Tim Mastnak na podelitvi medalj. Srebrno je poljubil samo takrat, saj
Tim Mastnak na podelitvi medalj. Srebrno je poljubil samo takrat, saj "ni bilo časa, zdaj jo bolj drugi poljubljajo", je povedal po prihodu v Slovenijo. Foto: AP

Za deskarjem na snegu je zanimiva sezona. V kvalifikacijah svetovnega pokala je bil ves čas med najboljšimi, potem pa na tekmah ni šlo najbolje. Kdaj pa je začutil, da se je povsem uglasil, je povedal v Olimpijskem dnevniku.

Sorodna novica Mastnak nadaljuje slovenski deskarski niz medalj, Kotnik z bronom spisala senzacijo

"Zanimiva sezona, res. Kdaj sem začutil? Ne vem. Ves čas sem verjel, da dobro vozim. Že na prvi tekmi sem dokazal, da sem najhitrejši, da sem res zelo hiter in da mi gre dobro, ampak pri nas je važno, da odpelješ šest voženj. To mi ni in ni uspevalo na prvih tekmah ... Ali sem jaz naredil napako ali je tekmec res dobro odpeljal in mi naredil pritisk. Ne vem, bilo je veliko dejavnikov. Vedno sem se tolažil: 'Glej, najpomembnejša tekma sezona pride, do takrat boš že takšen, kot moraš biti.' In res je bilo tako."

Kot je povedal v pogovoru, ni bežal od vloge favorita, čeprav na trenutke to ni bila najlažja naloga: "Vsak, ki mi je zaželel, je rekel srečno na olimpijskih in ne se vrniti brez medalje." Pri spoprijemanju s pritiski je nanj vplivala tudi najboljša slovenska športnica, alpska smučarka Tina Maze, ki je bila gostja posebne oddaje na TV SLO, na kateri smo predstavili slovenske olimpijce in olimpijke. "Tina Maze je lepo rekla, da ne smeš bežati od vloge, ki jo imaš. Moraš se zavedati, česa si sposoben, in poskusiti to loviti na igrah. To sem si dal v glavo, zavedam se, česa sem sposoben, poskušal sem to prikazati na tekmi in to je kar dobro uspelo," je z nasmehom povedal deskar.

Sorodna novica "Razmere in postavitev mi niso bile pisane na kožo. Zelo sem zadovoljen."

V finalu je bil od Slovenca boljši Avstrijec Benjamin Karl. O njem je Tim Mastnak povedal: "Ko sem začel deskati, je bil moj idol, bil je serijski zmagovalec. Da sem bil z njim v velikem finalu, mi je bilo v veliko čast, zelo sem bil vesel, da sva se srečala na največji tekmi, na najpomembnejšem dvoboju. Res sem se želel dobro prikazati, mu prikazati, da prihaja mladi rod, ampak na žalost je bila manjša napaka usodna."

Ali je po Karlovi napaki, ko ga je zasul, izgubil pregled nad progo? "Da, čisto. V bistvu za trenutek nisem nič videl, nisem sploh vedel, kam moram iti. To je situacija, ki te zelo zmede. Tudi na treningih sva z očetom velikokrat to trenirala. Vedno moraš odpeljati do cilja, ni važno, kaj se zgodi, ali se zlomi pancer ali board. Fokus je na tvoji vožnji, da prideš do cilja. V tistem trenutku je zelo težko oceniti, kaj se zgodi, imaš manj kot pol sekunde za odločitev. Ampak verjetno, če bi se ustavil, bi bilo drugače, bi komisija obravnavala ta primer, mogoče bi na ta račun zmagal na tekmi."

Na vprašanje Saše Jerkovića, če bi se tisti trenutek ustavil, ali bi bila zlata medalja njegova, je odgovoril: "Predvidevam, ker je bil ta oblak res ogromen, meni je čisto zameglilo pogled, tudi nisem vedel, ali se bova z Benjaminom zaletela ali ne. Ampak želel sem priti do cilja, želel sem se boriti in na pošten način dobiti finalni dvoboj, a sem ga na pošten način izgubil, če lahko tako rečem."

Srebrni Mastnak ni bežal od vloge favorita

OKS olimpijcem pripravil virtualni sprejem
Olimpijski komite Slovenije je danes pripravil virtualni sprejem za slovenske olimpijce, ki so se iz Pekinga že vrnili v domovino. Med njimi so bili tudi prejemniki olimpijskih medalj, skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar ter deskarja Gloria Kotnik in Tim Mastnak.

Urša Bogataj je povedala, da je "fajn" biti olimpijska prvakinja, se pa še ne zaveda povsem, kaj ji je uspelo. Nika Križnar pa je dejala, da je bronaste medalje še bolj vesela kot zlate, saj se je za mešano ekipno tekmo nekako pričakovalo, da bodo prejeli medaljo: "Sem zelo vesela, upala sem na kolajno, na prejšnjih dveh tekmah sem pokazala, da sem sposobna skočiti na stopničke. Motivacijo sem imela zares visoko, zato pa mi je to tudi uspelo."

Gloria Kotnik je na sprejemu povedala, da je bil olimpijski nastop tekma njenega življenja. Poudarila je, da je na njej za razliko od svojih nastopov v preteklosti zares uživala, kar se je videlo v vsaki vožnji. "Pred vožnjo za tretje mesto sem si na startu rekla, da ne bom še enkrat četrta, bila sem prepričana, da bom tisto medaljo dobila."

Mastnak pa je dejal, da je še vedno pod vtisom sprejema v domačem kraju. "Če si četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami in na zadnji tekmi pred igrami drugi, je normalno, da se zavedaš, da si sposoben osvojiti medaljo."

Sprejem je sicer potekal v olimpijski vasici v Kranjski Gori, a je OKS ljudi povabil, naj ga zaradi trenutnih epidemičnih razmer spremljajo prek spleta. Kljub temu se jih je nekaj deset zbralo tudi v središču Kranjske Gore.