Norveška je po Sočiju 2014 znova na olimpijskem prestolu. Foto: Reuters
Norveška je po Sočiju 2014 znova na olimpijskem prestolu. Foto: Reuters

Norveška se je na progo podala z drugega mesta po skokih. Po prvem delu si je nabrala osem sekund zaostanka za Avstrijo, v teku pa je odločilno razliko v tretji predaji napravil Jens Luraas Oftebro, podprvak s tekme na veliki skakalnici. Prednost je zlahka zadržal Joergen Graabak, ki je v Pekingu dobil tretjo medaljo. Olimpijski prvak je postal na preizkušnji na veliki, podprvak na srednji skakalnici. V norveški zasedbi sta nastopila še Espen Bjoernstad in Espen Andersen.

Ekipno
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1NorveškaNorveška50:45,1
2NemčijaNemčija+54,9
3Japonska+55,2
Končni vrstni red:                   
 1. NORVEŠKA                  50:45,1
 2. NEMČIJA                     +54,9
 3. JAPONSKA                     55,2
 4. AVSTRIJA                     59,6
 5. FRANCIJA                   2:15,0
 6. ZDA                        2:22,0
 7. ČEŠKA                      2:25,5
 8. FINSKA                     2:39,0

Norveška, najuspešnejša država v nordijski kombinaciji, je tretjič dobila olimpijsko ekipno tekmo. Za mejnik je poskrbel 30-letni Graabak, ki je dobil četrto zlato kolajno, s čimer je rekorder med vsemi kombinatorci. Norvežan ima sicer v lasti zdaj šest olimpijskih odličij, več, po sedem, jih imata le legendarni Avstrijec Felix Gottwald in Nemec Eric Frenzel, trikratni olimpijski prvak, ki so ga šele v ponedeljek izpustili iz izolacijskega hotela in je tako vendarle prišel do nastopa vsaj na eni tekmi v Pekingu.

Nemčija je branila zlato medaljo iz Pjongčanga. Po skokih je bila tretja z 11 sekundami zaostanka, 12 pa je zaostajala četrta Japonska. Za srebrno kolajno so se pomerile tri ekipe, najmočnejši pa je bil v finišu Nemec Vinzenz Geiger, ki je v Pekingu postal olimpijski prvak na tekmi na srednji skakalnici. Srebro sta poleg Geigerja in Frenzla osvojila še Manuel Faisst in Julian Schmid. V japonski ekipi so bili Rjota Jamamoto, Hideaki Ngai in brata Akito ter Jošito Vatabe.

Norveški kombinatorci z izjemnim tekaškim delom do tretjega ekipnega zlata
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. Med olimpijskimi igrami izpostavljamo nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.