživela" predtekmovalno skupino z Italijo, Nemčijo in Avstralijo. Foto: AP

Nigerija je bila v Las Vegasu zelo natančna pri trojkah, zadela jih je 20 iz 42 poskusov, branilec Gabe Vincent (Dragićev soigralec pri Miamiju) je izza črte metal 6/8 in bil z 21 točkami prvi strelec. Caleb Agada, ki bo kmalu zaigral v poletni ligi za Denver, je s klopi dodal 17 točk.

"To je ekshibicijska tekma, ki ne pomeni veliko. Vseeno je to za nas lepa zmaga, ne vem, ali je že kdaj kakšna afriška reprezentanca premagala ZDA," je bil zadovoljen selektor Nigerije Mike Brown, sicer pomočnik trenerja pri Golden Statu.

Kevin Durant ni bil pri metu. Foto: AP
Kevin Durant ni bil pri metu. Foto: AP

Popovich: Upam, da se bomo kaj naučili iz tega
ZDA so pred devetimi leti na olimpijskih igrah v Londonu Nigerijo premagale za 83 točk, pred petimi leti pa na prijateljski tekmi za 43. Ob presenetljivem sobotnem porazu se selektor Gregg Popovich ni preveč vznemirjal: "Na neki način sem vesel, da se je to zgodilo. Zaradi tega poraza ni konec sveta, upam pa, da se bomo iz njega kaj naučili."

Poznalo se je, da so Nigerijci precej bolje uigrani (priprave so začeli 20. junija), saj so Američani opravili le štiri skupne treninge.

Durant iz igre zadel le dvakrat
Kevin Durant
je dosegel 17 točk ob zelo slabem metu 2/11. Jayson Tatum je 15 točkam dodal sedem skokov. Tretji strelec je bil Damian Lillard (14). Met ameriške reprezentance iz igre je bil le 41-odstoten (26/63).

Manj kot dve minuti pred koncem so Američani zaostajali za osem točk, a so se zelo približali in imeli dva napada za izenačenje. Popovich je imel 13 sekund pred koncem zadnjo minuto odmora, toda njegovi varovanci niso bili do konca sposobni organizirati pravega napada, tako da sploh ni bilo meta na koš.

Nigerija bo na olimpijskih igrah v Tokiu igrala v predtekmovalni skupini B z Italijo, Nemčijo in Avstralijo. Američani bodo v skupini A z Iranom, Češko in Francijo. Spored košarkarskega turnirja tukaj.

Popovich pričakuje, da se bodo Američani naučili iz poraza proti Nigeriji