Sedma slovenska medalja v Pekingu! Foto: Reuters
Sedma slovenska medalja v Pekingu! Foto: Reuters
Skakalce po izjemnih dosežkih preveva predvsem ponos

Dobro razpoložena četverica se je z žlahtno kovino okoli vratu ustavila pri novinarki TV Slovenija Poloni Bertoncelj. Nosilec štirih olimpijskih medalj Peter Prevc se je najprej pošalil: "Prav veliko nasvetov mi ni bilo treba dati, morali smo slediti protokolu, samo da smo bili usklajeni." O medalji pa je dodal: "Vsaka medalja te preseneti, ko jo primeš, saj je ne pričakuješ. S svetovnega prvenstva so medalje lažje, tale je bolj kompaktna in masivna, šteje pa tisto, kar nosijo v sebi – uspeh".

Peter Prevc je bil edini od slovenske peterice skakalcev, ki je v Peking prišel brez uvrstitve na zmagovalni oder v svetovnem pokalu (v tej sezoni). Dobro se zaveda, kaj pomeni, da je osvojil kar dve medalji, zlato in srebrno:

"Zelo malo verjetnosti je bilo, da bom osvojil kakšno medaljo, sploh ker imamo močno reprezentanco. Že to, da nastopiš v kvalikacijah za tekmo, je bilo treba dobro skočiti. Ampak to je potem tudi obrodilo sadove, saj smo bili vsi od prvega do zadnjega dneva našpičeni."

Skakalci prejeli srebrne medalje
Peter Prevc pravi, da so olimpijske medalje posebej težke

"Vedno moramo poslušati, saj se vedno kaj novega naučiš," je dodal Timi Zajc, ki je dodal, da ima zlato medaljo že spakirano in se veseli vrnitve v domovino. Lovro Kos je prvi prejel medaljo: "Bilo je čudno, da sem prvi, in ne Peter, ker je kapetan. Noč je bila neprespana, a smo nadomestili čez dan." Cene Prevc pa je v svojem slogu dodal, da medalje še ne čuti: "Okoli vratu imamo namreč veliko oblek, tako da je niti ne čutim."

Tekmo so zaznamovale neugodne vremenske razmere, veter je ves čas spreminjal smer. Slovenija je vodila večji del tekme, na koncu pa osvojila srebrno medaljo.

To je že sedma slovenska medalja v Pekingu, več kot polovico so jih osvojili smučarji skakalci, ki so s štirimi medaljami tudi najuspešnejša država v programu smučarskih skokov.

Prevc poudaril, da je bilo treba na ekipno medaljo čakati 20 let
Pogovor z vsemi štirimi srebrnimi skakalci po podelitvi medalj
Sorodna novica Prevc z olimpijskim zlatom pristal v elitnem klubu
Sorodna novica Orli v vetrni loteriji poleteli do olimpijskega srebra