Od 12 medalj, ki so jih v Pekingu podelili v bobu, jih je Nemčija osvojila kar sedem. Foto: Reuters
Od 12 medalj, ki so jih v Pekingu podelili v bobu, jih je Nemčija osvojila kar sedem. Foto: Reuters

Voznik Francesco Friedrich in Thorsten Margis se z drugih iger zapored vračata z dvema medaljama. Tako kot v Pjongčangu sta bila najboljša v bobu dvosedu, bila pa sta tudi v posadki, ki si je privozila zlato kolajno v štirisedu. Tako kot pred štirimi leti je bil v njej tudi Candy Bauer, dopolnil pa jo je še Alexander Schüller.

Bob: Francescu Friedrichu kraljevska disciplina

"Upam, da bomo nadaljevali niz. Naš cilj je, da nadaljujemo še štiri leta. Z vsemi prijatelji in pokrovitelji bi radi nastopili v Cortini. Igre čez štiri leta bodo blizu Nemčije, tako da bi mogoče lahko pripeljali družine in prijatelje z enim ali dvema avtobusoma in bi skupaj zaključili kariero," je o olimpijski prevladi spregovoril Friedrich.

Po prvih dveh vožnjah so imeli le tri stotinke prednosti pred še drugo nemško posadko, v kateri je bil voznik Johannes Lochner. Ta je bila najboljša v prvi vožnji, naslednje tri pa je dobila Friedrichova ekipa, ki je bila v skupnem seštevku od rojakov hitrejša 34 stotink. 79 stotink je zaostala Kanada z voznikom Justinom Krippsom. Za šest stotink je preprečila popolno nemško slavje, saj je bila četrti še tretji nemški bob z voznikom Christophom Haferjem. Hafer je bil sicer voznik bronastega dvoseda, Lochner pa srebrnega.

Kanadski bob za šest stotink preprečil, da bi Nemci dobili vse tri medalje
Zadnja vožnja nemškega boba štiriseda za zlato
Jamajški bob kot simbol olimpijske ideje
Bob, štirised (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Francesco Friedrich/Thorsten Margis/Candy Bauer/Alexander SchüllerNemčija3:54,30
2Johannes Lochner/Florian Bauer/Christopher Weber/Christian RaspNemčija+0,37
3Justin Kripps/Ryan Sommer/Cam Stones/Benjamin CoakwellKanada+0,79

Britanke po 20 letih znova zlate v krlingu

Eva Muirhead je bronu iz Sočija v Pekingu dodala zlato. Foto: Reuters
Eva Muirhead je bronu iz Sočija v Pekingu dodala zlato. Foto: Reuters

Velika Britanija je ženski olimpijski turnir dobila prvič po igrah v Salt Lake Cityju 2002. Pred 20 leti je Britanke do končnega uspeha in presenetljive končne zmage vodila Rhona Martin, tokrat pa je bila prvo ime Eve Muirhead, za katero je bil to četrti olimpijski nastop. Ob sebi je v ekipi imela še tri olimpijske debitantke Vicky Wright, Jennifer Dodds in Hailey Duff. To je tretje olimpijsko odličje za to reprezentanco, poleg tega je bila leta 2014 v Sočiju bronasta.

Za Japonsko, za katero je to prva medalja v krlingu, so tekmovale Sacuki Fudžisava, Činami Jošida, Jumi Suzuki in Jurika Jošida. Bronasto odličje so že v soboto osvojile olimpijske prvakinje izpred štirih let Švedinje, ki so za šesto kolajno na olimpijskih igrah v obračunu za bron premagale Švico z 9:7.

Krling: Britanke po 20 letih znova do zlate kolajne
Krling (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Velika BritanijaVelika Britanija
2Japonska
3ŠvedskaŠvedska
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Finalni izbor za najbolj navdihujoč trenutek olimpijskih iger: Klemenčič, Kotnik ali Kranjec? Oddajte svoj glas! Več preberite TUKAJ.