Na dimniku je zdaj zlato kolo. Foto: Brane Povše
Na dimniku je zdaj zlato kolo. Foto: Brane Povše

Ob olimpijski zmagi Primoža Rogliča se v občini Zagorje ob Savi že pripravljajo na sprejem zlatega olimpijca v domačem kraju. Zagorski župan Matjaž Švagan je že napovedal gradnjo kipa, ki bi ga postavili v čast Rogliča, občina naj bi Pošti Slovenije predlagala tudi izdajo posebne spominske znamke, mestno krožišče se bo obarvalo v zlato, po Rogliču pa se bo imenovala tudi najdaljša kolesarska pot v tem delu Slovenije.

Alpinist Brane Povše in avtor uradnih vzponov na trboveljski dimnik, ki v Evropi s svojimi 360 metri velja za najvišjega, pa se je odločil, da bo neverjeten dosežek počastil s ponovnim vzponom na dimnik v Trbovljah. Sam se je nanj leta 2019 povzpel že sedmič, takrat se je s povabilom na poseben vzpon želel zahvaliti celjskim gorskim reševalcem, ki so ga rešili z Mrzle gore, in počastiti spomin na prijatelja Marka Kocjančiča, svojega takratnega soplezalca, ki se je med podvigom smrtno ponesrečil.

Tokrat se je na najvišji evropski dimnik odpravil z namenom, da v čast olimpijske kolajne Primoža Rogliča tja odnese in tam postavi zlato kolo. Ob uspešnem podvigu je zmagoslavno dvignil roke, sam pa se je povzpel tudi na rdeče kolo, ki je malce pod novo zlato pridobitvijo dimnika.

Rogliča je počastil na poseben način. Foto: BoBo
Rogliča je počastil na poseben način. Foto: BoBo