Po Calgaryju 1988 in Salt Lake Cityju 2002 je Slovenija tretjič osvojila medaljo na ekipni olimpijski preizkušnji. Foto: Reuters
Po Calgaryju 1988 in Salt Lake Cityju 2002 je Slovenija tretjič osvojila medaljo na ekipni olimpijski preizkušnji. Foto: Reuters
Izjave srebrnih skakalcev po ekipni tekmi

Slovenija se veseli že sedme medalje v Pekingu. Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so bili na ekipni tekmi na veliki skakalnici srebrni. Zlato medaljo so dobili Avstrijci, bronasto Nemci. Lahko bi se izteklo še bolje, res pa je, da bi ob morebitnem slabšem finalnem skoku Petra Prevca Slovenija lahko ostala tudi brez medalje. A kapetan je znova dokazal svoje mojstrstvo in je osvojil že četrto olimpijsko medaljo: "Super. Odlično se je izšlo. Vsi smo skakali zelo dobro. Tekma je bila napeta do konca in smo zasluženo osvojili drugo mesto." Izziva se ni ustrašil, priznava pa, da je srce bilo precej hitreje: "V bistvu je bilo težko. Gor po naletu sem lovil srce, ki je skakalo sem in tja. Mogoče je to celo dobro, da je bil velik pritisk in da ni bilo možnosti o čem drugem razmišljati. Bil sem predvsem osredotočen na svojo nalogo, danes sem jo dvakrat dobro opravil, zelo sem zadovoljen."

Sorodna novica Orli v vetrni loteriji poleteli do olimpijskega srebra

V vetrovnih razmerah nikomur ni lahko
Tudi Timi Zajc je pri oceni današnjega tekmovanja uporabljal podobne besede: "Super. Ni kaj dosti dodati. Težka tekma je bila, veter je pošteno nagajal. Trener mi je dejal, da sta bila moja skoka tehnično v redu, ampak če imaš zahtevne pogoje na mizi, težko kaj več izvlečeš. Lahko smo veseli. Sam danes več nisem mogel pokazati. Moramo biti ponosni na srebrno medaljo." Je bilo težko čakati v izteku na razplet? "Najtežje je bilo na koncu gledati Perota. A naredil je super skok." Olimpijska debitanta Lovro Kos in Cene Prevc sta bila prav tako presrečna z doseženim. Kaj se je dogajalo v izteku? Lovro Kos: "Od tega, da smo se v kontrolni sobi pogovarjali, kako tesna bo borba, do tega, da so Avstrijci že slavili po Timijevem skoku. Napeto je bilo do zadnjega. Lepo presenečenje je to zame. Pred začetkom sezone sem bil vesel že s tem, da sem bil vpoklican v reprezentanco."

Zadnji trije skoki na ekipni tekmi (Lindvik, Prevc, Fettner)

Cene Prevc je že vajen stresa
Cene Prevc, ki je v finalu s 132 metri postavil trdne temelje za medaljo, je še enkrat poudaril, da je bilo zanj morda še bolj napeto na nedeljskih internih kvalifikacijah, ko se je za mesto v ekipi pomeril z Anžetom Laniškom: "Kot sem že rekel, zame so bile interne kvalifikacije skoraj bolj stresne. Mogoče se je na koncu obrestovalo, da sem moral dati skozi toliko internih kvalifikacij, da sem lahko skakal mirneje."

Ostal brez besed
Ker je skakalnih bojev konec, je čas za proslavljanje velikih uspehov. Cene Prevc: "Kot sem po navadi 'gobčen', sem zdaj kar brez besed. Danes si bomo dali duška, se prepustili veselju. Vesel sem, da nam je vsem štirim uspelo, naredili smo osem skokov in oddelali svojo nalogo. Kolajna je rezultat tega. Komaj že čakam naslednje tekme svetovnega pokala, ko nas bo sedem fantov 'razturalo'."

Cene Prevc od veselja kar po luftu skakal

Masko dol pred fanti
Nastop srebrne četverice je z oceno odlično ocenil tudi trener Robert Hrgota: "Čestitke fantom za osem odličnih skokov. Srebrna medalja na olimpijskih igrah ekipno veliko pomeni tako trenerju kot celotnemu trenerskemu štabu. Z nekaj sreče bi postali olimpijski prvaki. Zaslužili bi si. A to srebro je zame kot zlato. Timi je imel dvakrat najslabše razmere. Kapo dol oziroma – masko dol vsem. Pred zadnjim skokom že dolgo nisme bil tako nervozen." Hrgota je omenil še zelo visoko postavljen cilj: "Tri medalje, ena posamična ter dve ekipni. Pol točke nas je ločilo do doseženega cilja, kar je že res skoraj kičasto. Resnično zadovoljni zapuščamo olimpijske igre."

Pogovor s srebrnimi skakalci po tekmi

Odlične razmere dajejo rezultate
Od zadnje slovenske medalje na ekipnih tekmah bo v petek minilo 20 let. Slovenija je bila takrat tretja (za Nemčijo in Finsko), skakali so Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta. Dvakratni skupni zmagovalec svetovnega pokala Peterka je v odzivu za STA čestital srebrni četverici in vsem trenerjem. "Pri ekipnem uspehu se pokaže predvsem to, da delajo dobro. Med tekmo sem razmišljal, da imamo v Planici najboljši skakalni center na svetu za treninge, kar je bil velik vložek, a zdaj žanjemo uspehe," je dejal. O tem, ali so bili morda slovenski skakalci vendarle tudi manjši osmoljenci v negotovih vremenskih razmerah in so zato ostali celo brez naslova olimpijskih prvakov, ni želel razmišljati, saj je dejal, da je na to takoj po tekmi že pozabil in da je treba biti predvsem vesel medalje.

V petek bo minilo 20 let od bronaste medalje skakalcev v Salt Lake Cityju. Foto: www.alesfevzer.com
V petek bo minilo 20 let od bronaste medalje skakalcev v Salt Lake Cityju. Foto: www.alesfevzer.com

Za zlato je zmanjkalo nekaj sreče
Ker je bila Slovenija večji del tekme v vodstvu, nekateri obžalujejo, da se ni razpletlo še boljše. Robi Kranjec: "Malce grenkega priokusa je res v tem, da so bili tako blizu zmage. A srebro je vrhunski dosežek, cilj je bila medalja, zato vse čestitke vsem!" Prepričan je, da bo tudi Peter Prevc po smoli s četrtim mestom na posamičnih tekmi zadovoljen odpotoval domov z dvema novima olimpijskima medaljama. Da so bili prav slovenski skakalci med četverico najboljših verjetno največje žrtve spremenljivih vetrovnih razmer, se strinja tudi Peter Žonta, a ob tem dodaja, da je po eni strani morda nekaj malega zmanjkalo za zlato medaljo, a po drugi strani bi lahko bili na koncu tudi četrti. Četrti član "ameriške" medalje Damjan Fras je slovenske nastope v Pekingu označil za popoln presežek, vesel je predvsem za Petra Prevca, ki je imel smolo na srednji skakalnici.

Cene Prevc po srebru izpostavlja tudi izkušnje iz internih kvalifikacij
Jani Grilc: Če bi imeli boljše pogoje, bi bila Slovenija zlata